Vb 2022: Michel Platinit őrizetbe vették a katari rendezés kapcsán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.18. 10:31
null
Platinit őrizetbe vették (Fotó: AFP)
Párizs közelében őrizetbe vették Michel Platinit, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi elnökét a 2022-es világbajnokság rendezési jogának odaítélése kapcsán – értesült a francia Mediapart. Mint ismert, a három év múlva megrendezendő tornának Katar ad otthont, a szavazás körül több korrupciógyanús ügy látott napvilágot. A hírt az egyik rendőrtiszt is megerősítette az AP hírügynökségnek.

 

A France Football azt írja honlapján, Platinit a nanterre-i rendőrség antikorrupciós irodájába (OCLCIFF) vitték, és kihallgatják a 2022-es világbajnokság rendezési jogának odaítélésével kapcsolatban. A korábbi UEFA-elnök korrupciós gyanúba keveredett a 2022-es torna házigazdájának (Katar) kiválasztásával kapcsolatban.

A 2022-es világbajnokság rendezési jogát 2010-ben, Platini UEFA-elnöki (FIFA-alelnöki) regnálása (2007–2015) idején ítélték oda Katarnak, és azóta többször felvetődött a korrupció gyanúja a döntéssel kapcsolatban.

Michel Platini négyéves eltiltását tölti – nyolcról redukálták a felére – a nemzetközi futballügyektől, mivel bűnösnek találták hűtlen kezelés vádjában a Sepp Blatter korábbi FIFA-elnöktől kapott pénzösszegek miatt.

A korábbi háromszoros aranylabdás futballista az 1998-as világbajnokság szervezőbizottságának alelnöke volt, és nemrégiben elismerte, hogy manipulálták a csoportbeosztásokat a sorsolás során, hogy összejöhessen az álomdöntő – amit végül a házigazda Franciaország 3–0-ra megnyert a címvédő Brazília ellen.



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik