UEFA: az MLSZ is számíthat a másfél milliárd forintos támogatásra

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2020.04.29. 11:59
null
Aleksander Ceferin (balra) elmondta, az UEFA-tagországok számíthatnak a támogatásukra, így a Csányi Sándor vezette MLSZ is (Fotó: Ilyés Tibor, MTI)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egyenként 4.3 millió eurót biztosít tagjainak, köztük az MLSZ-nek is, hogy enyhítse a koronavírus-járvány gazdasági kárait.

 

Mentőövet dobott a futballnak az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA): a szervezet végrehajtó bizottsága legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy a HatTrick elnevezésű támogatói program keretében összesen 236.5 millió eurót oszt szét ötvenöt tagszövetsége között. A szervezetek egyenként 4.3 millió euró (azaz mintegy 1.5 milliárd forint) felhasználásáról dönthetnek, a pénzt a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére fordíthatják.

MLSZ: STABIL ANYAGI HÁTTÉR

A hír hallatán megkerestük a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) sajtóosztályát, miként reagálnak az UEFA bejelentésére.

,,Az MLSZ legutóbbi közgyűlésén, néhány nappal ezelőtt Csányi Sándor elnök is elmondta, az elmúlt évek észszerű gazdálkodásának köszönhetően a szövetség pénzügyi helyzete stabil – mondta lapunk kérdésére Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. – Természetesen értesültünk az Európai Labdarúgó- szövetség döntéséről, amelynek értelmében átütemezte az előre eltervezett utalásokat. Lesz helye a pénznek, hiszen az előző években elindított stratégiai fejlesztések tovább folytatódhatnak, illetve újak elindításához lehet felhasználni. Hogy pontosan mire költi a pénzt a szövetség, az további tárgyalások, egyeztetések során dől el.”

Az elnökválasztáson is szóba került, a futballban élők tudhatják, hányféle területen fektetett be már eddig is az MLSZ: stadionépítések, pályafelújítások, öltözők, egyéb kiszolgáló létesítmények korszerűsítése, az amatőr, a női és gyerekfutball körülményeinek javítása, új eszközök bevonása, a képzés minőségének emelése, a szakemberek oktatása – rengeteg területen folyik a munka, ezekhez mind jól jöhet az UEFA által utalt forrás.

Hozzátehetjük: több európai szövetségnek az életben maradásához van szüksége erre a pénzre, de az MLSZ nem tartozik ezek közé stabil pénzügyi hátterének köszönhetően. A vírushelyzet miatt az UEFA felfüggesztette az előírásait arra vonatkozóan, hogy a tagszövetségek mire használhatják ezt az összeget.

S. ZS.

„A labdarúgás olyan kihívással küzd, amilyennel a történelem során még sosem volt dolga – idézi Aleksander Ceferin UEFA-elnököt a szervezet honlapja. – Célunk ebben a nehéz helyzetben, hogy támogassuk tagjainkat, ezért szövetségenként több mint négymillió eurót bocsátunk rendelkezésükre, amelyből újraindíthatják a sportág életét. Kötelességünk lehetőségünkhöz mérten segíteni a bajban, és büszke vagyok az összefogásra, amely a futballban eddig is megmutatkozott. A labdarúgás az élet szerves részét képezi, azzal együtt kell visszatérnie a régi kerékvágásba.”

A végrehajtó bizottság által megnevezett HatTrick támogatói program nem új keletű kezdeményezés. A 2004-es portugáliai Európa-bajnokság után hozták létre, célja a sportág fejlődésének elősegítése minden tagországban. A felhasználható pénz mennyiségét az UEFA határozza meg, általában az alapot az előző Európa-bajnokság profitja képezi, amelyet évente oszt szét a szervezet. A most rendelkezésre bocsátott 236.5 millió euró a tagszövetségeknek járó idei és jövő évi támogatás összegét egyaránt tartalmazza.

A döntés amellett, hogy minden tagszövetségnek azonos mértékű támogatást jelent, nem mindegyiknek jelent pluszbevételt. Az Ír Labdarúgó-szövetség (FAI) például már 2018-ban, előre felhasználta a forrást, amelyhez a többiek most juthatnak hozzá. A FAI ideiglenesen kinevezett vezérigazgató-helyettese, a korábbi ír válogatott csatár, Niall Quinn ezért jelenleg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) támogatásában bízik.

„Nem lesz egyszerű szurkolók nélkül újraindítani a ligát, alaposan ki kell számolnunk, hogy anyagilag megéri-e a kluboknak – nyilatkozta Niall Quinn az offtheball.com-nak. – Szerencsére az UEFA mellett a FIFA támogatására is számíthatunk, amely szintén jelezte, hogy segít a bajba jutó szövetségeknek.”

A várakozás nem hiábavaló, a FIFA szintén napokkal ezelőtt jelentette be, hogy a világjárvány miatt átutalja tagszövetségeinek a még megmaradt 2019-es pénzügyi támogatásokat, valamint elérhetővé teszi a 2020-as forrásokat. Az intézkedés azt jelenti, hogy az érintett 211 ország szövetsége között összesen mintegy 150 millió dollárt osztanak szét, rövid időn belül tagszervezetenként mintegy 500 ezer dollár (vagyis csaknem 165 millió forint) lesz elérhető.

„Ez az első része a hosszú távú válságkezelési tervünknek – idézi Gianni Infantinót, a FIFA elnökét a szövetség honlapja. – Azon dolgozunk, hogy a tagszervezetek vesztesége a lehető legkisebb legyen. Biztos pénzügyi hátterünket felhasználva mindent megteszünk, hogy megkönnyítsük a munkájukat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik