Labdarúgás: megkezdődött Blatter és Platini pere Svájcban

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.06.08. 11:51
null
Megkezdődött Blatter és Platini pere Svájcban (Fotó: AFP)
A svájci Bellinzonában megkezdődött szerdán az a per, amelynek vádlottja Joseph Blatter és Michel Platini, a Nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) volt elnöke – írja az MTI.

A két sportvezetőt – más szabálysértések mellett – azzal vádolják, hogy megkárosították a FIFA-t azzal a kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért.

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva – miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt – Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette. Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki a FIFA etikai bizottsága.

A 86 éves Blatter lányával, Corinne-nal érkezett a bíróságra.

„Jó a hangulatom, gyönyörűen süt a nap. Magabiztos vagyok, mert semmi rosszat nem tettem” – mondta újságíróknak a svájci ex-sportdiplomata.

A 66 éves Platini és jogi csapata a második sorban, Blatter mögött foglalt helyet a tárgyalóteremben.

A per a tervek szerint két hétig tart, német nyelven, francia fordítással. Az ítélethirdetésre várhatóan július 8-án kerül sor.

Blatter és Platini is azt állítja, hogy ártatlan, miután az üzletről 1998-ban „szóbeli megállapodást” kötöttek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik