Labdarúgás: Boltnak szélső védőnek kéne lennie – Del Bosque

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.12. 19:26
A spanyol válogatottal 2010-ben világbajnokságot, 2012-ben pedig Európa-bajnokságot nyerő, az edzősködéstől két éve visszavonuló Vicente del Bosque szerint a nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok sprinternek, a Central Coast Marinersnél próbajátékon levő Usain Boltnak a szélső hátvéd posztján kellene játszania.

A futócipőjét tavaly szögre akasztó Bolt augusztusban érkezett határidő nélküli próbajátékra az ausztrál labdarúgó-bajnokságban, az A-League-ben szereplő Central Coast Marinershez, amelyben barátságos mérkőzésen már be is mutatkozott – szélsőként.

Vicente del Bosque ugyanakkor az Olympic Channelnek adott nyilatkozatában amellett érvelt, hogy hasznosabb lenne a védelem szélein játszatni Boltot:

„Ha van előtte elegendő hely, akkor nagyon jó játékos lehet belőle, nagy területeteket befutni képes szélső hátvéd. Azonban nemcsak egyszer kell 60, 70 vagy 100 métert lefednie, hanem ezt újra és újra meg kell ismételni, ehhez pedig nem tudom, hogy rendelkezik-e a szükséges állóképességgel, de abban biztos vagyok, hogy megfelelően felkészült a kihívásokra. Nincs kétségem afelől, hogy szélső hátvédként lenne a leghasznosabb.”

A spanyol szakember hozzátette, hogy a sprinternek a játék technikai elemeiben kell leginkább fejlődnie:

„Harminckét évesen profi karriert kezdeni nem megszokott dolog. Lehet, hogy valaki tökéletes fizikai állapotban van, de úgy gondolom, hogy a futball legfontosabb része a technika, a fizikai képességek csak kiegészítő szerepet kapnak.”

„Usain Boltnak meg kell tanulnia a taktikai elemeket és a játék védekező és támadó sajátosságait. Biztos vagyok benne, hogy sokat fog fejlődni, de a technikai elemek a legfontosabbak, a passzolás, cselezés, megfelelő labdaérintés, ezeket már gyerekkorban el kell sajátítani” – fogalmazott a spanyol tréner.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik