SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2021.04.20 23:49 Frissítve: 2021.04.21 00:17

Góliát pofára eshet – Szeli Mátyás jegyzete

 

Ha azt vesszük, hogy a tulajdonosok többsége közleményeken és öltönyös kesztyűbábokon keresztül kommunikál az Európai Szuperligáról, vagy a mit sem tudó edzőket dobja oda a média elé, még becsülendőnek is tekinthetjük, hogy a Real Madridot irányító Florentino Pérez legalább maga mondta el, ami szívét nyomja.

 
Az UEFA fenyegetés ellenére 12 klub bejelentette a Szuperligát
Szuperliga: visszalépett a Man. City, hamarosan követheti a Chelsea
Ennyi volt? – Szöllősi György jegyzete
Wall Street a spájzban – Csurka Gergely publicisztikája

Más kérdés, hogy ezt vélhetően már bánja.

Tegyük hozzá, a Szuperliga mögötti gazdasági motivációkat megértjük (még ha nem is értünk velük egyet), csak a képmutatást veszi be nehezen az ember gyomra. A sorozat első elnökének kinevezett Pérez ugyanis azt mondta minapi interjújában, hogy ez a liga azért jön létre, hogy megmentse a futballt.
Megmosolyogtató kijelentés, az érintettek közül jó néhány tulajdonos üzleti pályafutását elnézve jogosan hihetjük, hogy egyáltalán nem a jó szándék vezérli őket. A szervezkedők közül többen konkrétan átverték az UEFA-t – amely szintén vastagon benne van abban, hogy idáig jutottunk –, szóval, miért is kellett volna most elhinnünk, amit ígértek?

Pérez több, erősen megkérdőjelezhető állítása mellett valamiféle homályos kutatásra hivatkozva azt is mondta, a fiatalokat nem érdekli a futball, és lehet, hogy rövidebb mérkőzéseket kellene játszani.

Tényleg ilyen ötletekkel akarták megújítani az egyébként sok bajjal küszködő sportágat?

A spanyol sportvezető azt is elmondta, a klubok által kötött szerződés sziklaszilárd, senki sem tervezi a kilépést. Talán ekkor még nem sejtette, hogy huszonnégy óra múlva az acélos „építmény” kártyavárként omlik össze, miután kedd esti lapértesülések biztosra vették a Chelsea és a Manchester City visszalépését. Közben több sztárjátékos, sőt potenciális televíziós közvetítő is kijelentette, nem kér a Szuperligából, miközben a szervezők több kulcsembere belebukhat a sikertelen és rendkívül népszerűtlen tervbe. A persze nem lenne meglepő, ha a kínos fiaskó után az ötletgazdák hallgatnának, mint a sír vagy mindenki számára átlátszó magyarázkodással próbálnák enyhíteni a PR-katasztrófát.

A jelek szerint ugyanis a mindössze papíron létező Szuperliga – szerencsére – eredeti szereplőivel egy hetet sem él meg, a lázadás pedig további súlyos következményekkel járhat a tizenkét alapító számára. Az alapvetően ellenálló Bayern Münchent vagy a PSG-t pedig akár győzteseknek is tekinthetjük, mert „lojalistaként” jó pontokat szerzett az UEFA-nál és a szurkolóknál is.

Csak azt ne feledjük el, a futball alapvető gondjai ezzel még nem oldódtak meg.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!   

2021.05.06 22:31:03

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A labdarúgóedzőénél igazságtalanabb, kiszolgáltatottabb állást én elképzelni sem tudok, s mérhetetlenebbet se alighanem. Persze, persze, az eredmény a megföllebbezhetetlen mérce mind a szurkoló, mind a klubvezetőség szemében, csakhogy ez is igen-igen relatív.

2021.05.04 18:40:11

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Eb-sorozatunk harmadik része az 1996-os és az 1964-es torna érdekes epizódjaiból szemezget.

2021.05.05 17:41:31

Minden más foci BOROS MIKLÓS, BACSKAI JÁNOS

A szentgyörgyiek mind a két félidő végén lőttek egy-egy gólt az Universitateának.

2021.05.05 13:43:54

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A már biztos ezüstérmes belgrádi csapat 3–0-ra is vezetett, a TSC erejéből csak a szépítésre futotta.

2021.05.04 08:43:56

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Az egyesület a magyar kutyafajként számon tartott pulit választotta kabalaállatának.