FIFA: David Ginola is beszáll az elnöki posztért zajló harcba

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.01.16. 12:16
null
Ginola is harcba szállhat a FIFA elnöki posztjáért (Fotó: Action Images)
David Ginola korábbi francia válogatott futballista is harcba száll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjáért Joseph Blatterrel szemben.

A 48 életévét jövő vasárnap betöltő ex-futballista pénteken sajtótájékoztatón jelentette be szándékát, ezzel ő a harmadik kihívója az ötödik mandátumát töltő, 78 éves svájci FIFA-elnöknek. Tavaly az 56 esztendős francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója, múlt kedden pedig a 39 éves Ali bin al-Husszein jordán herceg jelentette be, hogy indul az elnöki posztért. Utóbbi jelenleg a FIFA alelnökeként és a Jordán, illetve a Nyugat-Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnökeként is tevékenykedik.

„Ezennel bejelentkezem a FIFA-elnökségre, és kérem a szurkolók, valamint a szövetségek támogatását, hogy ez megvalósulhasson” – mondta az új jelölt, amikor útjára bocsájtotta a „Team Ginolát”.

Hozzátette: úgy véli, van olyan hiteles és rendelkezik azzal a képességgel, hogy erős jelöltté váljon, olyan jelölté, aki a szurkolók és a játék szerelmeseinek az érdekeit képviseli.

„A futballt követőknek is hallatniuk kell a hangjukat, és az ő ügyüket is képviselnie kell valakinek” – tette hozzá.

A játékos-pályafutását 2002-ben befejező Ginola – aki futballozott többek között a Paris Saint-Germainben, a Newcastle Unitedban, a Tottenham Hotspurben, az Aston Villában és az Evertonban, majd színész és modell volt, az elmúlt időszakban pedig rendszeresen szerepel a BBC, a CNN, a Sky és az al-Dzsazíra sportcsatornáin – szakértők szerint inkább csak egy új hang lehet, mint erős jelölt a komolyabb háttérrel és múlttal rendelkező vetélytársakkal szemben.

Egyelőre még az is kérdéses, hogy valóban harcba szállhat-e a posztért, a jelöltség feltétele ugyanis, hogy a pályázónak az elmúlt ötéves időszakban legalább két évet a nemzetközi labdarúgás irányításában kellett eltöltenie, illetve öt tagszervezet ajánlásával kell rendelkeznie.

A FIFA-t és az elnököt az utóbbi hónapokban rengeteg bírálat érte a 2018-as orosz, illetve a 2022-es katari világbajnokság helyszínkijelölésével kapcsolatban felvetődő korrupciós vádak miatt.

A nemzetközi szövetség május 29-én Zürichben tartja az elnökválasztást, a jelölteknek január 29-ig kell nyilvánosságra hozni szándékukat.

GINOLA FRADI ELLEN SZERZETT PARÁDÉS GÓLJA AZ 1996-OS UEFA-KUPA-MÉRKŐZÉS VISSZAVÁGÓJÁN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik