Budafok: gyerektorna Zakariás József emlékére

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2023.06.16. 14:54
null
Az Aranycsapat legendás fedezetének nevét viselő, budafoki I. Zakariás-kupára öt külhoni klub csapata is érkezett, a csoportmeccsek után szombat délután következnek a helyosztók (Fotó: Budafok) – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK
Az Aranycsapat legendás fedezetének nevét viselő, budafoki I. Zakariás-kupára öt külhoni klub csapata is érkezett, a csoportmeccsek után szombat délután következnek a helyosztók.


Pénteken nyolc csapat részvételével elkezdődött Budafokon a Kárpát-medencei magyar közösségek ifjúsági labdarúgótornája, másnéven az I. Zakariás-kupa. A hagyományteremtés szándékával életre hívott, az U12-es korosztálynak kiírt tornán három magyarországi (Budafoki MTE, ESMTK, Soroksár) és öt külhoni együttes (Csíkszereda, Dunaszerdahely, Munkács, Topolya, Szatmárnémeti) méri össze tudását. Az ötlet- és házigazda az idén 111 éves Budafoki MTE, amely a 2024-ben száz éve született saját nevelésű játékosa, az Aranycsapatban 35-ször pályára lépő fedezet, Zakariás József emléke előtt tiszteleg.

Csütörtök este illusztris vendégekkel nyitották meg a tornát, beszédet mondott dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. Megosztotta gondolatait Karsai Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere, a BMTE részéről pedig Kiss Norbert ügyvezető igazgató köszöntötte a megjelenteket, akik között ott volt Zakariás József két gyermeke, Zakariás Ágnes és ifjabb Zakariás Tamás, továbbá Vizi Sándor, a BMTE ügyvezető elnöke, Markovits József, a BLC elnöke és Jakab János, a BMTE tiszteletbeli elnöke.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is részt vett az eseményen (Fotó: Budafok)
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is részt vett az eseményen (Fotó: Budafok)



„Zakariás József volt edzőm az Erdértben, a fiának pedig csapattársa voltam, már csak ezért is kötelességemnek éreztem, hogy méltón megemlékezzünk róla – mondta lapunknak Jakab János.– Tavaly szobrot állíttattunk neki, de szerettünk volna egy tornával is tisztelegni az emléke előtt, és fontosnak tartottuk, hogy ebbe a külhoni magyar gyerekeket is bevonjuk. Szeretném ezúton is megköszönni Kiss Norbertnek, Markovits Józsefnek és Kacziba Renátának a szervezés fáradságos munkáját.”

Pénteken és szombaton délelőtt rendezték, illetve rendezik a csoportmérkőzéseket két négyes csoportban, a helyosztókra szombaton délután kerül sor, a döntőre 16.30-tól. A BMTE centerpályáján keresztben zajlanak a kétszer 12 perces meccsek, hat mezőnyjátékos és egy kapus alkot egy csapatot.



A sportélményen kívül kulturális programok is várják a fiatal játékosokat és az érdeklődőket: megnyílt a budafoki labdarúgás 111 éves történelmét bemutató fotókiállítás, a tárlat keretein belül a felcsúti Puskás Intézetnek köszönhetően Zakariás József személyes relikviái is megtekinthetők; péntek este levetítették a Puskás Hungary című filmet; a csapatok közösen megkoszorúzzák Zakariás József szobrát; Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester meghívására a gyerekek pénteken város- és stadiontúrán vettek részt a koronázóvárosban, a döntő után pedig Hevesi Tamás tart koncertet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik