NS-kerekasztal: Könyörgök, ennyi pénzzel nem lehet mit kezdeni! – Csank János

BENCE BORBOLABENCE BORBOLA
Vágólapra másolva!
2024.01.19. 11:55
Vajon klubot vált-e a közeljövőben Kylian Mbappé? (Fotó: AFP)
Három téma, három szakértő. Az NB I-es csapatok Európa-szerte edzőtáboroznak, a Ferencváros, a Puskás Akadémia, a DVTK Spanyolországban, a többiek közül sokan Törökországban készülnek a tavaszra. De nem csupán a hazai átigazolási piacon zajlanak az események, Kylian Mbappéért egymásra licitálgat a PSG és a Real Madrid. Lionel Messi újabb FIFA-elismerése pedig jókora visszhangot váltott ki, csalást, botrányt emlegetnek. Csank János korábbi szövetségi kapitány, Pásztor József, a Békéscsaba szakmai igazgatója, 9-szeres válogatott középpályás, valamint Hajdú B. István, az M4 Sport kommentátora mondta el véleményét a témákról.
A téli átigazolási időszakban kiemelkedik a magyar válogatott Szuhodovszki Soma Debrecenbe igazolása (Fotó: dvsc.hu)

1. Az NB I-es csapatok javában készülnek a tavaszi folytatásra, a Ferencváros, a Puskás Akadémia, a DVTK Spanyolországban, a többiek közül a legtöbben Törökországban edzőtáboroznak. Az átigazolási időszak eddig azt hozta-e, amit várt, s kit tart az eddigi legjobb, legérdekesebb klubváltónak?
CSANK JÁNOS: Engem meglepett, hogy Lukács Dániel visszatért Kecskemétre. Nyilvánvalóan szeretett Kecskeméten élni, jól érezte magát, kíváncsi vagyok, a régi önmagához is visszatér-e… Szuhodovszki Soma Debrecenbe igazolása is meglepett, mindig figyeltem, tud futballozni, de túl rendes srácnak tűnik. Kell a csibészség is. Hogy a klubok kit és hány külföldit vettek, egyszerűen nem érdekel. Nem ismerem őket, a nevük szinte semmit sem mond. Aztán itt van az Újpest, amely még nem igazolt, de biztos vagyok benne, hogy a belga tulajdonos belenyúl még ezen a télen is valamibe. Jelentős kapcsolatrendszere van, Újpestre mindig hoznak olyan játékost, akit később tovább tudnak adni.
PÁSZTOR JÓZSEF: Nekem Kenan Kodro átigazolása a legváratlanabb. Elmúlt harminc­éves, nem tudom, mennyit fizetett érte a Ferencváros, a nyáron lejárt volna a szerződése. A fehérváriak úgy lehettek vele, most leg­alább még pénzt kaptak érte, kiesési gondjaik nincsenek. Majd játszik a helyén Szabó Levente. Szuhodovszki Somára kíváncsi vagyok, mégiscsak egyetlen NB I-es idény van mögötte, előtte csak kóválygott, itt volt, ott volt. Kecskeméten magára talált, várom, hogy az új közegben, Dzsudzsák Balázs mellett mire lesz képes. Újpesten valahogy mindig összeszedik a lepattanókat az utolsó pillanatban, aki, mondjuk, nem kell Belgiumba, az jön a Megyeri útra. Roderick Duchatelet több mint tíz éve van Újpesten, ki tudja, ha ő nincs, lehet, már a klub sem lenne.
HAJDÚ B. ISTVÁN: A legnagyobb érdeklődéssel Kenan Kodro átigazolását követem. Nem tudhatjuk, hogy miközben átigazolta a Fradi, a háttérben mi zajlik. Vajon jelentős ajánlat futott be Varga Barnabásért? Nagyon csodálkoznék, ha a 2023-as gólszáma hidegen hagyná a külföldi klubokat, nem zárható ki, hogy még a télen, legkésőbb a nyáron pótolni kell őt. Érdekes az is, hogy a Ferencváros, amelytől idehaza mindenki azt várja, hogy könnyedén nyerje meg a mérkőzéseit, vajon játszik-e két csatárral. Dejan Sztankovics az ősszel kész helyzetben vette át a csapatot, hogy milyen lesz a Fradija, alighanem ezekben a napokban dől el a spanyolországi edzőtáborban.

Pásztor József szerint Cristiano Ronaldo nem a pénzért igazolt Szaúd-Arábiába (Fotó: AFP)

2. Fél év sincs hátra Kylian Mbappé párizsi szerződéséből, a PSG a hírek szerint megtriplázta a Real Madrid éves fizetési ajánlatát, százmilliós bérrel szeretné megtartani a támadót. A szakma vagy a pénz dönt? Mit tippel, Mbappé végül megy, vagy Párizsban marad?
CSANK JÁNOS: Ő is csak egyszer él! Nekünk, egyszerű halandóknak ezek felfoghatatlan összegek. Valamelyik nap is fogtam a fejem, Jordan Henderson Szaúd-Arábiában heti háromszázmillió forintot keresett, erre fogta magát, és átigazolt az Ajaxhoz. De könyörgök, ennyi pénzzel nem lehet mit kezdeni! Ezen a szappanoperán szerintem már Kylian Mbappé is röhög, licitálgatnak egymásra a klubok, pedig egy idő után a pénz már nem számít. Neymar, mondjuk, már az sem tudja, hol, melyik bolygón van. Kérdés, ki milyen jellem. Ha Kylian Mbappé úgy gondolja, keresett már eleget, és a Real Madridban szeretne játszani, elmegy. Ha jól érzi magát Párizsban, marad. Halkan jegyzem meg, klubomnál, az ukrán határ mellett fekvő Tarpán is zajlik az élet, a fiúk már javában edzenek, mi is szeretnénk igazolni.
PÁSZTOR JÓZSEF: A pénz nagy úr. Mindenki meg tud tőle szédülni… Cristiano Ronaldo nem a pénzért ment el Szaúd-Arábiába, hiszen annyi pénzt futballozott már össze, hogy sohasem tudja elkölteni. Egyszerűen szeret játszani. Kylian Mbappénak sem lesz már anyagi gondja az életben, ha egyetlen napot sem futballozna, akkor is kiegyensúlyozott nyugdíjaskora lenne. Úgy látom, Párizsban jól érzi magát, ő a csapat sztárja, minden labdát rá játszanak. De a menedzserek még belekotnyeleskedhetnek, az ügynök egy ilyen transzferen tízmillió eurókat akaszthat le. Bárhol köt ki Mbappé, húsz százalékkal jobb lesz az a csapat. Mindegy, hogy a Real Madridhoz megy-e vagy Liverpoolba. Ha a Realt választja, a madridiak megnyerik a Bajnokok Ligáját.
HAJDÚ B. ISTVÁN: Kylian Mbappé Franciaország nemzeti kincse, az előző két világbajnokságon döntőt játszott a válogatottal, szinte nemzeti ügy, hogy odahaza maradjon. Csodálom, hogy ilyen nyomás alatt egyáltalán így tud teljesíteni, és még mindig rugdossa a gólokat. A PSG-projekt, amely szerint gyorsan nyernek egy-két BL-trófeát, már nem valósul meg. Ami a pénzt illeti, vannak bizonyos összegek, amelyeket szorozhatunk bármennyivel, már nem lényeges. Úgysem lehet annyit elkölteni. Mi az, amit harmincmillió euróból nem tudsz megvenni, csak százból? Különösen Kylian Mbappé esetében, aki így is rengeteget keresett. Kérdés, hogyan érzi magát Párizsban, milyenek az egyéni ambíciói?

Fotó: Getty Images

3. Közröhej tárgya lett a FIFA, miután a londoni gálán az év legjobb férfi játékosának járó díjat Lionel Messi kapta. Csalás, botrány – hogy csak a legsarkosabb vélekedéseket említsük az eredményhirdetést követően. A nemzetközi sajtó szerint Erling Haaland érdemelte volna meg a címet. Mit szól Messi újabb elsőségéhez?
CSANK JÁNOS: Pofonegyszerű ez, azért kapta meg a díjat, mert lelépett a színpadról. Másfelől ne feledjük, a szakma voksolt ezúttal, szóval lehet prüszkölni, csak felesleges. Én kedvelem Messi játékát. Lehet, hogy Haaland vagy Crisitano Ronaldo is penge játékos, de ők nem zsenik! Egyszerűen piszok jó futballisták. Szokták mondani, a klasszis olyat tud, amit a többi képtelen megcsinálni, a zseni pedig olyat, amit a többiek még elképzelni sem tudnak. Aki nem szereti Messit, lassan megnyugodhat, Amerikába szerződésével lelépett a színpadról. De ha még öt évig Európában marad és így futballozik, nálam továbbra is minden évben ő nyerne.
PÁSZTOR JÓZSEF: A nyakamat rá, hogy ez volt az utolsó díj, amit kapott. De ha valaki több mint tizenöt éven keresztül a csúcson van, s minden évben rúg harminc gólt, az nem mindennapi teljesítmény. Hányan voltak, akik fellángoltak, majd eltűntek a süllyesztőben? Messit élmény volt nézni. Nekem annak idején Johan Cruyff volt a kedvencem, sajnos akkor még alig lehetett őket a televízióban látni. Nem úgy, mint most… Szeretem nézni a tévében a külföldi bajnokságokat, megfog az ottani hangulat. Itt, Békéscsabán is szeretnénk még igazolni, jönnek a menedzserek, ilyen jó játékost még életemben nem láttam, erre mindig azt felelem: akkor miként lehet, hogy nincs csapata?
HAJDÚ B. ISTVÁN: Szerintem ez volt az utolsó trófea, amelyet átvehetett. Az amerikai bajnokságban már nem tud olyat nyújtani, amivel ezeket a díjakat elnyerheti. Hacsak nem nyeri meg a válogatottal a Copa Américát úgy, hogy rúg tíz gólt. Ezt a díjat a szakma döntése alapján ítélték oda, nem arról van szó, hogy a számítógép előtt Kis Jakab vagy éppen Kovács Gizike kit szeret jobban és hányszor kattintott a voksológombra. Ha a vb-döntő hajrájában, három-hármas állásnál Emiliano Martínez nem védi ki Randal Kolo Muani ziccerét, most talán mindenhol Kylian Mbappé lenne a középpontban kétszeres világbajnokként. Egyébként sem szeretem, ha csapatsportágakban egyéni díjakat osztogatnak. Csodálkoznék, ha 2024-ben Messi lenne a főszereplő.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik