Svájc: építész dirigál a Sion következő két meccsén

Vágólapra másolva!
2023.02.27. 14:24
null
Constantin reaktiválta magát (Fotó: Getty Images)
Nem akármilyen történet zajlik éppen Svájcban a tízcsapatos élvonal 9. helyen szerénykedő FC Sionnál: a klub elnöke, Christian Constantin ugyanis úgy döntött, a tavaly október óta bajnoki mérkőzésen nyeretlen csapata vezetőedzőjét, Fabio Celestinit egy hétre pihenőre küldi, s helyette ő maga felel majd a brigád héten esedékes két összecsapásán a taktikáért.

Az FC Sion elnöke Christian Constantin nem tartozik a könnyű esetek közé a svájci futballban: amióta 2003-ban megvette és megmentette a csődtől a klubot, több mint 40 edzőt fogyasztott el – köztük olyan korábbi kiváló játékosokat, mint például az olasz Claudio Gentile, Gennaro Gattuso, a svájci Stephané Henchoz vagy éppen Murat Yakin.

Ezúttal a korábbi 35-szörös svájci válogatott középpályás Fabio Celestini tapasztalta meg, hogy a 66 éves tulajdonos mellett az élet nem csak móka és kacagás, bár, a korábbi kollégáihoz képest ő egyelőre olcsón megúszta. A tavaly november elején kinevezett Celestini irányításával ugyanis még nyeretlen a csapat: hat bajnokin két döntetlen és négy vereség a mérleg – legutóbb októberben ünnepelhetett győzelmet az egykor Vanczák Vilmost is foglalkoztató egylet.

Constantin elnök ezért most korábbi önmagához képest forradalmi újítással rukkolt elő, s nem menesztette Celestinit, inkább pihenőt adott neki, a következő egy hétre felmentette a teendői alól. Az elnök-tulajdonos nem vacakolt túl sokat az ideiglenes utód kinevezésével, közölte ugyanis, hogy a hétközi Lugano elleni kupameccsen, majd a hétvégén megint csak a Lugano elleni, de már bajnoki mérkőzésen ő maga ül majd a kispadon s irányítja a csapatot.

A korábbi élvonalbeli kapus Constantin nem először ül le a Sion kispadjára, 2008 novemberétől 2009 áprilisáig már irányította edzőként a csapatot – akkor már Vanczák Vilmos is a csapat tagja volt. Constantin építészként dolgozott pályafutása befejeztével, mielőtt megvette volna a Siont. Arról, hogy a megfelelő edzői papírjai megvannak-e, nem tudni, ám amikor korábban saját magát nevezte ki trénernek, csupán a taktikáért felelt, a kispadról az akkori sportigazgató irányított – aki jelenleg egyébként a saját fia…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik