Felkészülés: a Real Madrid egy góllal legyőzte Szoboszlaiékat

Vágólapra másolva!
2019.08.07. 20:55
Nem akarjuk telhetetlenséggel vádolni a spanyol sajtót, de annak fényében kissé túlzónak tűnik a Real Madriddal kapcsolatos fanyalgás, hogy a klub több mint 300 millió eurót költött erősítésekre a nyáron. Az persze vitathatatlan, hogy Cristiano Ronaldo tavalyi távozása után az addig sorozatban három Bajnokok Ligáját nyerő csapat csak a klubvilágbajnokságon diadalmaskodott, ami egy ilyen szintű együttesnél valóban kevés. Most a tavasszal visszatérő „megváltó” Zinédine Zidane-ra vár a feladat, hogy részben újjáépítse az együttest. Ez indokolta a hatalmas költekezést (amelynek a hírek szerint nincs vége), ám az előszezonban mutatott teljesítmény és az eredmények kapcsán sokat aggodalmaskodik a spanyol sajtó, főleg az Atlético Madrid elleni 7–3-as vereség verte ki a biztosítékot sokaknál. A madridiak szerdán Szoboszlai Dominik klubjával, a Red Bull Salzburggal csaptak össze, a Nemzeti Sport stábja ezért útra kelt Ausztriába, hogy testközelből nézze meg, mennyire jogosak a félelmek.
Ezzel az élőképpel fogadta a salzburgi közönség a csapatokat (Fotók: Török Attila)

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Ezzel az élőképpel fogadta a salzburgi közönség a csapatokat (Fotók: Török Attila) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Sötét fellegek gyülekeznek

Salzburg felé tartva egyre sötétebb fellegek burkolták be a város körüli hegyeket, a belváros felé haladva pedig meglepően konstatáltuk, több a Real Madrid-mezes szurkoló, mint a hazaiak dresszét viselő szimpatizáns. A Süd-Tiroler Platzon azonban nem számolgathattunk sokáig, ugyanis hirtelen olyan eső és viharos szél csapott le, hogy mindenki jobbnak látta fedett helyre húzódni.

Időközben kiderült, hogy az új igazolások közül a balhátvéd Ferland Mendy sérülés miatt nem tartott a csapattal, a „japán Messinek” becézett Kubo Takefusza és a 18 éves kora ellenére 45 millió euróért szerződtetett Rodrygo is Madridban maradt, ők a Real Madrid Castillával készülnek.

Az újak közül hárman kísérték el a csapatot, a Frankfurtban parádés idényt záró Luka Jovics a vártnál gyorsabban felépült sérüléséből, így szerdán ő is leülhetett a kispadra. A brazil Éder Militao először lépett pályára a Real Madrid színeiben, mert tagja volt a Copa Américát nyerő brazil válogatottnak, így Casemiróval együtt hosszabb pihenőt kapott.

Természetesen a legnagyobb figyelem a „százmilliós” embert, Eden Hazard-t övezte.

A Salzburg ellen is kezdő belga a csapat idei sztárigazolása, de hiba lenne ötvengólos idényeket várni tőle, hiszen eddig 22 a rekordja, a BL-ben pedig pályafutása során mindössze nyolcat szerzett. A szélsőt a közelmúltban sokat kritizálták, mert az előszezon során egy gólt sem szerzett, gólpasszt nem adott, és bírálói szerint túlsúlyosan érkezett meg a csapathoz, és később is lehetett olyan híreket olvasni, hogy nem szabadult még meg az összes extra kilótól.

Eden Hazard lőtte a Real Madrid győztes gólját – de nem bal, hanem jobb lábbal
Eden Hazard lőtte a Real Madrid győztes gólját – de nem bal, hanem jobb lábbal

A „köpcös” bizonyított

„Tényleg mint egy kicsit köpcös lenne” – mondta bizonytalanul Hazard-ról egy kolléga, miközben az AC/DC Thunderstruck című dala közben bevonultak a csapatok, a lelátók pedig piros-fehér csíkos élőképpé változtak. A meccsre már napokkal ezelőtt elfogyott az összes jegy, a kezdés előtt elállt az eső is, így a találkozót abszolút telt ház, 30 188 néző előtt rendezték meg (egy százötvenezres városban…), ilyen korábban csak háromszor fordult elő, a stadion 2003-as megnyitása óta, ugyan volt több telt házas mérkőzés, de azoknál biztonsági megfontolásokból csökkenteni kellett a kapacitást.

A kezdőrúgás előtt már biztossá vált, hogy Zinédine Zidane meglepőt húz, három belső védővel küldte pályára együttesét. Egyrészt azért, mert a Real a felkészülés alatt rengeteg gólt kapott, így érdemesnek láthatta új felállást kipróbálni, másrészt spanyol újságírók szerint az is lehetett a szándéka, hogy a szerkezetváltásnak köszönhetően Hazard esetleg felszabadultabban játszhat.

Ebben pedig nem is volt hiba, a szélső ugyanis az első félidőben megszerezte első gólját a Real színeiben. A 19. percben egy Szoboszlai-szöglet után a beadást lehúzó Thibaut Courtois gyorsan játékba hozta a labdát, Karim Benzema a felezővonalról külsővel kiugratta a szélsőt, aki a bal oldalról befelé tolta a labdát, majd tizennyolc méterről jobbal úgy lőtt a kapu bal oldalába, hogy a labdába Cican Stankovic kapus is beleért (0–1). Hazard-nak nem sokkal korábban, majdnem összejött az első gólpassza is, ám középre adása után Benzema négy méterről Stankovicot talált el. Óriási helyzet volt, talán a salzburgi kapu mögött megállás nélkül lengedező katalán zászló zavarhatta meg a csatárt. Felkészülési mérkőzés ide vagy oda, Zidane végig az oldalvonal mellett állt, és folyamatosan instruálta játékosait, talán ez is az új hadrend miatt volt.

Magyar legény a gáton

Szoboszlai Dominik a középpálya bal oldalán kapott szerepet, és kevesebb mint egy perc elteltével tapsviharral díjazták, amikor a Real tizenhatosa környékén megakasztott egy spanyol támadást.

A magyar középpályás persze nemcsak a védekezésből, a támadásokból is próbálta kivenni a részét, igaz, kétszer is lesről induló társat indított, de a hazaiak legígéretesebb akciójában is benne volt, amelynek a végén az üresen hagyott Minamino Takumi a bal kapufa mellé gurított.

Szoboszlai a tizenhatosra belépve szorongatott helyzetben kapott passzt, és három madridi gyűrűjében nem tudott kapura fordulni, a szünet előtt pedig a madridiak kemény legényének, Casemirónak a „gyengédségét” is megtapasztalhatta, a brazil középpályás egyszerűen két kézzel mellbe lökte, amikor ellentámadást indított volna.

Ha nem is végig, de időnként azért mintha érződött volna a hazaiakon, hogy nekik már volt két tétmérkőzésük, a hétvégén is bajnoki játszanak, míg a Real csak a jövő héten lép először élesben pályára. Ezt vélhetően a salzburgiakat irányító Jesse March is figyelembe vette, a szünetben ugyanis majdnem teljes sorcserét hajtott végre.

Világsztárok gyűrűjében – Szoboszlai Dominik ezúttal a Real Madrid ellen bizonyíthatott
Világsztárok gyűrűjében – Szoboszlai Dominik ezúttal a Real Madrid ellen bizonyíthatott

Most nem panaszkodhatnak

Zidane a szünetben csak két embert hozott le, a később visszatérő Militaót és Casemirót, majd nem sokkal később Hazard helyére beküldte Jovicsot, aki a hajrában kis híján gólt rúgott.

A salzburgiak ettől függetlenül ígéretesebben kezdték a második félidőt, voltak jó megindulásaik, igaz, a madridi kapu előtt rendre pontatlannak bizonyultak, Courtois-nak igazából egyszer kellett védenie, így 0–1-gyel zárult a mérkőzés.

A soványka győzelem ellenére a Real teljesítményére nem lehet különösebb panasz, a tesztmérkőzéseket tekintve először zárt kapott gól nélkül, és Hazard is megvillantotta a tudását.

A BL-csoportkörös szereplésre készülő Salzburg pedig remek hangulatban, újabb erős ellenféllel szemben hangolhatott az első számú európai kupára.

Senki sem lehet elégedetlen.

Edzője szerint Szoboszlai eldönthette volna a Real elleni meccset

NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
RED BULL SALZBURG (osztrák)–REAL MADRID (spanyol) 0–1 (0–1)
Salzburg,
Red Bull Aréna, 30 188 néző. Vezette: Schörgenhofer (osztrák)
SALZBURG, 1. félidő: Stankovic – Kristensen, Ramalho, Onguéné, Ulmer – Minamino, Bernede, Samassékou, Szoboszlai – Koita, Haland. 2. félidő: Coronel – Kristensen (Farkas, 57.), Mwepu, Vallci (Van der Werff, 75.), G. Mensah – Ashimeru, Y. Diarra (M. Camara, 75.), Juzunovic, Okugava – Daka, Hvang Hi Csan. Vezetőedző: Jesse Marsch
REAL MADRID: Courtois – Éder Militao (Nacho, a szünetben), S. Ramos, Varane – Carvajal (Odriozola, 76.), Kroos, Casemiro (F. Valverde, a szünetben), Isco (Lucas Vázquez, 76.), Marcelo – Benzema (Vinícius Júnior, 76.), E. Hazard (Jovics, 62.). Vezetőedző: Zinédine Zidane
Gólszerző: E. Hazard (19.)

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
AS Roma (olasz)–Athletic Bilbao (spanyol) 2–2
(Kolarov 59., Lo. Pellegrini 92. – 11-esből, ill. Muniain 27., Raúl García 78. – 11-esből)
Lazio (olasz)–al-Sabab (szaúd-arábiai) 5–1
Fenerbahce (török)–Cagliari (olasz) 2–2

A mérkőzésről a Nemzeti Sportot tudósítja: Szeli Mátyás (szöveg), Török Attila (fotó), Nagy-Pál Tamás (videó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik