Irak Top5

Vágólapra másolva!
2009.06.13. 08:57
Radhi az iraki futball legjobb támadója volt.
Radhi az iraki futball legjobb támadója volt.
Radhi az iraki futball legjobb támadója volt.
Radhi az iraki futball legjobb támadója volt.


Ahmed Radhi Amaies Al-Szalehi

Ahmed Radhi, gyermekkorunk iraki gombfocicsapatának legnagyobb sztárja annak idején hazája legismertebb játékosának számított, és nem vitás, hogy egyúttal személyében tisztelhetjük az iraki futballhistória legjobbját. Az 1964-ben született középcsatár 1983 és 1997 között 73 alkalommal szerepelt a válogatottban, 42 gólt lőtt, emellett első és egyetlen irakiként betalált világbajnokságon, méghozzá 1986-ban. Két év múlva az Év játékosa lett Ázsiában, kétszer odahaza, egyszer Katarban szerzett gólkirályi címet, az IFFHS minden idők 9. legjobb ázsiai futballistájának választotta meg. 1999-ben vonult vissza az Al Zawraa gárdájából, nemrégiben felcsapott politikusnak, kihasználva népszerűségét és ismertségét.

Husszein Szaeed Muhammad

Az 1958-ban született csatár a futballstatisztikák kedvelőinek ismerős lehet, lévén 126 válogatottságig jutott, így a FIFA által vezetett szereplési örökranglista 10. helyén áll. 1977 és 1990 között erősítette a nemzeti csapatot, az iraki “Aranygeneráció” tagjaként pályára lépett az 1986-os világbajnokságon is. A klubkarrierjét az Al-Talabában letudó futballista 61 gólt szerzett a válogatottban, ennél többel csak 12 ember dicsekedhet a világon. Akárcsak Radhi, ő is több olyan mérkőzésen pályára lépett, amelyet később nem ismertek el hivatalosnak. Három olimpián is részt vehetett, 1989-ben nemzetközi Fair Play-díjat kapott. 1990-ben vonult vissza, onnantól egészen 2003-ig az Al-Talaba elnöke volt, jelenleg az Iraki Labdarúgó-szövetség első embere.

Baba (balra) a helyzet magaslatán.
Baba (balra) a helyzet magaslatán.


Emmanuel Baba Davud

Az odahaza csak Ammo Babaként tisztelt úriember játékosként és edzőként is lette névjegyét az iraki futballban. 1951 és 1970 között volt aktív labdarúgó, 11 válogatott mérkőzésen ugyanannyi gólt lőtt csatárként. Egy alkalommal kis híján az angol Notts Countyba igazolt, ám hivatalosan nem tudta elhagyni az országot. Visszavonulása után “Apa bácsi” felcsapott edzőnek, és számtalan klub mellett nem kevesebb, mint hét alkalommal (összesen 143-szor ült a kispadon) lett országa szövetségi kapitánya a bizonyos fotókon Verebes Józsefre megszólalásig hasonló szakember. Két olimpiára is kivezette legényeit, nyert egy Ázsiai-játékokat, egy Arab Nemzetek Kupáját és három Golf-kupát. Utolsó csapatától, az Al-Shortától 2002-ben vonult vissza.

Baszil Gorgisz

A kiváló technikával rendelkező karmester a legendás 1986-os vb-csapat karmestere volt, harmadik legjobb játékosa Szaeed és Radhi mögött. A szereplés kiharcolásában oroszlánrésze volt, de mind a Golf-kupákon, mind az Arab Nemzetek Kupája-sorozatokon remekelt. Részt vett az 1988-as olimpián is, de karrierje 30 éves korában véget ért: Kanadába emigrált, ám nem kapta meg hazája labdarúgó-szövetségének engedélyét, hogy ott folytathassa pályafutását. A mexikói világbajnokság már csak azért is örökké emlékezetes marad számára, mert a belgák elleni mérkőzésen kiállították, így ő az első iraki futballista, aki vb-n piros lapot kapott. A dolgok jelenlegi állása szerint jó ideig az utolsó is...

Havar Mulla Mohammed, a repülő iraki.
Havar Mulla Mohammed, a repülő iraki.


Havar Mulla Mohammed

A kurd származású csatár napjaink legismertebb iraki futballistája, aki honfitársai közül elsőként (a ciprusi Anorthoszisz színeiben) beleszagolt a Bajnokok Ligája légkörébe, sőt, a Panathinaikosznak gólt is rúgott. Az 1981-ben született szélső testvére, Halgurd is a válogatott tagja. Hawar 2004-ben részt vett az olimpián, majd felcsapott légiósnak, de hiába ment neki jól a Apollon Limasszolban, hazatért Ázsiába. Megfordult az Egyesült Arab Emirátusokban, Katarban és Libanonban is, majd újra Ciprusra igazolt, az Anorthosziszhoz. A 2007-es Ázsia Kupa-győzelemben hatalmas szerepe volt, de a vb-selejtezők során csak egy gólt szerzett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik