Hatvanan a rács mögött

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2007.01.22. 23:15
Címkék
A lengyel minisztérium felfüggesztette a Lengyel Labdarúgó-szövetség (PZPN) elnökségének megbízatását, és Tomasz Lipiec sportminiszter pénteki döntése értelmében átmenetileg Andrzej Rusko kormánybiztos irányítja a szövetséget.
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) közös nyilatkozatot jelentetett meg, miszerint Tomasz Lipiec megsértette a nemzetközi alapszabályzat 17. pontját, ezért a két nemzetközi futballszervezet felfüggesztheti tagjai közül Lengyelországot. Az utóbbi hónapokban sorozatos botrányok kísérték a szövetség munkáját. A rendőrség a közelmúltban hatvan sportvezetőt tartóztatott le, miután nyilvánosságra került a lengyel labdarúgás legnagyobb vesztegetési botrányában szereplők neve. A kínos ügy végső momentumaként a múlt héten őrizetbe vették Wit Zelazkót, a játékvezetői bizottság, illetve a PZPN elnökségének tagját. Tomasz Lipiec nehezményezte, hogy a vesztegetési botrány ellenére az elnökség nem mond le posztjáról, ezért a sportminiszter visszavonta a testület megbízatását, és az új elnökség megválasztásáig Andrzej Ruskónak szavazott bizalmat – ezért fenyeget a FIFA és az UEFA kizárással. Tomasz Lipiec meghívta Varsóba a FIFA képviselőjét.

„Szeretnénk közvetlenül megismertetni a két szervezetet a hazánkban kialakult korrupció mértékével – mondta a lengyel sportminiszter. – Nem én ismertetném az álláspontomat, mert akkor politikai befolyásról beszélnének. Szeretnénk elérni, hogy a kijelölt képviselő megismerje az ügyészség bizonyítékait.”
Tomasz Lipiec reményei szerint – mivel a nemzetközi szövetség eddig csupán a Michal Listkiewicz által szolgáltatott információk révén tájékozódhatott az üggyel kapcsolatban –, ha a FIFA behatóbban megismerkedik a korrupciós botrány részleteivel, megváltoztatja álláspontját.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik