Megugrott az aranyaik száma

MÁTAY ANDREA jelenti MoszkvábólMÁTAY ANDREA jelenti Moszkvából
Vágólapra másolva!
2006.03.12. 01:01
Címkék
Három aranyat szereztek az oroszok szombaton Moszkvában a 11. fedett pályás világbajnokságon. A legjobb eredményt Jelena Iszinbajeva érte el, rúdugrásban 480 centiméterrel lett első. A világcsúcsmagasságon biztató kísérletet tett.
Jelena Iszinbajeva hazai közönség elôtt megszerezte a világbajnoki címet, a világcsúcs azonban ezúttal elmaradt
Jelena Iszinbajeva hazai közönség elôtt megszerezte a világbajnoki címet, a világcsúcs azonban ezúttal elmaradt
Getty Images
Jelena Iszinbajeva hazai közönség elôtt megszerezte a világbajnoki címet, a világcsúcs azonban ezúttal elmaradt
Jelena Iszinbajeva hazai közönség elôtt megszerezte a világbajnoki címet, a világcsúcs azonban ezúttal elmaradt
Jelena Iszinbajeva hazai közönség elôtt megszerezte a világbajnoki címet, a világcsúcs azonban ezúttal elmaradt
Getty Images
Jelena Iszinbajeva hazai közönség elôtt megszerezte a világbajnoki címet, a világcsúcs azonban ezúttal elmaradt

Noha pénteken és szombaton délelőtt alig lézengtek a nézők az Olimpiszkij stadionban, szombat délutánra a szervezők minden jegyet eladtak. Még azokat is, amelyeket nem kellett volna. A hivatalos vendégek meglepve vették tudomásul, hogy a számukra lefoglalt szektorba is érkeznek emberek, s kezdik feltölteni az éppen üres helyeket. Egyetlen világversenyen sem engednek meg ilyet a szabályok. Egy órába telt, amíg a nemzetközi szövetség képviselőinek sikerült elérniük, hogy a nézőket máshova ültessék, s mivel nem akadt jobb megoldás, átirányították őket a VIP-szektorba.

Nem ez az egyetlen furcsaság ezen a világbajnokságon. Az első nap után a versenyzők panaszkodtak, hogy sikertelen kísérlet után a közönség kineveti őket, s csak a hazai atlétákat tapsolja meg a jó teljesítményükért. Őket azonban valóban lelkesen biztatja. Az sem használt a hangulatnak, hogy a bírók sokszor nem álltak a helyzet magaslatán, s az egymás útját keresztező versenyzőknek egyszerre jeleztek szabad utat. Szerencsére eddig nem történt sérülés.
Az atléták teljesítménye azonban feledtette a negatívumokat. Az oroszok a pályán remekeltek, férfi magasugrásban és női hármasban kettős győzelmet arattak, nem is rossz eredményekkel. Jaroszlav Ribakov 237 centiméterrel beállította az idei legjobb eredményt, Tatjana Lebegyeva (14.95) pedig megközelítette a 15 métert.

Az első számú sztár persze Jelena Iszinbajeva volt. A rúdugrás világcsúcstartója meghálálta a közönség bizalmát, 460 centiméteren kezdett, s már első kísérletével elkápráztatta a nézőket. Majdnem húsz percet kellett várni az újabb ugrására, legközelebb ugyanis a 475 centiméteren próbálkozott. Eddig a magasságig csak honfitársa, Szvetlana Feofanova és a lengyel Anna Rogowska jutott el, s csak utóbbi volt sikeres. A 480 centiméterrel Iszinbajeva már megnyerte a versenyt, s a léc ismét világcsúcsmagasságra, 493 centiméterre került. De mint kiderült, ebben a fedett pályás idényben meg kell elégednie egyetlen világcsúccsal, azzal a 491 centivel, amelyet első versenyén ugrott. „Szerettem volna a hazai közönség előtt új rekorddal győzni, de sajnos nem sikerült – mondta Iszinbajeva. – Mégis boldog vagyok, mert átélhettem, hogy a honfitársaim előtt győztem világversenyen.”

A házigazdák abban reménykedtek, hogy a női 3000 méter bajnoki címe is az övék lesz, hiszen Lilija Sobuhova két héttel ezelőtt ugyanezen a pályán 8:27.86 perces világcsúcsot futott. Ám Meseret Defar ellen nem volt orvossága. Az etióp hagyta vezetni Sobuhovát, a táv nagy részében mögötte utazott, s csak 400 méterrel a cél előtt állt az élre. Akkor kilőtt mögüle, s a közönség hiába biztatta az orosz futót, Defar könnyedén győzött. Kikapott a férfi 1500 méter listavezetője is, a kenyai Daniel Koment taktikai versenyben előzte meg az ukrán Ivan Hesko.
Noha dupláznia nem sikerült, mégis elégedett lehet Terrence Trammell, a 60 méteren szerzett bronzérme mellé 60 gáton aranyat nyert. A magyar csapatból Győrffy Dóra a magasugrás selejtezőjében 190 centiméterig jutott, ezzel nem került be a fináléba. ---- – Gondolta volna péntek reggel, amikor kétszer egymás után lefutotta a hatvan métert, hogy délután győzni fog?
– Bíztam benne. Nagyon halk volt a startpisztoly, nem hallottam, hogy visszalőttek minket, így lefutottam a teljes távot. Alig kaptam levegőt, de máris újból indulnom kellett. Szerencsére sikerült összeszednem magam, és a futamból másodikként továbbjutottam – mondta Leonard Scott, aki némi meglepetésre pénteken megnyerte a 60 méteres síkfutást.

– Mondhatjuk, hogy ön semmit sem ad fel könnyen. Öt évvel ezelőtt a fedett pályás egyetemi bajnokságon a kétszáz méter döntője előtt már rosszul volt, s este kórházba is szállították. Vesekő okozta a panaszait, másnap a hatvan méter rajtjánál mégis ott volt. Hogy csinálta?
– Harcos típus vagyok. Egyébként a fedett pályás versenyeket eddig is nagyon szerettem, de ezentúl még inkább szeretem majd.

– Már tinédzserként remek eredményeket ért el, akkor miért fordított mégis hátat az atlétikának, és miért állt amerikai futballistának három évvel ezelőtt?
– Középiskolásként mindkét sportágat űztem, s ezt a Tennessee egyetemen is folytattam. Tanulmányaim befejezése után viszont választanom kellett, s először az amerikai futballal próbálkoztam.

– Egy évig volt a Pittsburgh Steelers játékosa, s 2003 őszén visszatért az atlétikai pályára. Az egyetemen Justin Gatlin edzőpartnere volt, most viszont Maurice Greene trénerét kereste meg. Miért?
– Úgy éreztem, John Smith az a szakember, aki a legtöbbet tudja kihozni belőlem. Nem tévedtem, már az első idényben 10.01-re javítottam az egyéni csúcsomat.

– Tavaly, immár megengedett hátszéllel, száz méteren tíz másodpercen belülre került, 9.94-re javította legjobbját, s a világbajnokságon hatodik lett. Helsinkihez mégis rossz emléke fűződik – felelevenítené, miért?
– A négyszer százas váltóban elrontottuk a váltást. Én voltam a hibás, rosszul vettem át, és elejtettem a botot. Most viszont megvan az arany, ráadásul egyéni számban nyertem. Kimondhatatlanul boldog vagyok. Bár nem javítottam meg az egyéni csúcsomat, az edzőm szerint, ha kellett volna, akár 6.45 másodpercet is futottam volna. Már most várom a nyarat, remélem, szabad téren hasonló sikereket érek el. ---- A hazaiak győzni akarnak
A házigazdák nem csak rendezésből akarnak jelesre vizsgázni, az a nagy céljuk, hogy fölényesen megnyerjék a pontversenyt. A válogatott legtöbb tagja az utolsó hetet Volgográdban, edzőtáborban töltötte, s egyetlen sztárja sem maradt távol a világbajnokságtól.

A fiatalok kapják meg
Az indulók véleménye szerint kemény és gyors a pálya, amelyet a világbajnokságra újonnan építettek, s ezt követően el is bontanak majd. Egy Moszkvától délre fekvő sportiskola fiataljai használhatják a jövőben.
A pálya alapja 900 részből áll, a vasszerkezete Amerikában készült, és 250 tonna a tömege. Az ugróhelyeket 30 tonnányi speciális homokkal töltötték fel. ---- Férfiak.
1500 m. Világbajnok: Ivan Hesko (Ukrajna) 3:42.08, 2. Komen (Kenya) 3:42.55, 3. Angwenyi (Kenya) 3:42.98.

60 m gát. Vb: Terrence Trammell (Egyesült Államok) 7.43, 2. Robles (Kuba) 7.46, 3. Arnold (Egyesült Államok) 7.52.

Magas. Vb: Jaroszlav Ribakov (Oroszország) 237, 2. Tyeresin (Oroszország) 235, 3. Thornblad (Svédország) 233.

Távol. Vb: Ignisious Gaisah (Ghána) 830, 2. Saladino (Panama) 829, 3. Howe (Olaszország) 819

A hétpróba állása az első nap után: 1. Bryan Clay (amerikai) 3616 (6.67, 774, 13.89, 210), 2. Sebrle (cseh) 3578, 3. Drozdov (orosz) 3551.

Nők.
3000 m. Vb: Meseret Defar (Etiópia) 8:38.80, 2. Sobuhova (Oroszország) 8:42.18, 3. Chojecka (Lengyelország) 8:42.59.

60 m gát. Vb: Derval O’Rourke (Írország) 7.84, 2. Alozie (Spanyolország) 7.86, 3. S. Kallur (Svédország) 7.87.

Rúd. Vb: Jelena Iszinbajeva (Oroszország) 480, 2. Rogowska (Lengyelország) 475, 3. Feofanova (Oroszország) 470.

Hármas. Vb: Tatjana Lebegyeva (Oroszország) 14.95, 2. Pjatih (Oroszország) 14.93, 3. Aldama (Szudán) 14.86
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik