K. B. 2022.03.24 08:54 Frissítve: 2022.03.24 09:38

Videó: „Nagyon extra játékossá nőheti ki magát” – Dzsudzsák Baráthról

Ahogyan azt megírtuk, Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a DVSC 20 éves védekező középpályását, Baráth Pétert is meghívta a keretbe a Szerbia és az Észak-Írország elleni márciusi felkészülési mérkőzésekre. Az NSO Tv stábja a fiatalról forgatott, a kezdetekről, a válogatottságról és a jövőről egyaránt szó esett.

Baráth Péter tavaly októberben, az U21-es válogatott mezében (Fotó: Török Attila)

 

A labdarúgó édesapja, Baráth Sándor – aki egyébként iskolaigazgatóként tevékenykedik Gyulaházán – így emlékszik vissza arra, hogyan került a fia Debrecenbe: „Az általános iskolai tanulmányai után rengeteg lehetősége volt, Nyíregyházán, Miskolcon, de a legutolsó pillanatban Debrecent választottuk. Nem bántuk meg.”

Baráth Péter azt is elmondta, melyik poszton érzi a legjobban magát: „A középpályán. Tudom, hogy a szezon elején volt némi kitérőm belső védő poszton, ott próbálgattak engem. Úgy voltam vele, hogy ebben is fejlődhetek és megmutathatom magam. Élni akartam a lehetőséggel, de alapvetően középpályásnak vallom magam.” 

A 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs így vélekedik ifjú csapattársáról: „»Petike« az NB II-t is majdnem végigjátszotta, az NB I-ben egy másik posztot is kipróbáltattak vele. Nagyon-nagyon hasznos játékosról van szó, aki hihetetlenül alázatos, rendkívül szorgalmas, és meghallgat minden tanácsot, amellyel ellátom én vagy a csapat. »Jó fejjel« rendelkezik, ami elengedhetetlen a mai világban. Profi mentalitású, ha elindul a mérkőzés, azt ő »végigdarálja«, tényleg hasznos tagja minden edzésnek, minden meccsnek. Ha a labdaszerzés utáni első passzát még pontosabban játssza meg, akkor nagyon extra játékossá nőheti ki magát, és minden esélye megvan ahhoz, hogy ne maradjon sokáig itt közöttünk.”


A videót Szabóky Zsolt készítette.

A MAGYAR KERET A MÁRCIUSI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok:
 Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők:
 Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC)
Középpályások: Baráth Péter 
(Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley FC – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Varga Kevin (Young Boys – Svájc)

A MAGYAR VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA – SZEPTEMBERIG

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 24.

19.30: MAGYARORSZÁG–Szerbia (Budapest, Puskás Aréna)
Március 29.
20.45: Észak-Írország–MAGYARORSZÁG (Belfast, Windsor Park)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
 MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
 Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.

2023.11.27 21:40:40

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.11.26 20:33:59

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Egy nevezetes eseményt hogyan aktualizálunk? Kell-e aktualizálnunk? A szívünkhöz közel álló nemzeti ünnepeinkkel, az 1848-as és az 1956-os forradalommal kapcsolatban rendre előhozakodunk – helyesen –, miként lehet a dicső múlt a remélt szép jövő alappillére. Nem egyszerű feladat, a 6:3-hoz fűződően különösen nem az, a fiatal generációk némiképpen értetlenül állhattak az esemény előtt.

2023.11.25 23:28:10

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Aki a futballt nem ismeri és nem érti, az nemcsak az emberiség legnépszerűbb játéka iránt intakt, de nem ismeri és nem érti azt a hazájában többmilliós, nagyobb országok esetében tízmilliós, a földön többmilliárdos tömeget sem, amely a labdarúgás feltétlen vagy feltételezett, győzelmekhez kötött híve.

2023.11.24 19:13:12

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A kommunisták nem naggyá tették a magyar futballt, hanem világbajnoki címektől fosztották meg.