H. Á. 2019.09.10 17:18 Frissítve: 2019.09.11 09:37

Válogatott: „Nem lehetett kellemes egy szektorban a magyarokkal”

A szlovák lapok szervezési problémákról, közlekedési gondokról, kezdésről lemaradó szlovák drukkerekről írnak leginkább a hétfő esti Magyarország–Szlovákia (1–2) Eb-selejtezőről, szavazást tartanak himnuszuk kifütyüléséről, magáról a mérkőzésről azonban nem túl sok szót ejtenek.

Satka (jobbra) szerint a magyar szurkolók nem mutattak tiszteletet (Fotó: Szabó Miklós)

 

A Sportky.sk szaklaphoz méltóan kezdi a mérkőzésen történtek feldolgozását, hiszen kiemeli: a szlovák válogatott elsősorban „a jobb szélen támadásban és védekezésben is megbízható teljesítményt nyújtó Albert Rusnák játékának köszönhetően” aratott nagyon fontos győzelmet Budapesten.

Nagyszerű volt a hangulata a mérkőzésnek, imádok ekkora közönség előtt játszani” – idézi a sportlap az MLS-ben, a Real Salt Lake csapatánál futballozó Rusnákot, majd kiemelik, a szélső mellett Lubomir Satka is kiemelkedően teljesített, aki azonban a mérkőzés helyett inkább a találkozó előtt történtekkel foglalkozott.

„Az, hogy kifütyülték a himnuszunkat, legkevésbé sem az ellenfél tiszteletének a jele. Talán ez lehet a magyar mentalitás, vagy csak a magyarok igazán utálnak minket. Mi mindenesetre győzelemmel fizettünk nekik vissza ezért – szólaltatta meg a lap a szlovák védőt, aki egyébként június végén igazolt a dunaszerdahelyi DAC-tól a lengyel élvonalban szereplő Lech Poznanhoz.

A mérkőzés előtt történtekkel foglalkozik a Sport24.sk is, amely szintén kiemeli a himnusz kifütyülését, és emellett további botrányt is említ.

„Az első sokk az volt, hogy a vendégszektor majdnem felét elfoglalták a felvidéki magyarok, akiket saját honfitársaiktól a saját honfitársaik különítették el” – kezdi lap, értetlenkedve a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) azon döntetésén, hogy miért engedtek felvidéki magyar szurkolókat is a vendégszektorba szóló jegyhez jutni.

Erre pedig már az SFZ keddi közleménye adta meg a választ: „Az SFZ erre a mérkőzésre a találkozó szervezője, azaz a Magyar Labdarúgó-szövetség instrukciói alapján értékesíthetett belépőket. A vendégszektorba név, lakcím, születési hely és idő megadásával lehet jegyet venni, s nem lehetséges ezen adatok alapján senkit kizárni, ha a feltételeknek megfelel, így nem lehetett kizárási alap az állandó lakhely vagy éppen a nemzetiség sem. Vagyis, akik a vendégszektorban szurkoltak, azok mind szlovák állampolgárok voltak. Az SFZ ugyanakkor elhatárolódik néhányuk viselkedésétől, jelesül azoktól, akik fekete fölsőben Magyarországnak szurkoltak” – áll a szövetség közleményében.

 
Sajnos nem sikerült: kikaptunk Budapesten a szlovákoktól
Szoboszlai: Mindegy, hova megyünk, három pont kell, és kész
Lovrencsics: Nem volt olyan szúró fájdalom

A Pravda online kiadásának sportrovata is beszámol a szlovák himnusz kifütyüléséről, és szavazást is írt ki a témában. „A mit gondol a szlovák himnusz kifütyüléséről?” –- kérdésre cikkünk kedd délutáni készítéséig a válaszadók 64 százaléka úgy vélte, a tiszteletlenség kirívóan durva jele, amit büntetni kéne, míg 20 százalék azt válaszolta, hogy „Nagyszombatban meg a magyar himnuszt fütyülték ki”. A válaszadók 12.5 százaléka szerint nem helyes, ami történt, de büntetni nem kellene, míg 3.5 százaléknyi voks érkezett „az érdekel, ami a pályán történik, nem pedig az, ami a lelátón” válaszra.

A lap ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a városban a mérkőzés előtt nagy volt a közlekedési dugó, és emiatt sok szlovák szurkoló késve érkezett meg a stadionhoz.

A sport.sk a szlovák kapus, Martin Dúbravkát idézi, aki elmondta, hogy a himnusz kifütyülése nem volt szép, de a magyar szurkolók fantasztikus hangulatot teremtettek. „Ugyanakkor a mérkőzés során folyamatosan mindenféle tárgyak landoltak a közelemben. Műanyag üveg, pénzérmék, mogyoró, ha mindent összeszedtem volna, meccs után vehettem volna magamnak egy jó vacsorát” – idézte a lap Dúbravkát, aki a kettéosztott vendégszektorról is véleményt formált.

„A szurkolóink számára nagy kihívás lehetett ez a mérkőzés, mert bizony nem lehetett túl kellemes egy szektorban a magyarokkal. Családjuk és gyerekeik vannak a drukkereinknek, és közben a biztonságukért kell aggódniuk. Mindenesetre nagyszerű hangulatot varázsoltak a stadionba, és igazán örülök, hogy a végén együtt ünnepelhettünk” – mondta a szlovák válogatott kapusa.

EB-SELEJTEZŐ
E-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–Szlovákia 1–2 (0–1)

Budapest, 
Groupama Aréna, 22 000 néző. Vezette: Mateu Lahoz (spanyol)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lovrencsics Gergő (Bese, 30.), Baráth, Orbán, Kádár – Kleinheisler (Holender, 85.), Nagy Ádám (Pátkai, 65.) – Dzsudzsák, Szoboszlai, Sallai – Szalai Ádám. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
SZLOVÁKIA: Dúbravka – Satka, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka (Gregus, 85.), Lobotka, Hamsík – Rusnák, Bozeník (Duris, 77.), Mak (Haraslín, 86.)Szövetségi kapitány: Pavel Hapal
Gólszerző: Szoboszlai (50.), ill. Mak (40.), Bozeník (56.)
Kiállítva: Baráth (a lefújás után)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 5 3 1 1 10–5 +5  10
2. Szlovákia 5 3 2 9–7 +2  9
3. MAGYARORSZÁG 5 3 2 7–6 +1  9
4. Wales 4 2 2 4–4 0 6
5. Azerbajdzsán 5 1 4 5–13 –8  1

 

2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.