Válogatott: Nem büfézni járok a Fradi-meccsekre – Rossi szerint Lisztes még nem áll készen

NAGY-PÁL TAMÁSNAGY-PÁL TAMÁS
Vágólapra másolva!
2023.05.23. 13:52
null
Rossi figyeli Lisztest (Fotó: Földi Imre)
A magyar férfi labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozat keretében június 17-én Montenegróban szerepel, aztán három nappal később Litvániát fogadja a Puskás Arénában. Marco Rossi szövetségi kapitány kihirdette a keretét, majd beszélt az újonc Szalai Gáborról, a meghívót nem kapó Lisztes Krisztiánról, Szoboszlai Dominik klubváltásáról és a Honvéd kieséséről is.

Marco Rossi szövetségi kapitány előbb szokás szerint magyarul ismertette a keretet, majd rövid indoklásba kezdett:

„Ahogy mindig, most is minden szóba jöhető játékos teljesítményét néztük. Az elhangzott nevek között vannak olyanok, akiknek adódott nehézségük a klubcsapatukkal, de régóta ismerjük őket, tudjuk róluk is, hogy fizikailag jó állapotban vannak, és bízunk abban, hogy egy plusz hétnyi közös munka segíthet nekik maguk mögött hagyni a negatív élményeiket. Akik pedig jó szezont futnak, itt át tudják adni a többieknek.”

A Kecskeméti TE újoncáról, Szalai Gáborról elmondta: meglátása szerint nagyon jó idénye volt:

„Amiben nyilván voltak hullámvölgyek, de egy olyan srácról van szó, akinek megvan a karaktere, nagyon jók a fizikai adottságai, remek az állóképessége, ráadásul ballábas védő. Szeretnénk értékelni az edzésmunkáját az összetartás alatt. Ez Szalai Attila számára is egyfajta lehetőséget biztosít, mert eddig nem volt ballábas védőnk. Gábornak láttuk, hogy jók a képességei, ezért biztos vagyok abban: az összetartás során olyan következtetésre jutunk, hogy véglegesen is a keret tagja lehet.”

A Ferencváros támadójával, Lisztes Krisztiánnal kapcsolatban is kapott kérdést, hiszen sokan őt is szívesen látnák a válogatottban.

„A magyar csapatok szurkolói, köztük a fradisták is gyakran látnak a lelátón. Szerintük miért megyek oda? A büfében tömöm a fejem vagy borozgatok? Nem, én és a segédedzőim azért megyünk, hogy kövessük a meccseket. Ami Lisztest illeti, tizenöt éves kora óta figyeljük, ahogy a fejlődését is az elmúlt két évben. Öt-hat alkalommal játszott csereként, majd legutóbb hetven percet. Nagyon szeretem a fiatalokat, amikor lehet, meghívom őket a keretbe, de neki még várnia kell. Még nincs egészen készen arra, hogy behívjuk az A-válogatottba, viszont az U21-re már készen állhat, kívánom neki, hogy oda behívják. Tisztázzuk: nagyon szeretem a Ferencváros légkörét, a szurkolóit, a színeit, a stadiont. Nyilván az én szívem mindig jórészt a Honvédban marad, ám az összes magyar klubcsapattal kiváló a kapcsolatom, minden magyar csapatnak szurkolok. Azonban nem elég négy-öt jó meccs a Fradiban ahhoz, hogy behívjak valakit. Folyamatos jó teljesítménnyel lehet kiérdemelni.”

Ha már Honvéd: vajon mit szól ahhoz, hogy 2017-ben vele bajnok korábbi együttesét már szinte csak a csoda tarthatja az élvonalban?

„Sajnos nem látok arra lehetőséget, hogy a Honvéd benn maradjon az NB I-ben. Igaz, hogy a Videoton is megszenvedte a szezont, de mégis van pontelőnye, és nem hiszem, hogy a Vasas ellen öngyilkosságot követne el. Ráadásul a Honvédnak még győznie is kellene a Puskás Akadémia ellen, nem éppen könnyű ellenfél. Nagyon-nagyon sajnálom, elsősorban a szurkolók miatt. A játékosokat már nem ismerem személyesen, ám őket is sajnálom. De leginkább a szurkolókat, mert tudom, mennyire szenvedélyesek, vasárnap is több mint hétezren voltak a stadionban, köztük rengeteg kisgyereket láttam. Ők is szurkoltak, biztosan óriási csalódás volt mindenki számára.”

Szóba került a válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik és a nyári lehetséges klubváltása.

„Én önző módon azt szeretném, ha Olaszországban folytatná, mert úgy érzem, taktikai szempontból sokat segítene a fejlődésén. Emelkedő pályán lévő játékos, akiben óriási lehetőségek vannak. A Serie A-ban az a nehézség, ami taktikai szempontból mutatkozik, serkentené a képességeit. Most úgy tűnik, Dominik Angliába kerülhet át, ahol persze szintén topedzők, topjátékosok vannak, úgyhogy a fejlődés lehetősége ott is óriási.”

Végül a Montenegró elleni Eb-selejtezőre is kitért:

„Nehéz lesz, már csak a környezeti adottságok miatt is. Idegenben játszunk egy olyan pályán, ami nem túl szabályos és nem is olyan szép, mint a Puskás Aréna. Ezt nem alibiként mondom, csak ismerni kell a nehézségeket. De nemcsak környezetileg, taktikailag is nehéz lesz, a montenegrói játékosok minőséget képviselnek. Nehéz meccs vár ránk, hiába gyengébb papíron az ellenfél. Ha el szeretnénk hozni a három pontot, szinte tökéletesen kell lehozni a mérkőzést.”

A TELJES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A JÚNIUSI MECCSEKRE

KAPUSOK: Demjén Patrik (Zalaegerszegi TE FC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Bp. Honvéd)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Szalai Gábor (Kecskemét)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Ferencvárosi TC), Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (DVSC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Callum Styles (Millwall – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
G-CSOPORT
Június 17., 18.00: Montenegró–Magyarország – élőben az NSO-n!
Június 20., 20.45: Magyarország–Litvánia – élőben az NSO-n!

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
MAGYARORSZÁG–BULGÁRIA 3–0 (3–0)

Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária
Montenegró–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia
Bulgária–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország
Litvánia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária
Litvánia–Szerbia
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia
Magyarország–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 2 4–0 +4 6
2. MAGYARORSZÁG 1 1 3–0 +3 3
3. Montenegró 2 1 1 1–2 –1 3
4. Litvánia 1 1 0–2 –2 0
5. Bulgária 2 2 0–4 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik