Válogatott: akit Vitray pellengérre állított az Izland elleni vereség után

Vágólapra másolva!
2020.11.11. 09:54
null
Testnevelőként a kosárlabdával is jól elvan (Fotó: Havrán Zoltán/Magyar Nemzet)
Kovács Kálmánban máig elevenen él az Izlandtól 28 évvel ezelőtt, hazai pályán elszenvedett 2–1-es vereség emléke. Pontosabban a mérkőzés utózöngéje, amelynek ő is részese volt egy tévés nyilatkozattal. A korábbi válogatott támadót a Magyar Nemzet kereste fel.

A Bp. Honvéd egykori válogatott csatára szerint Marco Rossi csapata felkészült a csütörtöki mérkőzésre, és esélyesként léphet pályára.

„Az Izland elleni mérkőzés előtt egy hónappal Angliával játszottunk barátságos mérkőzést” – elevenítette fel az emlékeit Kovács Kálmán, a korábbi kiváló csatár, aki a válogatottban 56 meccsen 19 gólt szerzett, az ominózus 1992-es meccsen is betalált, az ő góljával vezettünk 1–0-ra Izland ellen.

„All right, Mister Wright”

„Pontosan emlékszem rá, mert tévében ritkán láttam meccset, sérülés miatt akkor nem játszhattam” – folytatta. – „Billy Wright volt Vitray Tamás mellett a szakkommentátor. Az a Wright, akiről Szepesi költötte a híres szállóigéjét: »All right, Mister Wright.« Nos, Vitray negyedóránként kikérte a véleményét. S ő második megszólalásakor, harminc perc után dicsért minket, azt hangoztatva, meglepően jók a magyarok. A mérkőzést végül ugyan 1–0-ra elvesztettük, de ez a mondat szöget ütött a fejemben, ugyanis azt sugallta, lám, egy angol szakember képes pozitívumot látni a játékunkban, mi viszont nem. A történek folytatásaként az Izlandtól elszenvedett vereség után behívtak a Telesport stúdiójába. Billy Wright véleményén felbátorodva azt mondtam: igen, szomorú, sőt szégyenteli a kudarcunk, de akkor lenne jó a futballunk közege, ha azt is ki mernénk mondani, hogy az első félidőben jól játszottunk. Mert addig tényleg nem volt baj. Na, ebből lett a botrány.

A mérkőzést, miként akkoriban a válogatott találkozókat, szerdán játszották, a hétvégén, szombaton Zalaegerszegre mentünk a Honvéddal. Előtte lévő nap leadták a nyilatkozatomat, amire azért emlékszem, mert Pisont Pista nem akart lemaradni a Dallasról, ott ültünk a tévé előtt. Vitray a maga fanyar, kioktató stílusában leszedte rólam a keresztvizet, lám, mit képzel magáról Kovács Kálmán, a vereség után még neki áll feljebb. Maró bírálatának meg is lett a hatása, másnap az egerszegi drukkerek előtt minden voltam, csak éppen nem úriember. Pedig én tényleg csupán arra próbáltam ráirányítani a figyelmet, hogy nem kell mindig temetni, mert az csak újabb kudarcot szül.”

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik