K. T. I. 2020.11.23 13:31 Frissítve: 2020.11.23 15:01

Válogatott: A rendszer ugyanaz, mint Kispesten, de a szint jóval magasabb – Costantino

Giovanni Costantino az Európa-bajnokság után önálló edzői karrierről álmodik. Marco Rossi pályaedzője és elemzője a Messina Sportiva című lapnak mesélt jövőbeli terveiről, illetve a magyar válogatott körüli eseményekről.

Costantino jelenleg is az UEFA pro lincences képzéssel próbálja felkészíteni magát az önálló munkára (Fotó: Szabó Miklós)

A szakember kiemelte, rengeteget fejlődtek, amióta a Honvédnál közösen bajnoki címet ünnepeltek Marco Rossival. Szerinte bár a háromvédős rendszer hasonló, mint anno a kispestiekkel, a tartalom rengeteget változott.

„Sokkal magasabb szinten kell megfelelnünk és ennek megfelelően a szervezettség is más. Sosem lehet leállni a tanulással és a fejlődéssel, figyelni kell a trendeket és a lehető legmagasabb szinten átadni azokat a játékosoknak. A válogatottnál szintén plusz kihívás, hogy nem ugyanolyan alapokkal rendelkeznek a labdarúgók, nem edzheted le mindegyiküket ugyanúgy. Alkalmazkodnunk kell a munkánkban, sokkal jobban, mint a Honvédnál tettük azt. Anno a Honvédnál jól működtek a meglátásaink, az a bajnoki cím addigi karrierünk csúcsát jelentette. Most a taktika, a forma hasonló, de a tartalom szintet lépett”mesélte Costantino, aki a 2000-es évek végén még masinisztaként dolgozott hazájában, mielőtt Finnországot megjárva Rossi egyik állandó segítőjévé vált.

A szakember beszélt arról is, a magyar válogatott melletti munkájával párhuzamosan az UEFA pro licences edzői képzésén tanul. Tervei szerint pedig idővel önálló karriert szeretne.

„Már csak a korkülönbségből is adódik, előbb utóbb elválnak útjaink Marcóval. De jelenleg még nem tudnám megmondani, mikor jön el ez a pillanat. Igyekszem képezni magam, szeretnék a szülővárosom, Messina számára minél nagyobb dicsőséget szerezni. Harminchat évesen három különböző országban dolgoztam, kipróbáltam magam utánpótlásedzőként, voltam klubcsapatnál és válogatottnál egyaránt. Késznek érzem magam arra, hogy az Európa-bajnokság után akár új fejezetet nyissak”tette hozzá az olasz edző, akinek 2021-ben, az Eb után lejár a szerződése a magyar válogatottnál.

2021.01.24 21:17:03

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valószínűleg nincs mit tudni, mert egyetlen, nyilvánvaló ok nem jelölhető meg. Ezért Irapuato rejtélye ma nem is azt jelenti nekem, mi történt, inkább azt, miért nem vagyunk képesek még mindig szabadulni tőle.

2021.01.22 18:15:48

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Bízom abban, hogy lesz még alkalmam erős bajnokságban játszani, ám ehhez extrát kell nyújtanom.”

2021.01.18 23:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A Tanár úr, az 1938-ban vb-ezüstérmes Lázár Gyula haláláig hű maradt a Ferencvároshoz.

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.