Nálam ő az örök balhátvéd – búcsú Tóth Józseftől

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.08.11. 22:53
null
Tóth József (1951–2022) (Fotó: MTI)
Elhunyt az 56-szoros magyar válogatott, karrierje jelentős részét az Újpesti Dózsánál töltő korábbi labdarúgó, Tóth József. Malonyai Péter nekrológjával emlékezünk rá.

 

Különleges futballista volt. Remek játékos. Ami engem illet, azzal tudnám jellemezni, hogy a saját szintje alatt nem tudott játszani. Meggyőződésem, hogy az ilyesmi nagy segítség egy-egy edzőnek. Üljön a Pécs, az Újpesti Dózsa, az MTK vagy éppen a finn IF Kraft kispadján, hogy csak Tóth „Jokka” élvonalbeli csapatait említsem.

„Jokkát” írok, mert az ismerősei így hívták, a róla beszélők így emlegették. NB I-es futballistaként 1970-től, amikor bemutatkozott a Pécsi Dózsában. Sikerrel, időnként főszereplőként, például amikor 1970 őszén a pécsiek kiverték az EVK-ból a Newcastle Unitedet – tizenegyesekkel. Az ötödik – döntő – lövés az övé volt.

Huszonnégy évesen a Megyeri útra igazolt, a pécsiek kiestek, egyértelmű volt, hogy vált. „Az ember lemerevedik attól, hogy jaj, ha megint kikapunk, kiesünk”– magyarázta, miért hagyta el Pécset, s rögtön hozzátette:„Meg sem fordult a fejemben, hogy Budapesten ne álljam meg a helyemet.”Nem a levegőbe beszélt, hiszen kétszer-kétszer bajnok (1978, 1979) és kupagyőztes (1982, 1983) lett a Dózsával, és stabil válogatott.

Először 1974. november 10-én Várnában, Bulgária ellen (0–0) játszott a csapatban.„Keményen, egyszerűen, sokszor ügyesen szerelt, és néhányszor még felfutásokkal is próbálkozott”– állt a tudósításban, ars poeticaként is felfogható. Két világbajnokságon (1978, 1982) járt, Spanyolországban gólt is rúgott a Salvador elleni meccsen (10–1). Felfutott, beadott, a labda visszapattant elé, ő pedig„bal külsővel, nehéz szögből, nyolc méterről ügyesen az üres kapuba perdített”.Utoljára 1983-ban Koppenhágában, Dánia (1–3) ellen szerepelt a csapatban, a meglehetősen gyors Klaus Berggreen nem sok sót evett meg mellette.

Légiósként Finnországig jutott – a szókimondása miatt. Pedig... A Realtól ugyan 1982-ben KEK-mérkőzésen kikapott a Dózsa Madridban, ám hátvédjük, a holland John Metgod a mérkőzésen izomszakadást szenvedett, s a madridiak a meccs után azonnal tárgyalni kezdtek arról, hogy szerződtetnék „Jokkát”. Az újpestieknél élet-halál uraként szorgoskodó belügyes Csáki Sándor beintett, közölve, hogy rendszerellenes futballisták ne is álmodjanak nyugati szerződésről. Igaz, ami igaz, sohasem tartotta a száját, ami a BM-csapatoknál (Pécs, Újpest) nem volt éppen jó ajánlólevél.

Két esztendővel ezelőtt már betegeskedett, a pontos diagnózisra nem derült fény, mert nem ment orvoshoz, kikérte magának, hogy baja van. Futballistaként is félt a doktoroktól – ez akkor sem változott, amikor már nagyon kellett volna.

Rangra emelte a sokak által lebecsült balbekkposztot – ha valaki, ő tettekkel bizonyította, hogy a szerepkör érdemes az előléptetésre.

Nálam ő az örök balhátvéd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik