Jöhetnek a sztárok: az NL nagy nyertese eddig Magyarország!

BODNÁR ZALÁN, PIETSCH TIBOR, SOMOGYI ZSOLTBODNÁR ZALÁN, PIETSCH TIBOR, SOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2022.01.03. 09:06
null
Június 4-én – sajnos – csak zárt kapuk mögött küzdhet Raheem Sterling és az angol válogatott ellen Fiola Attila (balra) és Szoboszlai Dominik (Fotó: Szabó Miklós)
Szakértőink szerint már egy-két szerzett pontnak is örülhetünk a Nemzetek Ligája-csoportban, az mindenesetre már önmagában óriási eredmény, hogy egyáltalán eljutott válogatottunk a legfelső osztályba.

 

ANGLIA, NÉMETORSZÁG, OLASZORSZÁG – nem „futottak még” válogatottak, de ugye megszokhattuk, hogy a kontinens élcsapatait kapjuk. A 2021-es, hivatalosan 2020-es Európa-bajnokságon a címvédő Portugália mellett az előző két vb győztese, a 2018-ban aranyérmes Franciaország és a 2014-es győztes Németország volt a csoportellenfél – a papírformának megfelelően negyedik lett a válogatott, de a teljesítmény, az élmény messze felülmúlta, amit a papírforma ígért. Talán emiatt bizakodhatunk. Hogy az igazán nagyok ellen meg tudjuk mutatni, mire vagyunk képesek. Ha az albánok elleni két meccsre gondolunk, aztán az Eb mérkőzéseire, majd a Londonban elért döntetlenre (1–1 Anglia otthonában), a varsói győzelemre (Lengyelország ellen 2–1), kijelenthető: a FIFA-világranglistán jelenleg 39. helyezett magyar csapatot a többség nyilván esélytelennek látja (és talán a válogatott is önmagát), de amikor látszólag nincs veszítenivalója, képes bravúrokra.

Fegyelmezett védekezés, akaratos futball, önfeláldozó hozzáállás.

Alighanem erre lesz szükség a Nemzetek Ligája összecsapásain is. Hiszen az ellenfeleink: Anglia (4. a FIFA-világranglistán), Németország (12.), Olaszország (6.). Az Eb-döntős angolok, a mindig mindenhol aranyesélyes németek, az Európa-bajnok olaszok – bombaerős csoport. Halálcsoport – használják sokan az elcsépelt közhelyet, de ezen a szinten melyik nem lett volna az? Kérdezhetnénk úgy is a sorsolás ismeretében: melyik lett volna jobb?

Nézzük csak: Franciaország, Dánia, Horvátország az 1-es csoportban, cserélnénk a hozzánk hasonlóan negyedik kalapból kiemelt osztrákokkal? Nem biztos. A 2018-as vb két döntőse között a 2022-es vb-selejtező talán legjobban teljesítő csapata, a dán – egyik sem lett volna könnyű mérkőzés. A 2-es csoportban Spanyolország, Portugália és Svájc került a velünk azonos szinten lévő csehek mellé, maradjunk annyiban: sokkal kevesebb gondunk itt sem lenne. A 4-es csoportban Wales helyén kaphattuk volna Belgiumot, Hollandiát és Lengyelországot – utóbbi ellen négy pontot szereztünk az előző vb-selejtezőben, de abból aligha szabad kiindulni, mindenesetre a másik két együttes brutálisan erős.

Szóval, a másik három csoportban sem lett volna lényegesen egyszerűbb a mieink feladata, akkor pedig miért ne a legnagyobb sztárokkal csatázzunk – nem igaz? A Nemzetek Ligája lényege ez: a legmagasabb szinten csak ilyen márkás ellenfelek jöhettek szóba, éppen ezért nagy szó, hogy ebben a sorozatban a magyar válogatott közéjük tartozik. Nem érdemes tehát azon sopánkodni, mennyire nehéz meccsek várnak Marco Rossi együttesére, mert éppen ezt akarta, azaz ide eljutni, ezekkel a válogatottakkal megbirkózni. Leszögezhető: innen a magyar válogatotthoz hasonló erősségű csapatnak nem szégyen kiesnie a B-ligába.

Visszatérve a nyári futballünnepre: az angolok elleni mérkőzésen, sajnos, nem lehetnek ott a nézők, de a másik kettőn igen, s jó lesz a zsúfolt lelátójú Puskás Arénában ismét valódi futballhangulatban szurkolni a magyar csapatért.

Összeállításunkban az ellenfeleket és a Nemzetek Ligája-sorozatot mutatjuk be. (Jegyzet ITT).

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly
KÉT NAGY LÉPÉS ELŐRE
A Nemzetek Ligájának elindításáról 2014-ben döntött az UEFA – nem volt titok, hogy a válogatottak felkészülési mérkőzéseit kiváltandó. Az egyre gazdagabb klubok ugyanis egyre nehezebben engedték el egyre értékesebb játékosaikat a tét nélküli meccsekre, de a kontinens országainak vetélkedését nem lehetett csak a vb és Eb selejtezőire korlátozni. A koncepció része volt, hogy lehetőleg azonos erősségű csapatok mérkőzzenek meg, egyfelől a legjobbak egymás elleni küzdelmeire kíváncsiak a nézők, másfelől a hagyományos selejtezőben még mindig előforduló angol–andorrai, spanyol–San Marinó-i és hasonló párosításoknak nincs sok szakmai értékük. Az 55 UEFA-tagországot négy ligába osztották, az A-ba a legjobbak, a D-be a leggyengébbek kerültek, de feljebb lépni és visszacsúszni lehet – kijelenthetjük, hogy az eddigi NS-sorozat legnagyobb nyertese Magyarország! Még ha a kiírás megváltoztatása a segítségünkre volt is. A magyar válogatott ugyanis a C-ben kezdett 2018-ban, a 25. helyen rangsorolva, az előttünk lévő két szinten 12-12 csapat kapott helyet, de ezt tizenhatra emelték, így 2020-ban hiába voltunk csak a 31. helyen, azzal már befértünk a B-besorolású csapatok közé. Miután a válogatott Oroszországot, Szerbiát és Törökországot megelőzve megnyerte a csoportküzdelmeket, felléphetett az A-szintre, a 16. helyen rangsorolva, a legmagasabb szint utolsó helyére kerülve várva a sorsolást. Két szintet a két sorozat alatt még egy ország tudott előrelépni, Örményország a D-ben kezdett, és a 44. helyről a 31. pozícióba, a B-szintre küzdötte fel magát, miközben Törökország vagy Szlovákia a B-ből a C-be kényszerült.


MAGYAR NL-TÖRTÉNELEM
A magyar csapat eddigi eredményei és gólszerzői a Nemzetek Ligájában

2018–2019
Finnország–Magyarország 1–0
Magyarország–Görögország 2–1
(Sallai Roland, Kleinheisler László)
Görögország–Magyarország 1–0
Észtország–Magyarország 3–3
(Szalai Ádám 2, Nagy Dominik)
Magyarország–Észtország 2–0 (Willi Orbán, Szalai Ádám)
Magyarország–Finnország 2–0 (Szalai Ádám, Nagy Ádám)
A csoport végeredménye: 1. Finnország 12 pont, 2. Magyarország 10, 3. Görögország 9, 4. Észtország 4

2020–2021
Törökország–Magyarország 0–1
(Szoboszlai Dominik)
Magyarország–Oroszország 2–3 (Sallai Roland, Nikolics Nemanja)
Szerbia–Magyarország 0–1 (Könyves Norbert)
Oroszország–Magyarország 0–0
Magyarország–Szerbia 1–1
(Kalmár Zsolt)
Magyarország–Törökország 2–0 (Sigér Dávid, Varga Kevin)
A csoport végeredménye: 1. Magyarország 11 pont, 2. Oroszország 8, 3. Szerbia 6, 4. Törökország 6

Európa-bajnokok lettek az olaszok – június 7-én és szeptember 26-án ők lesznek az ellenfelek (Fotó: AFP)
Európa-bajnokok lettek az olaszok – június 7-én és szeptember 26-án ők lesznek az ellenfelek (Fotó: AFP)

OLASZORSZÁG

Ma már nehéz eldönteni, melyik a döbbenetesebb tény, az, hogy a négyszeres világbajnok olasz válogatott nem jutott ki a 2018-as világbajnokságra, vagy az, hogy ezek után meg tudta nyerni a következő nagy tornát, a 2020-ról 2021-re halasztott Európa-bajnokságot? A változás markáns volt már a szövetségi kapitány személyét tekintve is, hiszen a se hús, se hal Gian Piero Venturát a karakteres Roberto Mancini váltotta, aki egyrészt taktikailag és pszichológiailag is sokkal magasabb színvonalat képvisel elődjénél, másrészt összerakta a tökéletes stábot, helyet adva több korábbi korszakos válogatott játékosnak Gianluca Viallitól Daniele De Rossiig. Más kérdés, hogy az Eb-t követő világbajnoki selejtezőben megint kellemetlen meglepetést jelentett a squadra azzurra szereplése, amely bár jó szokása szerint nem kapott ki, négy döntetlenje miatt csak csoportmásodik lett, így két élet-halál pótselejtezőn juthat csak el Katarba, és Portugália is az ágán van… Az olasz válogatottnál mindig fontos faktor a motiváltság. A 2018-as vb-ről lemaradás után láthatóan dolgozott a csapatban a becsvágy, az Eb után ez kevésbé volt felfedezhető. Így a Nemzetek Ligája-sorozat legutóbbi bronzérmesének az ellenük rendezendő NL-meccseken is meghatározó lehet, hogy vb-felkészülésnek használhatja-e őket, vagy pedig… Persze Roberto Mancini aligha akar bármiféle „vagyról” hallani… Az olaszokat legutóbb 2007-ben győztük le, a felkészülési meccset 3–1-re nyertük meg.

Gareth Southgate megveregette Marco Rossi vállát a londoni 1–1-es döntetlen után – megteheti újra (Fotó: Árvai Károly)
Gareth Southgate megveregette Marco Rossi vállát a londoni 1–1-es döntetlen után – megteheti újra (Fotó: Árvai Károly)

ANGLIA

Gareth Southgate 2016 szeptemberében lett Anglia szövetségi kapitánya – két hónapra, négy mérkőzésre szólt a megbízatása, és a munkájáról sokat elárul, hogy azóta is ő irányítja az együttest. Noha Anglia évtizedekig sztárokkal teletűzdelt kerettel, esélyesként érkezett a világbajnokságokra, Európa-bajnokságokra, és általában súlyos pofonokat elszenvedve, csalódottan utazott haza, a hivatalban lévő kapitány fiatalokból kovácsolt egységes csapatot, amelynek játéka a 2018-as vb egyik üde színfoltja volt. Oroszországban az elődöntőig menetelt, könnyen finalista lehetett volna, végül a negyedik helyen végzett. A döntő a következő tornán már sikerült, mert az építkezés folytatódott: 37–6-os gólkülönbséggel kvalifikált az Eb-re, amelyen a döntőig menetelt. A csoportban Horvátország, Csehország és Skócia előtt elsőként lépett tovább, a kieséses szakaszban Németországot, Ukrajnát és Dániát legyűrve lett döntős, ott azonban tizenegyesekkel alulmaradt az olaszokkal szemben. A 2022-es vb-re is simán kijutott, tíz selejtezős meccséből nyolcat megnyert, csak Varsóban a lengyelek, Londonban ellenünk végzett döntetlenre, veretlenül lett csoportelső. A keret tele gyors és technikás támadóval, képzett védővel, kreatív középpályással – a világon minden csapat nehéz ellenfélnek minősítené, mi pláne nem tehetünk másként. Az angolok ellen legutóbb 1962. május 31-én, a chilei világbajnokságon nyertünk 2:1-re.

Az Eb gyönyörű pillanata volt: senki nem gondolta, hogy Schäfer András gólt fejel a német Manuel Neuernek (Fotó: AFP)
Az Eb gyönyörű pillanata volt: senki nem gondolta, hogy Schäfer András gólt fejel a német Manuel Neuernek (Fotó: AFP)

NÉMETORSZÁG

Borítékolható volt, hogy egyszer elérkezik a napja, amikor megtörtént, mégis hihetetlennek tűnt: 2021. március 9-én Joachim Löw bejelentette, hogy a nyári Eb után feláll a német válogatott kispadjáról. Csupán miheztartás végett: tizenöt év után adta át a helyét Hans-Dieter Flicknek. Tény, Löw kimagasló eredményeket ért el a német válogatott élén, de az is látszott, hogy megfáradt a kapcsolat. A 2018-as vb például rosszul alakult a németeknek, csoportjukban az utolsó helyen végeztek. A Mexikó elleni 1–0-s vereséget a svédek elleni 2–1-es győzelem követte, majd következett a Dél-Korea elleni 0–2, ami azt jelentette, hogy Németországnak már a csoportkörben véget ért a vb. Az oroszországi kudarc nem szegte a kapitány kedvét, az viszont már megviselte, hogy 2020 novemberében a Nemzetek Ligájában Spanyolország 6–0-s csapást mért csapatára – azt megelőzően 1931-ben kaptak ki ekkora különbséggel a németek, akkor Ausztriától. Sok sikert az Eb sem hozott Manuel Neueréknak, már a Magyarország elleni, a továbbjutásról döntő csoportmérkőzésen is pengeélen táncoltak, és bár azt még túlélték, a kieséses szakaszban mindjárt az első akadályban, Anglia ellen elbuktak. Löw ideje kétségkívül lejárt, az őt váltó Flick 2021. szeptember 2-án Liechtenstein ellen mutatkozott be, a 2–0-s sikert újabb győzelmek követték – Németország csoportelsőként jutott ki a katari világbajnokságra. A németek ellen legutóbb 2004-ben nyertünk, felkészülési meccsen 2–0-ra Kaiserslauternben.

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG

Szeptember 23., 20.45: Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik