CSERHÁTI ZOLTÁN 2015.09.07 20:35 Frissítve: 2015.09.08 11:16

Közel volt, de a 93. percben kicsúszott: Guzmics gólja egy pontot ért

A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn 1–1-es döntetlent ért el Belfastban Észak-Írország ellen. A mieink Guzmics Richárd góljával szereztek vezetést, az északírek emberhátrányban játszottak az utolsó percekben, mégis egyenlítettek: Kyle Lafferty a 93. percben vette be a kaput. Észak-Írország így még nem Eb-résztvevő, de biztosan legalább pótselejtezős helyen végez.

 

EB 2016, SELEJTEZŐ, CSOPORTKÖR
F-CSOPORT, 8. FORDULÓ

ÉSZAK-ÍRORSZÁGMAGYARORSZÁG 1–1 (0–0)
Belfast,
Windsor Park, 10 500 néző. Vezette: Cakir (Duran, Eyisoy – törökök)
ÉSZAK-ÍRORSZÁG: McGovern – Baird, J. Evans, McAuley, McLaughlin – C. Evans (McGinn, 56.), Norwood (Magennis, 75.), Dallas (S. Ferguson, 84.) – Brunt, S. Davis – Lafferty. Szövetségi kapitány: Michael O’Neill
MAGYARORSZÁG:
Király – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Elek Á. (Nagy Á., 23.), Kalmár – Dzsudzsák, Gera, Németh K. (Vanczák, 89.) – Szalai (Priskin, 68.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző: Lafferty (93.), ill. Guzmics (74.)
Kiállítva: Baird (83.)

A csoport másik két mérkőzésén: Románia–Görögország 0–0, Finnország–Feröer 1–0

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország 8 5 2 1 12–6 +6  17
2. Románia 8 4 4 7–1 +6  16
3. MAGYARORSZÁG 8 3 4 1 6–4 +2  13
4. Finnország 8 3 1 4 7–8 –1  10
5. Feröer 8 2 6 5–12 –7  6
6. Görögország 8 3 5 2–8 –6  3

MINDEN, AMI A MECCS ELŐTT ÉS ALATT ÉRDEKES LEHET! EGÉSZ NAPOS ÉLŐ HÍRFOLYAMUNKAT ITT OLVASHATJA! 


 STORCK CSALÓDOTT
„Az első félidőben nehéz volt játékba lendülni, a szünetben mondtam a fiúknak, hogy a folytatásban bátrabban kell játszanunk – értékelt az M4-nek Bernd Storck megbízott szövetségi kapitány. – Csalódott vagyok, de büszke a csapatra, mert nagyon jól játszott. Király nagyot védett, most le kell nyugodnunk, ilyen megtörténik. A második félidőben jó futballt játszottunk, de már a következő meccsre kell koncentrálnunk.”

TOVÁBBI REAKCIÓK ÉS NYILATKOZATOK ITT!

KEZDÉS ELŐTT. A magyar válogatott kezdője négy ponton változott meg a Románia elleni mérkőzéshez képest. A sérült Juhász Roland helyén Guzmics Richárd kezdett, az eltiltott Tőzsér Dániel értelemszerűen nem szerepelt a csapatban, az eltiltásából visszatérő Gera Zoltán viszont természetesen igen, Stieber Zoltán és Nikolics Nemanja ezúttal a kispadon foglalt helyet, ott volt a névsorban viszont Kalmár Zsolt és Németh Krisztián. A tavalyi, északírek elleni Pintér-féle kezdőhöz (Gulácsi – Vanczák, Lipták, Juhász – Gyurcsó, Varga J., Tőzsér, Balogh B. – Rudolf, Nikolics, Dzsudzsák) képest csupán Dzsudzsák Balázs maradt meg a csapatban! 

Először az északír játékosok érkeztek ki melegítésre, a helyi szurkolók erőtlen tapssal fogadták őket. Aztán megjelentek a magyar kapusok, a magyar tábor „Ria, Ria, Hungária!” rigmussal és Király Gábor éltetésével fogadta a válogatottat. 1–0 ide.

Bernd Storck M4-nek adott nyilatkozatából megerősítést nyert, amit sejteni véltünk: Dzsudzsák Balázs kezdett a jobb oldalon, Németh Krisztián pedig a balon, ahogy a klubjában, a Kansas Cityben, azaz mindketten inverz szélsőként szerepeltek az összecsapás kezdetén.

Jellemző kép az első félidőből: jön egy északír felívelés (Fotók: Reuters)

ÍVELÉSEK, MENTÉSEK. Az északírek kezdték a meccset. A hazaiak beívelésekkel próbálkoztak az első percekben, ám az első lövés Dzsudzsák Balázs nevéhez fűződött a tizenhatos jobb oldali sarkától, a labda mellément. Az északírek gyorsan egyértelművé tették, hogy ezúttal is ragaszkodnak magas labdákra épülő taktikájukhoz, Norwood kipattanó utáni lövése mellément, Brunt jobb oldali beadása után pedig Király öklözte ki a labdát.

Lafferty az első tíz perc végén összeszedett egy sárga lapot, amikor csúnyán elkésve odatartott Guzmicsnak. Az északír támadó így nem játszhat a görögök elleni meccsen. Az északírek irányítóbb felfogásban léptek fel, Norwood okos szabadrúgás-variációja után Dallas lépett ki, de mielőtt az ötös sarkáról lőhetett volna, Guzmics nagyot mentett becsúszva. A magyar védő is gyorsan „besárgult”, amikor nem sokkal később „visszaadta” a korábbi csomagot Laffertynek. 

Lafferty nem örült a sárga lapnak (Fotók: Reuters)

KÉNYSZERŰ LÉPÉS. Akárcsak a románok elleni meccsen Juhász esetében, ezúttal is hamar váltásra kényszerült Bernd Storck: Elek Gábor hagyta el bicegve a pályát, helyére a Ferencváros újonc középpályása, Nagy Ádám érkezett a 23. percben (ő a 972. labdarúgó, aki pályára lépett a válogatottban).

A félidő közepén egyrészt enyhült a csapatok kapu előtti intenzitása, másrészt a magyar válogatott is többször meg tudta tartani a labdát, az más kérdés, hogy sokat nem tudott építkezni: a játékosokat zavarta a vizes pálya, és ezzel összhangban elöl sok volt a technikai hiba. A 32. percben Németh előtt adódhatott volna nagy lehetőség, de McGovern kapus kivetődve felszabadított, és az asszisztens már amúgy is lest jelzett.

Guzmics munkában

A 41. percben Leandro kapott sárga lapot, miután megrúgta McLaughlin mellkasát. A ballábas játékos így figyelmeztetései miatt nem játszhat Feröer ellen. Az első félidő Németh Krisztián 24 méterről elengedett, mellé csorgó lövésével, 0–0 után ért véget.

FEJJÁTÉK. A második játékrész elején többet volt a mieinknél a labda, mégis Lafferty előtt adódott kis híján lehetőség, egy felívelést követően az északírek nyerték meg a fejpárbajt, és Gera szorongatásában csak kicsivel maradt le a labdáról a hazai tízes.

Egy perccel később a túloldalon is Gera került fókuszba, fejesében azonban nem volt irányzék. Sorjáztak a fejesek: Gera után Szalai, majd Jonny Evans is így próbálkozott, kaput egyikük sem talált, a kettő között pedig Dzsudzsák lőtte hátba Szalait, pedig a labda veszélyesnek tűnő úton indult el.

Király és a védelem a 93. percig megőrizte kapunkat a góltól  (Fotó: AFP)

A 64. percben Dzsudzsák indult meg bal oldalról, Németh és Kalmár volt a labda útja, utóbbi lőtt, ám a labda fölé szállt 12 méterről. Jöttek a magyar helyzetecskék, a 67. percben Gera is eleresztett egy lövést, az összes addigi közül talán az volt a legbiztatóbb, de az is mellément. Storck friss embert küldött Szalai helyére, Priskin állt be.

A 73. percben végre jött egy veszélyes lövés: Kalmár harcolt ki szabadrúgást a bal oldalon, és ő is végezte el a szabadrúgást, amely után veszélyesen vágódott a labda, ám McGovern kitolta.

GUZMICS LECSAPOTT! Egy perccel később góllá érett a lanyha magyar fölény. A jobb oldalról Dzsudzsák végzett el szabadrúgást, ami az ötösön belülre szállt, de nem tűnt különösképp veszélyesnek, egészen addig, amíg a labda ki nem csúszott Michael McGovern kezéből. A kapus mögött álló GUZMICS RICHÁRD lecsapott, és egy méterről a kapuba helyezett! Magyar vezetés – 0–1! Guzmics kilencedik válogatott meccsén az első gólját szerezte.

GUZMICS GÓLJA

BAIRD ELVESZTETTE A FEJÉT. A 81. percben Kalmár lódult meg az ellenfél térfelén, Chris Baird sárgát kapott. Majd pillanatokkal később a török újabb sárgát mutatott fel a védőnek. Az eset csak az ismétlés után vált világossá: Baird a Kalmár elleni szabálytalanságot megelőzően húsz másodperccel Németh Krisztiánt is csúnyán faultolta. A halasztott büntetés a „frissel” együtt pedig már PIROS LAPOT ÉRT. Amúgy amellett, hogy az ítélet nekünk kedvezett, zseniális játékvezetői döntés volt.  

HIDEG ZUHANY A HOSSZABBÍTÁSBAN. Már-már zsebben volt a három pont, amikor az északírek mégis bekotortak egy gólt az ötperces ráadásban. A 93. percben Észak-Írország emberhátrányban egyenlített: egy szöglet után McGinn lőtt távolról, a labda kijött a takarásban későn vetődő Királyról, KYLE LAFFERTY pedig közvetlen közelről a léc alá lőtte a labdát.

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1.

Észak-Írország így még nem Eb-résztvevő, de biztosan legalább pótselejtezős helyen végez. Ha Magyarország nyer Feröer ellen, biztos legalább a pótselejtezős helyezés.

Kyle Lafferty leforrázta a mieinket a hajrában (Fotó: Reuters)

A találkozó után Guzmics Richárd és Király Gábor, valamint Németh Krisztián és Kalmár Zsolt értékelt az NSO Tv-nek


A TOVÁBBI PROGRAM
Október 8.:

Magyarország–Feröer, 20.45
Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

Október 11.:
Görögország–Magyarország, 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

2020.12.04 21:20:19

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A magyar válogatott kedvező helyzetben van.

2020.11.28 08:06:33

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Nem győzöm hangsúlyozni, nem az számít, hogy én egyenlítettem Izland ellen.”

2020.11.27 23:05:43

Magyar válogatott CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ismerősöm mondta, hogy amikor az igazgató úr fiától megkérdezte, hogy van mostanában az öreg, nézi-e a mérkőzéseket, azt a választ kapta: mióta a magyarok nyernek, már a gyógyszerét sem veszi be...

2020.11.27 08:32:59

Magyar válogatott CSILLAG PÉTER

Az 1964-es és az 1968-as olimpiai bajnok válogatott szakvezetője a magyaróráin is nyomot hagyott.

2020.11.26 23:29:23

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Maradnia kell a kispadon!