Rossi: Dárdait valamelyik meccsen kipróbáljuk, Willi viszont nem játszik

N-P. T.N-P. T.
Vágólapra másolva!
2024.03.21. 15:41
Marco Rossi nem szeretné, ha az Aranycsapathoz hasonlítanák a válogatottat (Fotó: Árvai Károly)
Péntek este Törökország ellen lép pályára a Puskás Arénában a magyar labdarúgó-válogatott. A mérkőzés előtti napon Marco Rossi szövetségi kapitány és Gulácsi Péter válaszolt az újságírók kérdéseire.

Az RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter másfél év után léphet pályára újra a válogatottban.

„Örülök, hogy a klubomban megváltozott a szituációm, rendszeresen védek, sikeresek vagyunk a Lipcsével. Ez volt az első mérföldkő, a következő az lehet, ha védhetek az egyik meccsen, ahogy Marco Rossi azt kijelentette. Másfél éve nem játszottam a válogatottban, úgyhogy nagyon örülök a lehetőségnek. A saját teljesítményemre koncentrálok, ahogy Lipcsében is, aztán meglátjuk, az Eb-n alakul a helyzet.”

Elmondta: bár már az elmúlt három összetartáson is itt volt, a korábbi alkalmakat inkább megelőlegezett bizalomnak érezte.

„Nem a teljesítményem miatt kaptam meghívót, hanem talán a személyiségem miatt, illetve azért, amit az elmúlt években adtam a válogatottnak. Azóta most vagyok itt először úgy, hogy ki is érdemeltem a meghívót a teljesítményemmel, így teljesen más lélektannal jöttem. Hosszú volt a kihagyás, rengeteg nehézséggel, komplikációval. A sérülésem előtt alap volt: ha jól teljesítek, szerepet kapok a válogatottban is. De az elmúlt időszakban sok mindent átértékeltem én is. Nagyon örülök, hogy újra védhetek a Puskás Arénában, nagyon különleges lesz. Büszke vagyok arra az útra, ami mögöttem van, nagyon várom a mérkőzéseket.”

Arról is kérdezték: megfordult-e a fejében, hogy esetleg nem tud visszatérni a korábbi szintjére.

„Aki egy ilyen hosszú kihagyás közben nem gondolkozik el ezen, az nem mond igazat. Főleg ennyi idősen… Voltak komplikációk, ráadásul ott a konkurencia, nem tudhattam, hogy lesz-e egyáltalán lehetőségem visszaverekedni magam a Lipcsébe vagy kölcsön adnak inkább. Százmillió kérdés, de közben próbáltam az itt és mostban maradni, és arra koncentrálni, amit befolyásolni is tudok. A családom végig mellettem volt ebben a hosszú időszakban. A klubom megengedte, hogy két hónapot itthon töltsek a rehabilitációból, ami nagyon sokat adott, tizenhét éves korom óta nem töltöttem ennyi időt itthon. Voltak hétvégéim, nem mindig a meccs eredményén agyaltam. Ezekbe tudtam kapaszkodni, feltöltődtem, készen állok.”

Marco Rossi szövetségi kapitánytól rögtön azt kérdeztük: ki fog védeni Törökország ellen.

„Nem értem, miért kezeli mindenki államügyként, ha valami kétesélyes. Láttam, hogy a szurkolók is szavaztak arról, ki védjen. Tudatos, felelősségteljes döntést fogunk hozni. Nem vagyok még Alzheimer-kóros, emlékszem, hogy mondtam, mind a ketten szerepet kapnak majd. Két abszolút topjátékos közül választhatunk, ez szerencsés helyzet, de mindkettőt nem küldhetem pályára, mert akkor egy támadót le kellene hoznom. Holnap megtudják, ki játszik Törökország ellen, és abból kitalálhatják, hogy ki véd Koszovó ellen.”

Felvetették a szakembernek: ha a magyar válogatott nem kap ki a törököktől, akkor 13 mérkőzésesre nyúlik a veretlensége, ami az Aranycsapat 18-as szériája óta a leghosszabb.

„A veretlenségi sorozat persze nagyon fontos önérzeti tényező lenne, de nem több annál. Számolni kell azzal, hogy Törökország nagyon komoly ellenfél, maximálisan tiszteljük. Próbáljuk folytatni ezt a sorozatot, de bármilyen hasonlítás az Aranycsapathoz sántít. Más kategóriát képviselt egy másik korszakban. De megpróbálunk mindent megtenni, hogy megmaradjon a veretlenségünk, és közben keressük a lehetőséget a fejlődéshez.”

És vajon tervezi-e kipróbálni a két felkészülési mérkőzésen az újonc Dárdai Mártont?

„Igen, szeretném majd játszatni, kipróbálni, az edzéseken jók a tapasztalataim vele, úgyhogy Törökország vagy Koszovó ellen mindenképp kipróbálom. Willi viszont nem fog játszani, mert egy szinte jelentéktelen közelítő izomproblémát tapasztaltunk nála. Semmi komoly, de nem akarjuk kockáztatni.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE TÖRÖKORSZÁG ÉS KOSZOVÓ ELLEN
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország), Szalai Gábor (FC Lausanne – Svájc)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok ), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC) 

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÁRCIUSI PROGRAMJA
Március 22.  
20.45: Magyarország–Törökország
Március 26.
19.00: Magyarország–Koszovó

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik