Varga és Sallai góljával megvertük a litvánokat, és a csoport élére ugrottunk!

Vágólapra másolva!
2023.06.20. 20:30
A magyar labdarúgó-válogatott Varga Barnabás és Sallai Roland góljával 2–0-ra legyőzte Litvániát a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának kedd esti mérkőzésén a Puskás Arénában. A csoport másik mérkőzésén a szerbek döntetlent játszottak Bulgáriában, de úgy, hogy a 96. percben egyenlítettek.
Fontos gól Vargától! (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Fontos gól Vargától! (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ
G-CSOPORT

Magyarország
–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest, Puskás Aréna, 58 269 néző. Vezette: Nobre (portugál)
MAGYARORSZÁG:
Dibusz – Botka, W. Orbán, Szalai A. – Sallai R. (Baráth P., 88.), Nagy Á., Styles (Kleinheisler, 60.), Kerkez (Ferenczi J., 79.) – Gazdag (Lang, 79.), Szoboszlai – Varga Barnabás (Ádám M., 60.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
LITVÁNIA: Gertmonas – Leklatas, Kazukolovas, L. Klimavicius, Tutyskinas (Beneta, 63.) – Uzela (Vorobjovas, a szünetben), Gineitis – El. Jankauskas (Romanovskij, 85.), Sirgedas (Sirvys, a szünetben), Sesplaukis (Kucys, 78.) – Paulauskas. Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas
Gólszerző: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Marco Rossi szavatartó ember. A mérkőzés előtti napon a telki edzőközpont emeleti termében arról beszélt, a Montenegróban (0–0) szombaton pályára lépő együttesen legalább három helyen változtat, és lám, Bolla Bendegúz, Lang Ádám és Ádám Martin került ki az együttesből. Helyükre a Ferencváros alapembere, Botka Endre, az Egyesült Államokban továbbra is remek formában futballozó Gazdag Dániel, valamint – immár ferencvárosi játékosként – az NB I-es gólkirály, Varga Barnabás került be az együttesben.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

 

Utóbbi helye, posztja megkérdőjelezhetetlen volt, Marco Rossi csúcsékként, másként befejező csatárként számít rá, ám a névsort böngészve sokan tippelgették, a szövetségi kapitány Litvánia ellen is marad-e a jól bevált három belső védős rendszernél, vagy hazai pályán átáll négy védőre.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

Nos, maradt.

S hogy némileg meglepő húzással is kirukkoljon, a jobb szélen Sallai Rolandot bízta meg a kapunk felé vezető út lezárásával – és mellette természetesen az akciók támogatásával –, akinek árnyékékként való bevetése sem lett volna meglepő. Jobbról ő, balról Kerkez Milos segítette a támadásokat, Marco Rossinak alighanem az volt a célja, hogy az elöl futballozó hármast az oldalvonal(ak) mellől veszélyes, gólérzékeny játékosok segítsék. Az első negyedóra alapján bejött a terv, Gazdag Dániel egymaga három lehetőséget puskázott el, de Szalai Attila és Varga Barnabás is gólt szerezhetett volna – a magyar csapat már az első percekben lezárhatta volna az este legfőbb kérdését…

Amikor Marco Rossi úgy fogalmazott, a kezdőbe nevezett három friss futballistával új energiát szeretne adni a csapatnak, alighanem ilyen lendületes teljesítményekre gondolt. Űzte-hajtotta a válogatottat a csaknem hatvanezer szurkoló is, a litvánok viszont foggal-körömmel védték a kapujukat, sokszor előfordult, hogy mind a tíz mezőnyjátékos a tizenhatos környékére húzódott vissza, ám hiába szerették volna megúszni kapott gól nélkül az első félidőt, nem sikerült.

Marco Rossi ezúttal is ráérzett valamire, az először a kezdőcsapatba állított Varga Barnabás mesterien bújt ki a hibázó litván védők mögül, és harmadik válogatott meccsén kíméletlenül vágta a léc alá a labdát.

GÓLVIDEÓ ITT!

Nagy fölényben futballozott a magyar csapat, éppen ezért volt némileg meglepő, hogy csak egygólos előnnyel vonult a félidőre. A teljesség igénye nélkül: Szoboszlai Dominik a lécre lőtte a labdát, Szalai Attila védő létére két helyzetig is eljutott az első félidőben, nem mellékesen mesteri becsúszással hiúsította meg az egyetlen litván lehetőséget.

A válogatott 72 százalékban birtokolta a labdát, 18-szor próbálkozott gólszerzéssel, és 92 százalékos passzhatékonysággal futballozott – nos, emiatt lehetett bennünk hiányérzet, nagyon hiányzott a játékból a második, sőt a harmadik gól is akár…

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

Marco Rossi szövetségi kapitány a 60. percig várt az első változtatásokkal, a középpályán és a támadósorban is frissített, ám a játék nem sokat változott, sőt, ahogy peregtek a percek, úgy vált egyre statikusabbá a válogatott. Izgulni csak azért nem kellett különösebben, mert a litvánok hátrányban sem zavartatták magukat, örültek, ha náluk volt a labda, ám a bunkerfutballjukat nem voltak hajlandóak feladni.

A hajrának némileg lassúbb tempóban futott neki a két csapat, miközben a „munkanélküli” Dibusz Dénes háta mögött rendületlenül ugrált, énekelt, tapsolt a magyar tábor, a labda a pályán azonban komótosan járt lábról lábra. Az oldalvonalnál Marco Rossi egyáltalán nem tűnt nyugodtnak, feszülten figyelte a pályán zajló eseményeket, és újabb cserékkel próbált életet lehelni együttesébe – és éppen ekkor villant meg Sallai Roland, óriási gólt lőtt távolról a bal felsőbe.

GÓLVIDEÓ ITT!

Percekkel később a lecserélt freiburgi légióst vastaps köszöntötte, amikor levonult a pályáról.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

 

A második magyar góllal eldőlt a mérkőzés, a magyar drukker felállva ünnepeltek, ugráltak, énekeltek. Fontos győzelmet aratott a válogatott, kemény, küzdelmes meccs volt, ami jobb helyzetkihasználással sokkal könnyebb is lehetett volna.

A három pont mellett annak is lehetett örülni, hogy Bulgária Razgradban megkeserítette a szerbek életét, egy pontot szerzett a csoport favoritja ellen, ez pedig azt jelentette, hogy a júniusi két Eb-selejtezőt követően Magyarország áll a G-csoport élén.

A csoport másik mérkőzésén
Bulgária–Szerbia 1–1 (Deszpodov 47., ill. Lazovics 90+6.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 3 2 1 5–0 +5 7
2. Szerbia 3 2 1 5–1 +4 7
3. Montenegró 3 1 1 1 1–2 –1 4
4. Bulgária 4 2 2 2–6 –4 2
5. Litvánia 3 1 2 1–5 –4 1

 

EB-SELEJTEZŐS ADATBANK ITT!

Eddigi meccsek, júniusi program a G-csoportban
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
MAGYARORSZÁG–BULGÁRIA 3–0 (3–0)

Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0
Budapest. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. 83.)
Bulgária–Szerbia 1–1
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics 90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik