Németország: Lángosozni akartunk hétfőn a berlini vásáron – Petry

Vágólapra másolva!
2016.12.20. 09:16
null
Kamion hajtott a karácsonyi forgatagba: 12 halott, 48 sebesült (Fotó: Reuters)
Az egész világot megrázta a hétfő esti berlini merénylet, amikor a hírek szerint egy pakisztáni származású terrorista a tömegbe hajtott egy népszerű, forgalmas karácsonyi vásáron. A legfrissebb hírek 12 halottról és 48 sebesültről számolnak be. Kedden reggel Petry Zsoltot hívtuk, aki Dárdai Pállal együtt a legnagyobb berlini klub, a Bundesliga negyedik helyén álló Hertha BSC alkalmazásában áll. A kapusedző éppen keddi edzésre tartott, amikor a Nemzeti Sportnak elmondta: feleségével rendszeresen jártak arra a karácsonyi vásárra, amit a terrorcselekmény után most kiürítettek és a felszámoltak.

 

Petry a Nemzeti Sport hasábjain nem akart politizálni, de annyit megjegyzett: sajnos várható volt, hogy előbb-utóbb hasonló tragédia történik ott, ahol sok idegen, ellenséges kultúrából érkező menekültet fogadnak be különösebb kontroll nélkül.

A magyar kapusedző (balra) gyakori vendég volt a vásáron
(Fotó: AFP)
A magyar kapusedző (balra) gyakori vendég volt a vásáron (Fotó: AFP)

„Nagyon kellemes hely volt mostanáig ez a karácsonyi vásár Berlinben. Kitűnő ételeket, magyar lángost és kürtőskalácsot is lehetett kapni. Csak az elmúlt héten legalább háromszor fordultunk ott meg a feleségemmel – mondta a Nemzeti Sportnak Petry Zsolt. – Tegnap, azaz a merénylet napján is úgy terveztük, hogy kisétálunk körülnézni és eszünk valamit. Aztán szerencsére inkább úgy döntöttünk, hogy inkább otthon maradunk és bekuckózunk a lakásba. Egyelőre én is csak annyit tudok a történtekről, amit a tévében láttam és hallottam az esti és a reggeli órákban.”

Petry elmondta még, hogy a német főváros központi helyén működő vásár környékén ilyenkor szinte mindenki megfordul, aki Berlinben él vagy oda látogat. És ami legalább ilyen ijesztő: a szálloda, amelyben a Hertha a hazai meccsek előtti éjszakát tölti, alig száz lépésnyire található a merénylet helyszínétől.

A magyar kapusedző egyelőre nem tudta megmondani, hogy a Hertha játékosait, hozzátartozóikat érinthette-e közelebbről a tragédia, hiszen a történtek után először kedden délelőtt találkozik a keret.

Egyelőre azt sem tudni, hogy a tragédia mennyiben érinti a Hertha szerdai bajnokiját – a berliniek a Darmstadtot fogadják –, illetve a meccskeret kedden este a szokott szálláson tölti-e az éjszakát. Esetleg másik hotelben vagy mindenki otthon marad.

A tragédia áldozataira emlékeznek már a helyszínen (Fotó: AFP)
A tragédia áldozataira emlékeznek már a helyszínen (Fotó: AFP)
FEKETE-FEHÉR HERTHA-CÍMER, GYÁSZOL A KLUB

A Hertha BSC Twitter-csatornáján a gyász jeléül fekete-fehérre változtatta meg profilképét. „Szomorúak és sokkoltak vagyunk. A gondolataink az áldozatokkal és családjukkal vannak. Maradj erős, Berlin!” – üzent a német főváros legnagyobb klubja a karácsonyi vásáron történt, 12 halálos áldozatot követelő támadás után.

A berlini rendőrség terrortámadásnak minősítette az esetet, a tett elkövetésével gyanúsított pakisztáni férfit letartóztatták.

A Hertha folyamatosan közzéteszi Twitterén a berlini rendőrség felhívásait és információit a Breitscheidplatzon történt tragédiával kapcsolatban. A Bundesliga 16. (utolsó őszi) fordulójában a Hertha a berlini Olimpiai Stadionban fogadja a Darmstadtot, várhatóan extra biztonsági intézkedések mellett. Arról még nincs hír, a Bundesliga csapatai miként tisztelegnek az elhunytak előtt a hétközi fordulóban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik