Csak a bennmaradásért van nagy küzdelem - NB II-es esélylatolgatás, II. rész

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2013.05.10. 19:46
null
Szakály Dénes, Zsolnai Róbert és Tóth Balázs, a bajnoki címre törő Puskás Akadémia három erőssége (Fotó: pfla.hu)
Négy forduló van hátra az NB II 2012–2013-as szezonjából, és bár Nyugaton a bajnoki cím eldőlt, a bennmaradásért egyre nagyobb, kiélezettebb a harc. A Nemzeti Sport Online megvizsgálta, hogy négy fordulóval a szezonzárás előtt kik végezhetnek a bennmaradást érő pozíciókban. A második részben a Nyugati csoport esélyeivel, várható történéseivel foglalkozunk.

 

A BAJNOKI CÍM MÁR RÉGEN ELDŐLT, CSAK A MATEMATIKUSOK SZERINT NEM

Bár matematikailag még nem bajnok a Puskás Akadémia FC, a felcsútiak holnap bebiztosíthatják elsőségüket a Kaposvár II elleni hazai találkozón. A csapatnak egyetlen győzelemre van szüksége a bajnoki címhez, és nagyon bátor lenne az a fogadó, aki erre a mérkőzésre nem Puskás-sikert tippel. Ha mégsem sikerülne nyerni, további három lehetősége van még a gárdának bebiztosítani elsőségét, de nagy tétben fogadnánk arra is, hogy Benczés Miklós együttese veretlenül fejezi be a bajnokságot.

Elméletileg még a Kozármisleny FC-nek is van nagyon minimális esélye a bajnoki címre, de az idén ismét erőn felül teljesítő mislenyiek alighanem – a tavalyi szezonhoz hasonlóan – újfent a második helyen futnak be, még úgy is, hogy nem könnyű a sorsolásuk. A baranyaiak számára egyébként a biztos bennmaradás elérése volt a célkitűzés, amelyet négy fordulóval a szezonzárás előtt már teljesítettek.

A BAJNOKI CÍMÉRT KÜZDŐ CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI

Puskás Akadémia FC: Kaposvár II (otthon), BKV Előre (idegenben), Tatabánya (o), Soproni VSE (o)

Kozármisleny FC: Ajka (o), Szigetszentmiklós (i), ZTE (o), Veszprém (i)

NYOLC CSAPAT PÁLYÁZIK HAT HELYRE – KETTEN MAJD ELVÉREZNEK

Nagyobb a harc a biztos bennmaradást, illetve az osztályozót jelentő pozíciók megszerzéséért, ezekért még összesen nyolc csapat küzd! Az NB II és az NB III átszervezése miatt csak a 2–5. helyen végző együttesek maradnak a másodosztályban, a hatodik, hetedik és nyolcadik helyen záró csapat osztályozót játszhat az NB III bajnokaival. NB I-es tartalékcsapat nem szerepelhet jövőre a második ligában, így ha ezen együttesek végeznek az említett pozíciókban, akkor az alattuk végző csapat szerez jogosultságot a bennmaradásra, illetve az osztályozóra.

Jók az esélyei a csont nélküli bennmaradásra a Gyirmót FC Győrnek is, igaz, Csank János együttese a szezon előtt egészen más célokat tűzött ki maga elé. A gyirmótiak az Ajkához hasonlóan találkoznak még a Paks II-vel, a Győr II és a Haladás II-vel is, és ezeken a mérkőzéseken várhatóan szereznek annyi pontot, hogy ezzel biztosítják jövő évi másodosztályú tagságukat. Az utolsó meccs rázósnak ígérkezik, de a gárda szinte bizonyosan nem fogja az osztályozóért élet-halál harcot vívó Tatabánya elleni idegenbeli meccsre halogatni a döntést.

A Zalaegerszegi TE FC-nél is a minimális elvárás a jövő évi másodosztályú tagság elérése, de a zalaiak helyzete nem annyira könnyű, hiszen a bajai, borítékolható győzelem mellett vár rájuk még egy kozármislenyi kirándulás, ahol csak abban az esetben fér bele a vereség, ha hazai környezetben legyőzik a Csákvárt és a Haladás II-t is. Mivel azonban a tavasszal a marsallbotot átvevő Simon Antal vezetésével jó formában van a gárda, nagy meglepetés lenne, ha osztályozóra kényszerülne.

Az őszt veretlenül záró FC Ajka tavasszal kissé megtorpant (edzőváltás is történt a csapatnál), ám továbbra is a legjobb eséllyel pályázik az automatikus bennmaradást jelentő helyek valamelyikének megszerzésére. Vass László együttesének két győzelemre van szüksége a cél eléréshez, és ez – tudván, hogy még a Paks II-vel és a Győr II-vel is megmérkőzik a gárda – nem tűnik megoldhatatlan feladatnak.

Kitűnően, négy győzelemmel rajtolt tavasszal a Szigetszentmiklósi TK, az utóbbi hat mérkőzéséből azonban mindössze egyet nyert meg, és lehet, hogy éppen ezek az elhullajtott pontok hiányoznak majd az első ötbe kerüléshez. A Pest megyeiek ma kikaptak Csákváron, így a hátra lévő három mérkőzésüket meg kellene nyerniük, és közben az előttük álló csapatoknak többször is botlaniuk kellene.

Ki-ki mérkőzések várnak még a Csákvári TK-ra is. Bognár György együttese a mostani fordulóban legyőzte a Szigetszentmiklóst, de játszik még a Veszprémmel és a Zetével is. Ha ebből az egyik meccset sikerülne behúzniuk a csákváriaknak, akkor a Kaposvár második csapata elleni, utolsó bajnokit megnyerve elérnék az osztályozós helyek egyikét, és az nagy bravúr lenne az előzetesen leírt csapattól.

Tizenegy mérkőzésen keresztül veretlen volt a Soproni VSE, ennek köszönhetően reménykedhet az osztályozó elérésben. Bücs Zsolt együttesére zömében nyerhető mérkőzések várnak: ha a Veszprém, Kaposvár II, BKV Előre trió ellen győzni tud, akkor akár az addig minden bizonnyal bajnok Puskás Akadémia elleni utolsó találkozón még a biztos bennmaradást érő hely elérésének megszerzésére is lehet esélye, bár a realitás most már az, hogy osztályozót fog játszani a gárda.

Nagy tragédiaként élnék meg Tatabányán, ha a patinás FC Tatabánya kiesne a másodosztályból, a sorsolást látva azonban ez egyáltalán nem zárható ki. P. Nagy László együttese játszik még a Puskás Akadémiával és a Gyirmóttal is, de a szívós BKV Előre otthonában sem mehet biztosra. A Győr II elleni, kötelezőnek vélt három pont begyűjtése mellett tehát bravúrra is szüksége lesz a Bányásznak, hogy elkerülje a nagy szégyent, és legalább a pótvizsgán megfeleljen.

A legrosszabb helyzetben a Veszprém FC van, amely az elmúlt fordulók vereségei után elvesztette reális esélyét az osztályozós helyek elérésére. Nagy Tamás csapatának hátránya kilenc pont, így csak akkor lehet meg a pótvizsgás pozíció, ha mind a négy hátralévő mérkőzését megnyeri – háromhoz bravúr kellene, a Baja elleni találkozó a kötelező győzelem kategóriába tartozik.

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDŐ CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI

Gyirmót FC Győr: Haladás II (i), Paks II (o), Győr II (i), Tatabánya (i)

ZTE: Baja (i), Csákvár (o), Kozármisleny (i), Haladás II (o)

FC Ajka: Kozármisleny (i), Haladás II (o), Paks II (i), Győr II (o)

Szigetszentmiklós: Kozármisleny (o), Haladás II (i), Paks II (o)

Csákvári TK: ZTE (i), Veszprém (o), Kaposvár II (i)

Soproni VSE: Veszprém (o), Kaposvár II (i), BKV Előre (o), Puskás FC (i)

FC Tatabánya: BKV Előre (i), Győr II (o), Puskás FC (i), Gyirmót (o)

Veszprém FC: Soproni VSE (i), Baja (o), Csákvár (i), Kozármisleny (o)

 

AZ OSZTÁLYOZÓK PÁROSÍTÁSA

1. mérkőzések:

2013. június 8., 17:00

NB III DRÁVA 1. HELY–NB II NYUGAT 8. HELY

NB II NYUGAT 6. HELY–NB III DUNA 1. HELY

NB III BAKONY 1. HELY–NB II NYUGAT 7. HELY

Visszavágók:

2013. június 15., 17:00

NB II NYUGAT 8. HELY–NB III DRÁVA 1. HELY

NB III DUNA 1. HELY–NB II NYUGAT 6. HELY

NB II NYUGAT 7. HELY–NB III BAKONY 1. HELY


A NYUGATI CSOPORT ÁLLÁSA
1. Puskás Akadémia FC 26 19 7 53–15 +38 64
2. Kozármisleny 26 17 3 6 50–25 +25 54
3. Gyirmót FC Győr 26 14 5 7 50–36 +14 47
4. Zalaegerszegi TE FC 26 14 4 8 43–31 +12 46
5. FC Ajka 26 12 9 5 30–23 +7 45
6. Szigetszentmiklósi TK 27 13 2 12 45–40 +5 41
7. Csákvári TK 27 12 4 11 39–36 +3 40
8. Soproni Vasutas SE 26 11 7 8 39–34 +5 40
9. Szombathelyi Haladás II* 26 11 7 8 39–36 +3 40
10. Duna FC Tatabánya 26 10 8 8 34–31 +3 38
11. Veszprém FC 26 8 7 11 45–46 –1 31
12. BKV Előre SC 26 7 6 13 32–45 –13 27
13. Győri ETO FC II* 26 6 7 13 39–43 –4 25
14. Kaposvári Rákóczi II* 26 4 8 14 25–45 –20 20
15. Bajai LSE 26 4 2 20 26–68 –42 14
16. MVM Paksi FC II* 26 2 4 20 19–54 –35 10
*Az NB II 2012–2013-as szezonjának végén a bajnokságban résztvevő NB I-es sportszervezetek tartalék együttesei a csapatuk elért eredményétől függetlenül kiesnek az NB III-ba.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik