SOMOGYI ZSOLT 2022.05.18 09:42 Frissítve: 2022.05.20 23:40

NB I: van esély rá, hogy mégis otthon játszhat a Kecskemét

Még kérdéses, hogy hazai pályán játszhat-e az NB I-ben a Kecskeméti TE, vagy sem – szerdán egyeztet a klub az MLSZ-szel.

 

Szabó István, a KTE vezetőedzője nagyszerű munkát végzett, irányításával a csapat feljutott az NB I-be – kérdés, hol játszhatnak az élvonalban… (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

 

 
Cáfolat – Somogyi Zsolt jegyzete

Elkezdte az NB I-es felkészülést a KTE-Hofbau! Az NB II-ből az élvonalba felkerülő kecskeméti csapat ügyvezetője, Filus Andor a vezetőedző Szabó Istvánnal és Vágó Levente csapatkapitánnyal kedd délután a Sportrádió élő adásának vendége volt. Az NB III-ból felkerülő újonc évente szintet lép, de a legégetőbb kérdés: hol játszhatja a hazai mérkőzéseit?

„Az MLSZ legfontosabb előírása a fedett nézőtér   – mondta lapunknak a rádióműsor előtt az ügyvezető. –    Ez a másodosztályban is szabály, de vannak létesítmények, amelyekben ponyvával fedik be az ülőhelyeket, szóval, nincs részletezve pontosan, mit jelent a fedett lelátó. Máshol évek óta nincs ilyesmi, a csapat mégis kap engedélyt, igaz, csak az NB II-re, így a szövetség jóindulatán, engedékenységén múlik, rendezhetünk-e otthon bajnoki mérkőzést. Szerdán az MLSZ illetékeseivel konzultálunk, pályabejárást tartunk, megbeszéljük, mit tehetünk, és mit kell tennünk azért, hogy hazai pályán futballozhassunk. Mondani sem kell, ez a célunk, a kecskeméti szurkolók miatt mindenképp szeretnénk megegyezni a szövetséggel, bizakodunk. Rajtunk nem múlik, megtennénk, ami tőlünk telik, a találkozón ott lesz Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is. Úgy gondoljuk, az élvonal átlagos nézőszámán tudnánk emelni, de csakis otthon, ez nem kérdés.”

Az ügyvezető elmondta, a csapatbuszok és a VIP-vendégek elhelyezése is fontos szempont, a stadion adottságai nyilván meghatározzák a klub lehetőségeit, de érthetően bántana mindenkit, ha ilyen, a laikus számára kevésbé fontos kérdésen múlna, saját otthonában rendezhetné-e a mérkőzéseit az együttes. A licenckérelemhez csatolni kellett egy opciót, amellyel akkor élne a klub, ha végül nem játszhatna Kecskeméten (az MTK küldött árajánlatot a KTE-nek, így a Hidegkuti Nándor Stadiont nevezték meg a lila-fehérek), de egyelőre nyitott kérdés: hol játszik majd az újonc?

És az is: hogyan?

„Épp kedden volt tizenegy éve, hogy a Kecskemét a Puskás-stadionban a Videoton legyőzésével Magyar Kupa-győztes lett   – emlékezett Szabó István, aki akkor Tomiszlav Szivics segítőjeként ott ült a kispadon. – Most pedig azt mondom: a stábtagoknak döntő szerepük volt abban, hogy a Vasas mögött a másodikok lettünk és mindenki mást meg tudtunk előzni. A nyolcadik-tizenkettedik hely volt a cél, újoncként nem is lehettek vérmesebb reményeink, de ahogy haladtunk előre, úgy kerültünk egyre közelebb a legmagasabb osztályhoz. A Szeged elleni, televíziós mérkőzést érzem a végső fordulópontnak: akkor meggyőző teljesítménnyel megvertünk egy közvetlen riválist, onnantól nyíltan beszélhettünk arról, hogy ez a csapat bizony feljuthat. Dolgoztam Pakson, ha ott működik, hogy légiósok nélkül ennyi gólt szereznek és stabil NB I-es középcsapatot alkotnak, akkor mi is reménykedhetünk, de nyilván meg kell majd erősíteni az együttest.”

A szakember hozzátette, az már januárban véglegessé vált, hogy június 16-án egészségügyi felméréssel indul a nyári munka, huszadikán az edzések is elkezdődnek, és aki volt Szabó István játékosa, igazolja: a felkészülés valóban kemény munkát jelent, ez most sem lesz másként. A nyári program már fél éve összeállt, akkor, amikor még nem lehetett tudni, melyik osztályban futballozhat a KTE, de ez a körültekintő tervezést, az előrelátó gondolkodást jelzi.

A kecskeméti futball egy évtizede megmutatta magát, és most újra nagyszerű eredményt ért el – az alföldi városban izgatottan várják az élvonalbeli idényt.

És persze annak drukkolnak, hogy otthon drukkolhassanak.

Szabó István volt a Sportrádió vendége (Fotó: Szabó Miklós)
2022.06.28 22:46:49

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nyilván kiderül már az eddigiekből is, hogy elfogult vagyok Nikoliccsal, már régóta. Azért is, mert történhet(ett) vele bármi, nem jön ki a sodrából. Most, kiebrudalásakor is úriemberként kommentált közösségi oldalán, »fura helyzeteket produkál olykor az élet« – ez volt a legerősebb megfogalmazása.

2022.06.28 16:43:38

Labdarúgó NB I MURÁNYI DOMONKOS

Loncar duplájára alapozva a zöld-fehérek magabiztosan nyertek német ellenfelükkel szemben.

2022.06.28 09:31:45

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

A várt Ferencváros–Újpest döntő ugyan nem jött össze, ám a finálét így is 18 ezren látták a Hungária úton.

2022.06.27 19:25:54

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Hunyjuk le a szemünk, és látni fogjuk: szabadrúgás jön, áll egy kicsi, törékeny srác a labda mögött, lép kettőt, megtekeri, és száll, száll a labda eszeveszetten pörögve a bal felső sarok felé. A többi – ahogy Hamlet mondaná – néma csend!

2022.06.27 19:17:48

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Talán csak a »tejjel-mézzel folyó Kánaán« kifejezés nem hangzott el.