NB I: Talán 30 éves korukig tartalékoljuk a tehetségeket? – Miriuta

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.04. 09:31
null
Miriuta László bajnoki meccsen a Paks ellen irányíthatta először a Kisvárdát (Fotó: Koncz György)
A labdarúgó NB I 1. fordulójában, szombaton három mérkőzést rendeztek. Az Újpest FC–Puskás Akadémia (1–3) találkozó után már jelentkeztünk az edzői értékelésekkel, most lásuk a Mezőkövesd–ZTE (1–0) és a Kisvárda–Paks (1–0) találkozók mestermérlegeit.

 

MEZŐKÖVESD–ZTE 1–0

KUTTOR ATTILA, a Mezőkövesd vezetőedzője

– Ilyen kezdésről álmodott?
Tudtuk, hogy nehéz kilencven perc előtt állunk. A Zalaegerszeg veszélyes, jó csapat benyomását keltette, hiszen egy pillanatra sem adta fel, igyekezett nyomás alatt tartani minket, úgyhogy nem lehet mást mondani ezek után, csak azt, hogy rendkívül értékes győzelmet arattunk. Küzdelmes volt a mérkőzés, kiegyenlített játék alakult ki, és azt is el kell mondani, hogy bizony kis szerencse is kellett a sikerünkhöz.

Volt a mérkőzésnek nehezebb időszaka?
– Természetesen, főleg a szünet után. Végül is a második vonal bajnokával találkoztunk, amely ráadásul a nyáron jól erősített, és a szünet után veszélyes támadásokat vezetett. A zalaegerszegieknek voltak gólszerzési lehetőségeik, nagy szerencsénkre azonban kimaradtak.

Két védekező játékosát is sérülés miatt kellett lecserélnie. Mennyiben befolyásolta ez a csapat teljesítményét?
– Az ilyesmit nem lehet előre betervezni, sajnálatos, hogy így alakult. A védelemből két pillér dőlt ki, ami rövid ideig zavart idézett elő. Remélem, egyik játékos sérülése sem súlyos.

DOBOS BARNA, a ZTE vezetőedzője

– Újonc létükre idegenben szoros mérkőzést játszottak. Gyógyír?
– Nehéz ilyenkor bármit is mondani, hiszen hiába futballoztunk kombinatívan, hiába dolgoztunk ki helyzeteket, a kapuba nem tudtunk betalálni, így pont nélkül utazhattunk haza. Csalódott vagyok, mert kihagytuk a ziccereket.

– Negyedóra után mintha elpárolgott volna játékosaiból a bátorság. Ön is így látta?
– A mérkőzés egyik fordulópontja lehetett volna, ha Radó András gólt szerez ziccerben. Ilyen lehetőségünk amúgy többször is volt, de a mezőkövesdiek kapusa, Szappanos Péter parádés védéseket mutatott be, mi pedig kevés szélről belőtt labdával igyekeztünk zavart kelteni. A fordulás után visszajött a bátorságunk, de a kapu előtt határozatlanok voltunk.

– Miben kell többet nyújtani csapatának, hogy eredményesebb legyen?
– Az kiderült, hogy ezen a szinten a nagy hibákat góllal büntetik az ellenfelek. Védőink két-három esetben is hibáztak, főleg a labdakihozatalnál voltak pontatlanok. Adva van a feladat: védekezésben mindenképpen többet kell nyújtani a jövőben.

KISVÁRDA–PAKS 1–0

MIRIUTA LÁSZLÓ, a KISVÁRDA vezetőedzője

Az eredménnyel elégedett lehet. A játékkal is az?
– Jól védekeztünk, voltak ígéretes kontralehetőségeink, összességében nem játszottunk rosszul. A bajnokság első meccse mindig nehéz, ilyenkor messze vagyunk még a csúcsformától. Nagy baj is lenne, ha ilyenkor lenne a csúcson a csapat, az azt jelentené, hogy valamit nagyon elrontottunk a felkészülésnél.

Az előzetes elképzeléseihez képest mit kapott?
– Nagyon örülök, hogy nem kaptunk gól, mindig szerettem az egy nullás győzelmeket. Az edzőmeccseken többször is kaptunk két gólt, olyankor nagyon ideges lettem. A második félidei játékunk viszont lehetett volna jobb.

Az első találkozón máris lehetőséget adott a bemutatkozásra a tizennyolc éves Kovácsréti Márknak. Elégedett volt a játékával?
– Igen, jól futballozott. Amikor ide kerültem, három nap után láttam, hogy remek játékos, csodálkoztam, hogy az előző idényben egyszer sem léphetett pályára. Én is voltam fiatal, és boldog voltam, ha lehetőséget kaptam. Mikor kell kipróbálni a fiatalokat, ha nem tizennyolc évesen? Talán harmincéves korukig tartalékoljuk a tehetségeket?

TOMISZLAV SZIVICS, a PAKSI FC vezetőedzője

Mi hiányzott a pontszerzéshez?
– Az első meccs mindig nehéz, nem játszottunk jól. Csak az utolsó húsz percben kezdtünk úgy futballozni, ahogy azt a felkészülés során gyakoroltuk. Nincs mit tenni, túl kell lépnünk ezen.

Igazságosabbnak tartotta volna a döntetlent?
– Rászolgáltunk volna az egy pontra. De ahhoz gólt kellett volna szereznünk, ami nem sikerült. Kár azon keseregni, hogy mi az igazságos, mert így is, úgy is pont nélkül maradtunk.

Böde Dániel hét év után első tétmérkőzését játszotta a paksi csapatban. Elégedett a játékával?
– Böde Dani sérülten játszott, a keddi edzésen megsérült a combja. Az utolsó pillanatig kérdéses volt, tudja-e vállalni a játékot, de a saját kérésére pályára léphetett, megtiszteltük ezzel ezt a nagyszerű sportembert, aki ilyenkor sem hagyja cserben a csapatát. De nem volt százszázalékos, nem tudta vállalni a sprinteket és a párharcokat, pedig ezekben ő különösen jó.

ÚJPEST–PUSKÁS–AKADÉMIA 1–3

Ki gondolta volna, hogy 30 perc alatt két gólt szerez a Puskás Akadémia!? – MESTERMÉRLEG

NB I, 2019–2020, 1. FORDULÓ
AUGUSZTUS 3., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Kisvárda Master Good–Paksi FC 1–0
Kisvárda, Várkerti SporttelepBogár Gergő
Mezőkövesd Zsóry FC–Zalaegerszegi TE 1–0
Mezőkövesd, Városi Stadion
Erdős József
Újpest FC–Puskás Akadémia FC 1–3Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
Vad II István
AUGUSZTUS 4., VASÁRNAP
18.00: Diósgyőri VTK–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK Stadion
18.00: Mol Fehérvár FC–Kaposvári Rákóczi FCSzékesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
A Ferencvárosi TC–Debreceni VSC mérkőzést későbbre halasztották
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik