GYENGE BALÁZS 2022.09.02 08:35 Frissítve: 2022.09.02 09:52

NB I: nincs harag a távozó Joao Janeiro és a DVSC között

A nyár utolsó napján megtörtént az NB I-es idény első edzőváltása: a Debreceni VSC közös megegyezéssel szerződést bontott Joao Janeiróval, ideiglenes jelleggel Dombi Tibor váltja a Loki kispadján – a szakítás után a portugál szakemberrel beszélgettünk.

Viszonylag gyorsan távozott Debrecenből Joao Janeiro, de a portugál szakember a jelek szerint nem vette szívére a váltást (Fotó: Szabó Miklós)

 

Nem tudott nyerni a Debreceni VSC a hétközi fordulóban kedden, sőt ismét méretes zakóba szaladt bele Zalaegerszegen, 4–2-re kikapott. A mérkőzést követően érezhető volt, hogy valami készülődik, mert Joao Janeiro, a Loki edzője úgy fogalmazott, sok mindenen el kell gondolkodnia… Másnap délelőtt már fel is röppent a hír, mely szerint a portugál szakember és a DVSC között kenyértörésre került sor, így természetesen lapunk is megkereste az edzőt, aki azonban nagyon udvariasan és korrekt módon jelezte, hogy nem áll módjában nyilatkozni az ügyről, de nyitva hagyta a lehetőséget, hogy a hivatalos álláspont ismertetése után, csütörtökön esetleg beszélhetünk ismét. Szerda délután megjelent a Debreceni VSC honlapján a klub hivatalos közleménye, amelyből kiderült, az egyesület közös megegyezéssel szerződést bontott Joao Janeiróval, aki mellett Daniel Castro másodedző és Töreki Armand elemző is távozik a klubból. A közleményben megköszönték a portugál edző elkötelezettségét és professzionalizmusát, sok sikert kívánva pályafutása folytatásához, egyben bejelentették, hogy a Mol Fehérvár elleni szombati bajnokin megbízott vezetőedzőként Dombi Tibor irányítja a Debrecent, segítője Madar Csaba, Száraz Ádám és Balogh János kapusedző lesz. A stáb számít a legendás Loki-edző, Herczeg András tanácsaira. Az is kiderült a közleményből, hogy az új vezetőedző kinevezésére a közeljövőben kerül sor.

Egyelőre Dombi Tibor (balra) tartja az edzéseket Debrecenben (Fotó: Török Attila)

Ezek után még szerda este Joao Janeiro közleménynek beillő WhatsApp-üzenetet juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelynek közléséhez hozzájárult: „Annyit mindenképpen szeretnék elmondani, hogy köszönöm a DVSC-nek az itt eltöltött időszakot, örökké emlékezni fogok rá. Hálás vagyok a klubnak, a játékosoknak és a szurkolóknak.”

Tekintve, hogy ezzel nem zárta ki (teljesen) a csütörtökre egyeztetett beszélgetést, ismét felkerestük, de korrekten annyit közölt, nem kívánja a szerződésbontás körülményeit boncolgatni, mert kulturált módon távozott Debrecenből, és ezt a helyzetet szeretné mindenképpen megőrizni. Ezzel együtt néhány részlet azért publikus, elsősorban a jövőt illetően: „Ami biztos, hogy a jövőben képezni szeretném magam, vagyis elsősorban mérkőzéseket nézek és elemzek, azt teszem, amit az edzők ilyen helyzetben csinálhatnak: a tanulás lesz fókuszban.”

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy ismét Magyarországon vállal munkát, a következőt válaszolta: „Nagyon szép emlékek kötnek ehhez az országhoz, hiszen Szegeden, Kisvárdán és most Debrecenben is remekül éreztem magam, és tulajdonképpen a DAC-ot is magyar kötődésű klubnak tekintem. A Szegeddel feljutottunk a másodosztályba, a Kisvárdával és a DAC-cal kivívtuk az európai kupaindulási jogot, szóval nincs okom arra, hogy becsukjam a kaput az újabb magyar munkalehetőség előtt. Rengeteg potenciált látok a magyar fiatalokban és a magyar futballban, s már kötődöm is az országhoz.”

Természetesen a Debreceni VSC-t is megkerestük, már csak a (közel)jövő tisztázása érdekében is (lásd: keretes interjúnk), és úgy tűnik, hogy a sokszor nagyon is turbulens magyar futballvalóságban, valamint a rossz eredménysor ellenére, a reakciók alapján leszűrhető, hogy ezúttal valóban sikerült kulturáltan elválniuk a feleknek.

 Miniinterjú Tóth Csabával, a DVSC sajtófőnökével
– Ki vezette a mai edzést?
– Miként azt a honlapunkon előre jeleztük, Dombi Tibor és stábja vezényelte a csütörtöki tréninget.
– Miként terveznek Dombi Tiborral? Tegyük fel, a DVSC megtáltosodik a keze alatt, és lemossa a következő bajnokin a Fehérvárt a pályáról…
– Nincs prekoncepció, kizárólag a szombati, Fehérvár elleni mérkőzésig számolunk Dombi Tibor segítségével. A végleges döntést még mérlegeli a klub.
– Arról nyilatkozhat, mi vezetett a kenyértöréshez Joao Janeiróval, illetve ki kezdeményezte a szakítást?
– Nem voltam jelen a tárgyaláson, de annyit elmondhatok, hogy békésen, kulturált körülmények között zajlott az elválás, nincs súrlódás a felek között. 

AZ ÁLLÁS
  1. Kisvárda64216–  8+814
  2. Ferencvárosi TC44  9–  1+812
  3. Kecskeméti TE6231  7–  5+2  9
  4. Puskás Akadémia6231  6–  4+2  9
  5. Paksi FC522111–10+1  8
  6. Zalaegerszegi TE5212  8–  9–1  7
  7. Mol Fehérvár523  7–10–3  6
  8. Mezőkövesd6123  8–10–2  5
  9. Budapest Honvéd6123  6–12–6  5
10. Vasas FC642  5–  7–2  4
11. Debreceni VSC642  9–13–4  4
12. Újpest FC532  4–  7–3  3
2022.11.25 21:49:32

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 23:17:48

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 07:58:00

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Sokak szerint csónakkal kellett volna kimenteni a bírót a Latorca utcából.

2022.11.18 23:59:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ősz álomtizenegyében hét ferencvárosi található.

2022.11.19 00:08:14

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És itt jutunk el a csercseszovi futballfelfogás alapjához: a labdarúgóit felszabadítja a kötöttségek alól, és hagyja, hogy abban a szerepben, taktikával játssznak, amiben a leginkább ki tudják bontakoztatni képességeiket..