NB I: Boli jókor volt jó helyen; Balogh Norbert megvillant

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2021.03.05. 11:02
null
Az FTC-nek tekintélyes a pontelőnye, Franck Boli azonban ugyanúgy hajt, mintha a riválisok a sarkukban lennének (Fotó: Árvai Károly)
A labdarúgó NB I 24. fordulójára visszapillantó cikkünk fókuszában Franck Boli, a Ferencváros elefántcsontparti csatára, aki szerint most harcossággal kell hozniuk a mérkőzéseket, és tudja, az együttes eléri a célját. Szót ejtünk még Bese Balázsról, a Budafok kapusáról, aki hiába mutatott be bravúrokat, csapata pont nélkül maradt Újpesten, továbbá Balogh Norbertről, a Budapest Honvéd csatáráról is, aki az MTK ellen villant meg, valamint Haraszti Zsoltról, a Paks támadójáról, aki csereként pályára lépve duplázott a Mol Fehérvár ellen.

 

A FORDULÓ BÓLINTÁSA: FRANCK BOLI

Ilyen is régen fordult elő a ferencvárosi futballistákkal: a bajnoki másnapjára teljes szabadnapot kaptak. Szerhij Rebrov és szakmai stábja úgy döntött, a Diósgyőr elleni kedd esti 1–0-s győzelmet követően nem tartanak regeneráló tréninget, a keret tagjai a sűrű program közepette szusszanhatnak egyet.

FRANCK BOLI IDÉNYBELI MUTATÓI
NB I-es mérkőzései: 21
Kezdőként: 19
Csereként: 2
NB I-es gólok: 5
Sárga lapok: 2
Piros lapok: –

„Nagyon jólesett a lazítás – mondta lapunknak Franck Boli, aki a DVTK ellen a győztes gólt szerezte. – A találkozók másnapján általában regeneráló edzésünk van, ezúttal szerdára szünnapot kaptunk. Egész nap otthon maradtam, a tévében néztem a mérkőzéseket, úgy éreztem, a fáradt izmaimnak ezúttal így teszek a legjobbat.”

A 27 esztendős elefántcsontparti támadó kedden is alaposan kitett magáért, a hősiesen küzdő diósgyőri védők között jó ideig csak kereste a kapu felé vezető utat, a hajrában azonban meg is találta.

„Tudom, ha Eldar Civicnél a labda, nincs más feladatom, mint a kapu előterében minél jobb pozíciót felvenni – folytatta Franck Boli. – Kerestem a helyet, az üres területet. Eldarnak nagyon jó bal lába van, a beadásai egyszerűen remekek, edzésen is sokszor találja meg a labdával a fejemet. Nyugodtan mondhatom, a keddi is begyakorolt figura volt, a tréningeken unalomig ismételjük ezeket a beadásokat és érkezéseket. Szerencsére ismét jókor voltam jó helyen, nekem ez az erősségem a kapu előtt.”

Franck Bolival érdemes jóban lenni: Giorgi Haraisvili (jobbra) is megünnepelte a csatár győztes gólját (Fotó: Árvai Károly)
Franck Bolival érdemes jóban lenni: Giorgi Haraisvili (jobbra) is megünnepelte a csatár győztes gólját (Fotó: Árvai Károly)

Az afrikai futballista ismeri már annyira a magyar mezőnyt, hogy jól tudja, a Ferencváros ellen mindenki kettőzött erővel küzd, főleg azok a csapatok, amelyek az idény vége felé nehéz helyzetben vannak. A Diósgyőr is a kiesés elől menekül, ezek a kilencven percek igénybe veszik a ferencvárosiakat is.

„Ha nem szerzünk gólt a találkozó elején, az idő előrehaladtával egyre nehezebb a dolgunk. Ezeken a mérkőzéseken rendre meg kell szenvedni a győzelmekért, a Diósgyőr is keményen ellenállt. Az utóbbi időben harcossággal tudunk eredményesek lenni. Míg az ősszel sorra gyűjtöttük a három pontokat, tavasszal meg kell szenvednünk minden egyes gólért. A kedd esti győzelem a legjobbkor jött, hiszen előtte a Mezőkövesddel és az MTK-val is csupán döntetlent játszottunk.”

Franck Boli őszinte típus, elismerte, miután tizenöt pont előnnyel vezetik a bajnokságot a második helyen álló Puskás Akadémia előtt, nem könnyű motiváltnak maradniuk, mindig külön feladatot jelent, hogy minden egyes mérkőzésen megtalálják a kellő inspirációt.

„Jó helyzetből várjuk a bajnokság hajráját, mondjuk ki, mi vagyunk a bajnokesélyesek. Lépegetünk előre, és nincs mitől tartanunk. Elérjük a célunkat! Erősek vagyunk, és most a harcban kell jónak lennünk.”

A játékos jó formában érzi magát, utóbbi három bajnokiján kétszer is a kapuba talált (a Mezőkövesd és a Diósgyőr ellen), de nem elégedett magával.

„Jól érzem magam a bőrömben, de többet tudok ennél. Akkor sem esem kétségbe, ha nem szerzek gólt, a lényeg, hogy minden egyes meccsen odategyem magam, hogy gólpasszt adjak, vagy ha csak jó játékkal, de győzelemhez segítsem a csapatot. Csatár vagyok, a gól előbb-utóbb úgyis jön.”

A Ferencváros a hét végén az ugyancsak a kiesés elől menekülő Zalaegerszeghez megy, a három pontot a kék-fehérek otthonában sem lesz könnyű feladat megszerezni. A ZTE a bentmaradásért küzd, kilenc körrel a vége előtt a tabella utolsó előtti helyén áll.

„Ezekre a mérkőzésekre is fel kell pörögnünk. Az Újpest elleni derbire vagy a fehérváriak elleni ütközetre értelemszerűen könnyebb, de az ilyen találkozókra is maximálisan oda kell figyelnünk. A futball férfias sport, nem csak a zöld gyep és a labda létezik, az ellenféllel is meg kell harcolni, és ha kell, fogat összeszorítva küzdeni.”

BORBOLA BENCE

Az FTC–DVTK (1–0) mérkőzés összefoglalója

Bese Balázs mindent megtette, hogy a BMTE ne kapjon gólt (Fotó: Török Attila)
Bese Balázs mindent megtette, hogy a BMTE ne kapjon gólt (Fotó: Török Attila)

A FORDULÓ VÉDÉSEI: BESE BALÁZS

Káprázatos formában védte a Budafok kapuját Bese Balázs szerdán, az Újpest elleni mérkőzésen, ám ez sem volt elég csapata pontszerzéséhez. A fiatal kapus bravúrok sorát mutatta be, sőt még Nikola Mitrovics tizenegyesét is hárította. A kilencvenedik percben egy szerencsés góllal megszerezték a vezetést a lila-fehérek, majd egy perccel később ismét betaláltak a megroppant Budafok kapujába.

„Borzasztó érzés volt – mondta lapunknak a 22 éves kapus. – Mindent megtett a csapat, hogy legalább egy pontot hazavigyünk, és ilyen gólt kapni a kilencvenedik percben... Biztos vagyok benne, hogy nem az Újpest első gólja lesz a forduló legszebbje. Óriási szerencséjük volt a hazaiaknak, és az, hogy nem járt pont ez után a munka után, amit a csapat a kiállítás után beletett a meccsbe, nagyon rossz érzés. A piros lap? Megértem Kulcsár Kornélt, hiszen abban a szituációban az újpesti volt a szabálytalan. Nyilván nem így kellett volna úgy reagálnia, de igaza volt.”

Az első félidőben könnyen hátrányba kerülhetett volna a Budafok, ám Bese Balázs mindig a helyén volt, sőt még egy tizenegyest is kivédett.

„Van egy tervem, amely alapján oldalt választok a büntetőnél, de ezt nem szeretném elárulni. Az első félidőben az Újpest többet támadott, de nem éreztem veszélyesnek. A második játékrészben aztán nekünk is volt három nagy helyzetünk, talán ha mi szerezzük az első gólt, legalább egy ponttal gazdagodunk. A kiállítás után viszont eléggé beszorítottak minket, hősiesen védekeztük, és majdnem kihúztuk a végéig.”

A Budafok vasárnap fogadja a Mol Fehérvár csapatát, majd jövő szerdán szintén e két együttes a Magyar Kupában találkozik.

„Nem teszünk különbséget a kupa és a bajnokság között, minden meccset meg akarunk nyerni. Sűrű a tabella alsóháza, de biztos vagyok benne, hogy benn maradunk az első osztályban.”

J. Á.

Az Újpest–Budafok (2–0) mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ BOLDOGSÁGA: BALOGH NORBERT

Megvillant a támadó: Balogh Norbert két góljával megfordította az MTK elleni mérkőzést.

Még húsz perce sem tartott a mérkőzés, és már minden azt mutatta, hogy Horváth Ferenc második bajnoki vereségét lesz kénytelen elkönyvelni a Budapest Honvéd vezetőedzőjeként. Óriási védelmi hiba után Varga Roland már a 6. percben vezetéshez juttatta az MTK Budapestet, a 18. percben Schön Szabolcs a második vendéggólt is megszerezte. A kispesti együttes pillanatokra sem tudta felidézni azt a futballt, amelyet három nappal korábban Felcsúton, a Puskás Akadémia elleni 2–1-es mérkőzésen bemutatott. Aztán Gazdag Dániel szépített, éledtek a hazai remények, majd a második félidőben pályára lépett Balogh Norbert, és ha nem is varázsütésre, de idővel sok minden megváltozott, mert a támadó két góljával eldöntötte a párharcot.

„Tompán, fáradtan futballoztunk az elején, amikor elmentem melegíteni, csak az járt a fejemben, ha beállok, gólt kell szereznem, meg kell fordítani a mérkőzést – mondta Balogh Norbert, aki másodszor duplázott az élvonalban, s a hetedik és nyolcadik bajnoki gólját is megszerezte a Honvédban. – A szépítésünk lendületet adott, felébredtünk, s nagy boldogság, hogy sikerült fordítani, ráadásul az én két gólommal. Az edzőnk, Horváth Ferenc azt mondta a beállásom előtt, élvezzem a futballt, és akkor eredményes leszek. Szuggesztív szakvezető, aki tud hatni az emberekre, és a mondandóját át is tudja adni. Még most is eksztázisban vagyok, ha visszagondolok a történtekre, a győzelem hatalmas lelkierőt adott, és a szurkolóinknak, a stábtagoknak, illetve nekünk, labdarúgóknak is sokat jelent.”

Szív küldi! Balogh Norbertnek volt motivációja a góllövéshez (Fotó: Török Attila)
Szív küldi! Balogh Norbertnek volt motivációja a góllövéshez (Fotó: Török Attila)

A kétszeres válogatott támadó kisebb sérülés miatt kihagyta az előző két bajnokit, így kedden, az MTK elleni összecsapáson mutathatta meg magát először Horváth Ferenc vezetőedzőnek.

„Tisztában vagyok vele, milyen jó támadó volt Horváth Ferenc, így amikor megérkezett hozzánk, arra gondoltam, sokat tudok tőle tanulni a helyzetkihasználásról. Éreztem, bízik bennem, és nem azon agyaltam, hogy nem fogok játszani, hanem hogy felépítsem magam, aztán pedig segítsek, ha lehetőséget kapok. Kétszer edzettem az MTK elleni meccs előtt, és az volt bennem, meg tudom csinálni. Erről a »vonatról« nem szabad leszállni, és egy pillanatra sem szabad kiengednünk, hiszen fontos meccsek jönnek sorozatban. A válogatott mérkőzések miatti szünet előtt két bajnokit játszunk, és ha jól jövünk ki belőlük, rálépünk arra az útra, amelyre már az idény elején kellett volna. Most azonban csak az a fontos, hogy legyőzzük a Kisvárdát, aztán ráérünk foglalkozni az egyik közvetlen riválisunkkal, a Diósgyőrrel!”

Z. A.

A Budapest Honvéd–MTK (3–2) mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ CSERÉJE: HARASZTI ZSOLT

Haraszti Zsolt két gólja nemcsak csapatának, hanem saját lelkivilágának is kétségtelenül sokat jelentett. A 29 éves középpályás idénye eddig felemás: olykor játszik, olykor padozik, néha kisebb sérülés hátráltatja. Szerda este azonban remekül szállt be a Fehérvár elleni idegenbeli mérkőzés szünetében, megszerezte idénybeli első góljait, amelyek bravúros pontszerzést értek.

„Nem voltam jó lelkiállapotban, de mivel egymást követik a meccsek, bíztam benne, hogy előbb-utóbb kilábalok a gödörből – mondta lapunknak a 8-as osztályzattal a találkozó legjobbjának megválasztott Haraszti Zsolt.Alig aludtam az éjszaka, tombolt bennem az adrenalin, mégis jó érzés volt reggel azzal a tudattal ébredni, hogy dupláztam, s elhoztunk egy pontot idegenből. Szeretek a Vidi ellen játszani, persze nem azért, mert annyi gólt szerzek ellene, hanem mert sok barátom futballozik ott, s korábban magam is megfordultam Fehérváron.”

Megérte pályára küldeni Haraszti Zsoltot, ugyanis két gólt szerzett (Fotó: Árvai Károly)
Megérte pályára küldeni Haraszti Zsoltot, ugyanis két gólt szerzett (Fotó: Árvai Károly)

Bognár György vezetőedző a mérkőzést követő sajtótájékoztatón kitért a középpályás játékára is, s elmondta, hogy képességeit figyelembe véve nem hozza ki magából a maximumot, ám ha így teljesít, kezdőként kaphat helyet a továbbiakban.

„Próbálok olyan teljesítményt nyújtani, amivel mindenki elégedett, s amellyel kiérdemlem, hogy hétről hétre a kezdőben kapjak lehetőséget – folytatta a mérkőzés hőse. – Saját szemszögemből nézve jobb idényre számítottam, ugyanakkor a csapat jól szerepel, s ez a legfontosabb. Remélem, ez a két gól nemcsak a gárda szekerét, de az enyémet is megtolja. Nem titok, szombaton különösen fontos mérkőzést vívunk a Mezőkövesddel. Vezetőedzőnk több játékost is pihentetett a hétvégi bajnokira, igyekezett rotálni, ami többek között azért sült el jól, mert láthatta, hogy aki eddig kevesebb játéklehetőséget kapott, az is képes segíteni.”

B. L.

A Mol Fehérvár–Paks (2–2) mérkőzés összefoglalója

A 24. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA (1–4–3–3): BESE BALÁZS (Budafok) 8 – KULCSÁR D. (Paks) 6, BATIK (Bp. Honvéd) 6, SPANDLER (Puskás Akadémia) 6, CIVIC (Ferencváros) 7 – VARGA R. (MTK) 7, KNEZEVIC (Puskás Akadémia) 6, SCHÖN (MTK) 7 – HARASZTI (Paks) 8, BALOGH N. (Bp. Honvéd) 8, PETRJAK (Mol Fehérvár) 6

A FORDULÓ JÁTÉKVEZETŐJE: Bogár Gergő (9) (Kisvárda Master Good–Puskás Akadémia) – Tóth II Vencel, Szalai Balázs, Káprály Mihály, Ducsai József

A FORDULÓ JÁTÉKOSA: BESE BALÁZS (Budafok) 8

Bár csapata vereséget szenvedett, egyértelműen a 22 esztendős kapus érdeme, hogy a kilencvenedik percig gól nélküli döntetlenre állt az Újpest elleni bajnoki. A játékos – csupán második élvonalbeli mérkőzésén – olyan magabiztosságot sugárzott, amelyet csak rutinosabb poszttársaitól látni. Az első félidőben hárította Nikola Mitrovics tizenegyesét, egyébként pedig négy olyan védése is volt, amelyek hiányában a Budafok nagy különbségű vereséget szenvedett volna.

A FORDULÓ KÉPE: Páholyban a Paks vezetőedzője – Bognár György a műanyag ládán ülve kommentálta, mi zajlik a pályán (Fotó: Árvai Károly)
A FORDULÓ KÉPE: Páholyban a Paks vezetőedzője – Bognár György a műanyag ládán ülve kommentálta, mi zajlik a pályán (Fotó: Árvai Károly)

A FORDULÓ GÓLJA: Haraszti Zsolt második tlálata a Mol Fehérvár ellen

A Mol Fehérvár FC–Paksi FC mérkőzés 85. percében még élt a hazaiak reménye, hogy győztesként hagyhatják el a pályát, azonban Haraszti Zsolt parádés szabadrúgása átírta ezt: a vendégeknél csereként beálló szélső a jobbösszekötő helyéről, a tizenhatos vonalától jobbal a bal felső sarokba küldte a labdát.

NB I, 2020–2021, 24. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
MÁRCIUS 2., KEDD
Kisvárda–Puskás Akadémia 0–1
Kisvárda,Várkerti StadionBogár Gergő
Budapest Honvéd–MTK Budapest 3–2 Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
Ferencvárosi TC–DVTK 1–0
Budapest, Groupama ArénaBerke Balázs
MÁRCIUS 3., SZERDA
Mezőkövesd–ZTE 2–0
Mezőkövesd, Városi StadionAndó-Szabó Sándor
Újpest FC–Budafoki MTE 2–0 Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Pintér Csaba
Mol Fehérvár FC–Paksi FC 2–2 Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóVad II István
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 24 17 6 1 48–14 +34 57
2. Puskás Akadémia 24 13 3 8 34–30 +4 42
3. Mol Fehérvár 24 10 7 7 48–30 +18 37
4. MTK Budapest 24 9 7 8 35–33 +2 34
5. Mezőkövesd 24 9 7 8 27–29 –2 34
6. Paksi FC 24 9 6 9 48–45 +3 33
7. Újpest FC 24 9 4 11 31–49 –18 31
8. Kisvárda 24 8 7 9 22–31 –9 31
9. Budapest Honvéd 24 7 7 10 37–36 +1 28
10. Budafoki MTE 24 7 5 12 29–44 –15 26
11. Zalaegerszegi TE 24 7 4 13 40–45 –5 25
12. Diósgyőri VTK 24 6 3 15 28–41 –13 21
NB I, 2020–2021, 25. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
MÁRCIUS 5., PÉNTEK
20.00: DVTK–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK StadionIványi Zoltán
MÁRCIUS 6., SZOMBAT
17.00: Paksi FC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion
19.30: Puskás Akadémia–Újpest FC (Tv. M4 Sport)
Felcsút, Pancho Aréna
MÁRCIUS 7., VASÁRNAP
16.00: Budapest Honvéd–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
18.00: ZTE FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
20.00: Budafoki MTE–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Budafoki MTE Sporttelep
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik