NB I: a svéd liga egyik legjobbja érkezett a Puskás Akadémiához

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.01.18. 08:24
null
Játékával kitűnhet az NB I-ből Jonathan Levi, a Puskás Akadémia új szerzeménye (Fotó: pfla.hu)
Daniel Kristoffersson, az Afton­bladet újságírója szerint a Norrköpingtől érkező Jonathan Levi éveken át meggyőző teljesítményt nyújtott a svéd bajnokságban, az egyszeres svéd válogatott szélsőnek megfelelő lépcsőfok lehet a felcsúti klub.

 

Nagyot foghat Jonathan Levivel a Puskás Akadémia. A Norrköpingtől hétfőn szerződtetett 26 éves labdarúgó a támadósor bármelyik posztján bevethető, leginkább a jobb oldalon szerepeltették korábbi csapataiban. Képességeiről sokat sejtet, hogy a Transfermarkt adatbázisa szerint ő volt a svéd első osztály, az Allsvenskan ötödik legértékesebb játékosa, becsült piaci értékét két és fél millió euróra taksálta a német portál – Svédországból érkező információ szerint a felcsútiak hatszázezer euróért szerezték meg a kettős – az édesapja révén olasz – állampolgárságú, egyszeres svéd válogatott futballistát, aki korábban a Rosenborgban és az Elfsborgban is megfordult, a norvég klubbal kétszer bajnoki címet, egyszer-egyszer kupát és Szuperkupát nyert.

„A jó svéd labdarúgók egyike, technikás, robbanékony, olvassa a játékot, kiváló az egy az egy elleni játékhelyzetekben, ragyogó bal lába van, az átlövései rendre veszélyesek  – jellemezte Jonathan Levit Daniel Kristoffersson,    az Aftonbladet sportújságírója. – Dicséretes a mentalitása, erénye, hogy betartja a taktikai utasításokat. Keményen harcol, a védekezésből, letámadásból is kiveszi a részét, de a támadópárharcokban lényegesen sikeresebb. Beszédes srác, jó kedélye miatt fontos figura lehet az öltözőben, hozzáállásával tovább erősítheti a csapategységet. Éveken át meggyőző teljesítményt nyújtott a Norrköpingben, jó idénye volt ahhoz képest, hogy tizenkettedikként végző csapata szenvedett a bajnokságban; neki sem volt testhezálló a nyáron kinevezett Glen Ridders­holm erőltette, kevesebb labdajáratásra, illetve ellentámadásra építő játékrendszer. Amikor tudása legjavát nyújtotta, a svéd bajnokság egyik legjobbja volt, ám nem volt könnyű kihoznia magából a maximumot, a Norrköping ugyanis régen   zárt olyan gyenge idényt, mint legutóbb.”

A felcsútiaktól nagy fegyvertény Levi megszerzése, hiszen számos kérője volt az utóbbi időben.

„Szó volt róla, hogy az országon belül vált klubot, az élmezőny tagjai megkörnyékezték, de külföldről is megkeresték – folytatta a svéd újságíró.– Az izraeli Beer-Seva is tett neki ajánlatot, ám végül visszautasította, ahogyan néhány hónapja az AIK Solnáét és a Hammarbyét is. Engem nem lepett meg a klubváltása, régóta lógott a levegőben, hogy Magyarországra szerződik. A képességeit figyelembe véve a Puskás Akadémia megfelelő lépcsőfok lehet neki, a nemzetközi kupaporondra kilépve bizonyíthatja versenyképességét, ám a svéd válogatottba kevés esélye van bekerülni. Óriási a konkurencia a posztján, a széleken remek a felhozatal. Emil Forsberg a Leipzig, Dejan Kulusevski a Tottenham, Anthony Elanga a Manchester United, Viktor Claesson pedig a Köbenhavn labdarúgójaként előtte van a sorban, úgyhogy elképesztő idényt kell futnia Magyarországon, hogy beverekedje magát a keretbe. Bár kétezertizenkilencben pályára lépett a válogatottban, az Izland elleni találkozóra csak a skandináv bajnokságban szereplő játékosok kaptak meghívást, azóta pedig nem számolt vele Janne Andersson szövetségi kapitány. Ettől függetlenül jó futballistának tartom.”

Ha Emil Forsbergnek és Dejan Kulusevskinek nem is, a jobb szélen bevetett Kiss Tamásnak és Luciano Slagveernek riválisa lesz a PAFC-nál. Az ősszel a 22 éves magyar játékost favorizálta Hornyák Zsolt vezetőedző a támadósor jobb oldalán, ám a kétszeres válogatott labdarúgó adós maradt a jó teljesítménnyel, nem szerzett gólt. Megkockáztatjuk, Jonathan Levi szerződtetésével a magyar bajnokság színvonalához mérten jó képességű labdarúgó érkezett a klubhoz, a versenyhelyzet tehát egyre élesedik a poszton.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIÁNÁL
Érkezők:
Jonathan Levi (svéd, IFK Norrköping – Svédország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatértek:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: –
Kölcsönbe távozók: Bakti Balázs (Budafoki MTE)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Major Marcell (Nyíregyháza Spartacus, kölcsönbe)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik