MK: Fradi–Paks – jön az újabb főváros–vidék finálé

Vágólapra másolva!
2022.04.21. 14:03
null
A megye hősei – az elődöntőben az Újpestet kiverő Paksi FC lesz az első tolnai csapat, amely döntőt játszhat a Magyar Kupában (Fotó: Tumbász Hédi)
A labdarúgó Magyar Kupában szerdán eldőlt, hogy a Ferencváros lesz a Paksi FC ellenfele a május 11-i döntőben, a Puskás Arénában. Lássunk néhány történeti érdekességet az elődöntő után, illetve a finálé előtt.

 

 

♦ A kedden az elődöntőben az Újpestet 3–0-ra legyőző Paksi FC lesz a Magyar Kupa 1910 óta íródó történetének első Tolna megyei döntőse. A 19 megyénkből Tolnán kívül még három van, amelyik döntős csapatot sem adott még soha: Heves, Szabolcs-Szatmár Bereg és Veszprém megye. Egyébként említettek mellett további öt olyan megye van, amelyiknek csapatai döntőt már játszottak, de nem nyerték még meg a Magyar Kupát: Csongrád, Nógrád, Komárom-Esztergom, Vas, Zala. (Zala az egyetlen olyan megye, amelyiknek volt NB I-es bajnokcsapata, de nem volt kupagyőztese).

♦ Amennyiben a Paks nyerné a Magyar Kupát, úgy a ma Budapesthez tartozó, korábban különálló kerületeket (Soroksár 1934-ben, a Kispesti AC 1926-ban nyert Magyar Kupát) nem számolva a Siófok (1984) és a Matáv Sopron (2005-ben éppen a Ferencváros ellen nyert a döntőben) után a harmadik olyan kupagyőztes város lehetne, amelyik nem megyeszékhely.

♦ A Ferencváros–Paks finálé egymás után az ötödik főváros–vidék döntő lesz. 2018-ban és 2021-ben az Újpest győzött a Puskás Akadémia (Felcsút) és a Mol Fehérvár ellen, 2020-ban pedig a Honvéd verte meg a Mezőkövesdet. 2019-ben viszont a vidéki csapat győzött, a Mol Vidi 2–1-re a Budapest Honvéd ellen.

♦ A Paksi FC története legnagyobb sikerét érheti el, ha elhódítja a Magyar Kupát, a paksiak eddigi legjobb eredményeiket 11 éve, 2011-ben érték el, amikor Ligakupát nyertek és az NB I-ben a bronzérmes Ferencvárost is megelőzve a 2. helyen zártak.

A döntős ellenfél FTC 23-szor nyerte már meg a Magyar Kupát, legutóbb 2017-ben, amikor egymás után harmadszor diadalmaskodott. Döntőt legutóbb 2005-ben, a Matáv Sopronnal szemben veszített el a Fradi, akkor 5–1-re.

♦ Amennyiben a Fradié lesz a kupa és a bajnokságban is megőrzi a vezető helyét (most 11 pont az előnye az élen), úgy 2016 után először fordulhat elő, hogy ugyanaz a csapat nyeri a bajnokságot, mint a kupát, hat éve is az FTC-nek sikerült ez a bravúr. A zöld-fehéreket akkor irányító német Thomas Doll után az NB I-be idén télen érkezett Sztanyiszlav Csercseszov lehetne a második olyan külföldi edző az elmúlt száz évben, aki egyazon idényben a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is megnyeri együttesével. A Fradin kívül egyébként a DVSC, a Honvéd, az MTK és az Újpest tudott eddig duplázni, vagyis ugyanabban az idényben a bajnokságban és a kupában is az élen végezni (említett kluboknak többször is sikerült ez).

♦ A Paksi FC vezetőedzője, Bognár György a második kupadöntőjére készülhet. 1996-ban, játékos-pályafutása utolsó évében még a pályán volt, amikor a Kispest Honvéd két meccsen, 2–1-es összesítéssel legyőzte Bognár együttesét, a BVSC-t. Játékosként nyert bajnokságot az 1986–1987-es idényben, edzőként viszont ez a kupadöntőbe jutás az eddigi legnagyobb sikere.

♦ Az előző két MK-kiíráshoz képest az idei elődöntők alakultak a legsimábban, hiszen a Paks is három góllal nyert az Újpest ellen, a Fradi pedig a Győrrel szemben (4–1). Legutóbb ilyen sima elődöntőket 2019-ben láthattunk, akkor még oda-visszavágós rendszerben küzdöttek a felek a döntőért, és a második mérkőzéseken a Vidi a DVSC, míg a Honvéd a másodosztályú Soroksár ellen nyert 3–0-ra.

♦ Az idei Magyar Kupa-finálé lesz a harmadik, amit az új Puskás Arénában rendeznek, ahol eddig az Újpest (tavaly 1–0-ra a Videoton ellen) és a Honvéd (2020-ban a Mezőkövesd ellen 2–1-re) tudott győzni. A Fradi a legutóbbi három kupadöntőjét még a Groupama Arénában nyerte meg, a régi Puskás-stadionban pedig legutóbb 2004-ben diadalmaskodott a Ferencváros fináléban, a Honvéd ellen, 3–1-re.

MOL MAGYAR KUPA

DÖNTŐ
Május 11., szerda
Ferencváros–Paksi FC
Puskás Aréna

ELŐDÖNTŐ

Április 19., kedd
Paks–Újpest 3–0
Április 20., szerda
ETO FC (NB II)–Ferencváros 1–4

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik