CSILLAG PÉTER
CSILLAG PÉTER
2021.02.25 08:04 Frissítve: 2021.02.25 12:10

FTC: jó széllel magyar partra – Kubatov Gábor tíz éve a klub elnöke

Tíz évvel ezelőtt a megszűnés réme fenyegette az FTC-t, Kubatov Gábor elnöksége alatt a ferencvárosi futballcsapat a Bajnokok Ligája csoportköréig jutott.

 

 

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke elégedetten tekinthet vissza az elmúlt évtizedre (Fotó: fradi.hu)

 

Tíz évvel ezelőtt, 2011. február 25-én választotta meg klubelnöknek Kubatov Gábort a Ferencvárosi Torna Club elnöksége. Három hónappal korábban, a Nemzeti Sportnak adott interjújában a Fidesz országos párt­igazgatója akkor még mint elnökségi tag értékelte Somogyi Zsolt kollégánknak a klub drámai helyzetét, jelezve, az ősi „Fradi volt, Fradi lesz...” kezdetű szurkolói dal második megállapítása veszélyben forog. Akkor így fogalmazott: „Felelőtlen ígéreteket biztosan nem teszek, de a klubban dolgozóknak is látniuk kell, ha nincs változás, egy év múlva közösen temethetjük el az egyesületet.”

A figyelmeztető üzenet célba ért, a rendteremtési szándékkal fellépő, addig jobbára pártpolitikusként ismert sportvezető rövidesen a klub első emberévé lépett elő.

„Személyes ambícióim nincsenek, mert csak egy vagyok a millió fradista közül – hangsúlyozta elnöki köszöntőbeszédében Kubatov Gábor, aki a Ferencvároshoz gyermekként a klub igazolt futballistájaként, később elkötelezett szurkolóként is kötődött. – Pénzt nem ígérhetek, hiszen egyetlen szponzor sem áll mögöttem, csak a tisztességem.”

A szponzorok helyzetét illetően utóbb jelentős változás történt, a klub stabil működtetéséhez feltétlenül szükség volt a szép számmal felsorakozó támogatók szerepvállalására. A Kubatov-évtized hosszú távú hozadéka a 23 704 néző befogadására alkalmas, 2014 augusztusában átadott stadion, a Groupama Aréna felépítése (a pálya a Puskás Aréna 2019-es átadásáig a válogatott otthonául is szolgált). Itt kell kiemelni a Fradi Múzeum kialakítását: a Ferencváros történetét, hagyományait ápoló és a stadionépületben bemutató intézmény méltó megjelenítője a klub szellemiségének. A szigorú beléptetési rendszer, a vénaszkenneres ellenőrzés és a klubkártyás azonosítás bevezetése a lelátói biztonságot volt hivatva szavatolni, és bár a Kubatov Gáborhoz kötődő újítás egyes szurkolói csoportokból heves ellenállást váltott ki, az évekig húzódó feszültséget sikerült kezelni, a ferencvárosi stadionban ma korszerű és kulturált körülmények között lehet mérkőzést nézni.

Ha a legnépszerűbb sportágról, a labdarúgásról beszélünk, a Ferencváros az elmúlt évtizedben az NB II 2000-es évekbeli sötét időszakát feledni igyekvő társaságból Európa elitjéig jutó csapattá erősödött, a Kubatov-éra három bajnoki címe (2016, 2019, 2020) és három Magyar Kupa-győzelme (2015, 2016, 2017) mellett az elért sikereket tekintve kimagaslik a csoportkörös szereplés az 2019–2020-as Európa-liga- és a 2020–2021-es Bajnokok Ligája-idényben – és közben más sportágakban is jelentős eredményeket ért el a klub (lásd infografikánkat). A válogatott Európa-bajnokságra jutása és Nemzetek Ligája-csoportgyőzelme révén is emlékezetes tavalyi futballősz ünnepi pillanata volt, hogy a selejtezőben a svéd Djurgarden, a skót Celtic, a horvát Dinamo Zagreb és a norvég Molde csapatát búcsúztató zöld-fehér együttes „elhozta” Budapestre a Dinamo Kijev mellett a legszűkebb élvonalhoz tartozó Barcelonát és Juventust (a magyar bajnok a hat meccsen egy pontot szerzett). A klubelnök a FradiMédiának adott évértékelőjében vonta le a tanulságot: „Ha azt akarjuk, hogy a Ferencváros mindig bekerüljön Európa legjobb huszonöt csapata közé, dupla költségvetés kell. A cél, hogy olyan költségvetésünk legyen, amellyel mindig oda tudunk kerülni. Mindig, mindig, mindig.”

Egy 2015-ös sajtótájékoztatóján a Ferencváros irányításával kapcsolatban a római filozófus, Seneca bölcsességére hivatkozott: „Tudnod kell, melyik kikötő felé tartasz, mielőtt be akarnád fogni a jó szelet, mely odarepít.”

Az elmúlt tíz év igazolta, a Ferencváros első embere ismeri a kikötőt.

Kubatov Gábor elnöki évtizedének ferencvárosi sikerei – NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

KUBATOV GÁBOR A FACEBOOK-OLDALÁN EMLÉKEZETT MEG AZ ELMÚLT TÍZ ÉVRŐL

2021.11.27 23:17:39

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Legalább a látszat kedvéért cselekednie kell az importnak.

2021.11.27 13:59:46

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A lila-fehérek kihasználták Batik kiállítását, fordítottak a második félidőben Kispesten, és elkerültek a 12. helyről.

2021.11.27 13:50:23

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Egy piros lap, három tizenegyes, öt gól. Eseményben nem volt hiány a fehérvári találkozón.

2021.11.27 13:27:33

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Asani már a 7. percben betalált, a fegyelmezetlen Palincsár még a szünet előtt mehetett zuhanyozni.

2021.11.26 14:31:12

Labdarúgó NB I BOBORY BALÁZS

Nem sikerült 1976-ban, nem sikerült 1985-ben,1989-ben és 2010-ben sem. Aztán jött 2011...