Ferencváros: Thomas Doll a téli erősítésekről beszélt

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2015.12.22. 11:07
Thomas Doll, a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros vezetőedzője értékelte az őszi szezont, de a téli erősítésekről és az NB I színvonaláról is beszélt.

– Kívánhatna szebb karácsonyi ajándékot a tizennyolc pontos bajnoki előnynél?
– Nem! – vágta rá Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője a Nemzeti Sport kérdésére. – Tényleg nagyszerűen sikerült az ősz, mindnyájan nagyon boldogok és elégedettek vagyunk, fantasztikus ajándék ez nekünk.– Kívánhatna szebb karácsonyi ajándékot a tizennyolc pontos bajnoki előnynél?
– Nem! – vágta rá Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője a Nemzeti Sport kérdésére. – Tényleg nagyszerűen sikerült az ősz, mindnyájan nagyon boldogok és elégedettek vagyunk, fantasztikus ajándék ez nekünk.

– Ekkora fölényben nem nehéz hétről hétre motiválni a játékosokat?
– A csapaton belül óriási a rivalizálás, és mivel egyértelmű, hogy mindenki játszani szeretne, roppant magas színvonalon folynak az edzések. A srácok egymást sarkallják minél jobb teljesítményre, mindenkinek érdeke végig százszázalékosan koncentrálni. Vannak köztük, akik a válogatottságra hajtanak, de az edzői stáb is mindent elkövet annak érdekében, hogy mindenki motivált legyen, és senki se vegye lazán a feladatokat. Sajnos a legutóbbi meccsünkön az Újpest ellen nem voltunk olyan harapósak, a hozzáállás nem volt tökéletes, így el is veszítettük a mérkőzést – ez is bizonyította, milyen lényeges, hogy hétről hétre igyekezzünk fenntartani a motivációt.

– Talán e tekintetben még jól is jött ez a pofon.
– Azért ilyen rangadót veszíteni mindig szomorú. Az eddigi derbikből rendre pozitívan kerültünk ki, természetesen kicsit fáj, hogy épp az Újpest ellen veszítettük el az első bajnoki meccsünket az új stadionunkban. Ez is mutatja azonban, hogy továbbra is keményen kell dolgoznunk. A csapatnak rögtön a meccs után elmondtam, hogy az ilyen mérkőzéseken jobban, erőteljesebben oda kell tennünk magunkat, mert ez a nemzetközi összecsapásokon is fontos lesz.

– A jövő nyári BL-selejtezőre gondolva nem nyugtalanító, hogy év közben csupa olyan csapattal kell játszaniuk, amely nem üti meg a nemzetközi szintet?

– A selejtező első két körében ez még talán nem jelent akkora problémát, az igazán erős ellenfelek csak utána jönnek, hozzájuk képest viszont már tényleg nagy a különbség. A magyar futballban a következő esztendőkben meg kell próbálni csökkenteni ezt a lemaradást, kiemelt figyelmet szentelve az utánpótlásnak.

– Az NB I színvonalát idén a létszám csökkentésével próbálták meg magasabb szintre hozni. Ennek már érzi a hatását?
– Igen, szerintem nőtt a színvonal. Jó döntésnek tartom a létszámcsökkentést, mert nagyobb kihívás elé állítja a csapatokat – mindegy, hogy egy szezonon belül gyakrabban játszunk ugyanazok ellen. Üdvözlöm tehát ezt a lépést, még annak ellenére is, hogy a kisebb klubok természetesen nem örültek neki.

– A Ferencváros viszont így is óriási előnybe került a tabellán. Nem lenne jobb még tavasszal is éles rájátszásos meccseket játszani ahelyett, hogy hetekkel a vége előtt bebiztosítják a bajnoki címüket?
– Ha egy csapat végig a tabella élén áll, és már a szezon elején sok pontot szerez, rá nézve igazságtalan lenne, ha a rájátszásban mindent szinte a nulláról kellene újra felépítenie. Ezért is tetszik a jelenlegi rendszer.

– Milyen területeken kell még fejlődnie az együttesének?
– Tovább kell javulnunk abban, hogy nagyobb tempóval, agresszívebben támadjunk a labda felé, mert előretekintve a nyári selejtezőkre a nemzetközi meccseken ez roppant fontos, márpedig mi felkészülten akarunk nekivágni ezeknek a találkozóknak. Gyorsabban kell átváltanunk védekezésből támadásba és fordítva, s nemcsak a tolódásra kell odafigyelnünk, hanem arra is, hogy azonnal letámadjuk az ellenfelet, folyamatos nyomás alatt tartva, hibára kényszerítve.

– Tervezi új labdarúgókkal megerősíteni a keretet?
– Igen, folyamatosan figyeljük a játékosokat, és ha lehetőségünk nyílik egy igazán jó futballistát igazolni, akkor meg is tesszük. De az is igaz, hogy volt már néhány olyan játékos, akit szívesen szerződtettünk volna, ő azonban nem akart a magyar bajnokságban szerepelni.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, HOL LÁTJA DOLL A FRADIT KÉT ÉV MÚLVA, MELYIK MECCSEKKEL VOLT ELÉGEDETT ÉS MIT GONDOL A BÖDE DÁNIEL NÉLKÜL FELÁLLÓ FTC-RŐL, OLVASSA EL A TELJES INTERJÚT A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik