BORBOLA BENCE 2020.04.01 11:44 Frissítve: 2020.04.02 04:16

Bércsökkentés: a debreceniek 20 százalékról mondanának le, tárgyalás a ZTE-nél is

A DVSC labdarúgócsapatánál a keret valamennyi tagja azonos mértékű fiezétscsökkentést vállalna, közben Zalaegerszegen is megkezdődtek a bértárgyalások.

 

A DVSC legutóbb a ZTE-vel játszott már zárt kapus meccsen – a napokban mindkét csapatnál megkezdődtek a fizetéscsökkentésről szóló tárgyalások (Fotó Derencsényi István, dvsc.hu)

 

Ahogy kedden megjelent lapszámunkban írtuk: a nadrágszíj-hadművelet megkezdődött.

 
Kedden két klub jelentett be fiezétscsökkentést, előbb az NB II-es MTK, majd nem sokkal később az élvonalbeli DVTK. Előbbinél 20, utóbbinál 30 százalékkal csökkentek a fizetések.
MTK: „A játékosok és a stáb tagjai csökkentett bért kapnak”
DVTK: 30 százalékkal csökkennek a fizetések – hivatalos

A hazai klubok vezetői közül egyre többen próbálnak egyezségre jutni a labdarúgókkal a bérük csökkentéséről. Elsőként Győrben a másodosztályú ETO-nál és a Gyirmót FC-nél tárgyalták újra a labdarúgók, valamint a szakmai stáb tagjainak szerződéseit, ugyanakkor élvonalbeli egyesületeknél is megkezdődtek a bértárgyalások. Debrecenben és Zalaegerszegen javában folynak már az egyeztetések, Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének (HLSZ) főtitkára nem unatkozik ezekben a napokban.

„Mindennap új információ lát napvilágot – nyilatkozta kedd délután lapunknak Horváth Gábor. – A világháló modern alkalmazásainak segítségével kétnaponta tartunk elnökségi ülést, néhány perccel ezelőtt fejeztük be az éppen aktuális megbeszélést. Ami újdonság, hogy immár Zalaegerszegen is felgyorsultak az események, a másodosztályban pedig Siófokon adtak ultimátumot a keret tagjainak. Azt tudjuk tenni, hogy a játékosokkal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, tájékoztatjuk őket, segítünk nekik, és próbáljuk tisztességes megoldásra felkészíteni őket. Persze végül minden a kluboktól és az egyéni döntésektől függ.”

Horváth Gábortól megtudtuk, a legtöbb NB I-es csapatnál egyelőre kivárnak, hiszen nem tudni, meddig tart a kényszerszünet. Ám elnézve a kialakult helyzetet, a következő hetekben egyre több egyesületnél kerülhet napirendre a bércsökkentés kérdése. A játékosoknak érdemes tudniuk, hogy jelenleg semmiféle jogi alapja nincs a fizetések megkurtításának, a futballisták szolidaritásból vállalhatják az új szerződésben foglaltakat. Lapunk igyekezett több élvonalbeli labdarúgót is megszólaltatni ez ügyben, csakhogy falakba ütköztünk, névvel senki sem vállalta véleményét. Minden esetben azt a választ kaptuk, hogy a bértárgyalások belügynek számítanak, s ha megszületik a megállapodás, akkor számíthatunk nyilatkozatra.

A Debreceni VSC azon kevés élvonalbeli klub közé tartozik, ahol a felek között már megkezdődtek az egyeztetések a bérekről (az első NB I-es klub, amelynél kedden már be is jelentették a bércsökkentést, az a DVTK). Úgy tudjuk, hogy a csapat rutinos futballistái – miután a keret valamennyi tagjával egyeztettek a kialakult helyzetről – levelet juttattak el a vezetőségnek, amelyben vázolták az elképzeléseiket.

Úgy tudjuk, a játékosok a Hivatásos Labdarúgók Szervezetével is egyeztettek, hogy tisztában legyenek minden részlettel. Fontos kiemelni, Debrecenben a keret összes tagja egységesen vállalta a bércsökkentést, és információnk szerint az új megállapodás meghatározott időszakra szólna. A futballisták a napokban a többi labdarúgóhoz hasonlóan egyéni edzésterv alapján készülnek, a szakmai stábtól napi bontásban kapják meg az edzésadagot. Lapunk úgy értesült, hogy Debrecenben a játékosok a bérük húsz százalékáról mondanának le.

2020.12.05 09:44:46

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Supka Attila csapata marad a dobogó harmadik helyén, nem tudta legyőzni a PAFC a Kisvárdát.

2020.12.05 09:44:46

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Papírforma: a zöld-fehérek nyerték meg a két csapat legutóbbi nyolc mérkőzését.

2020.12.05 09:44:46

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Az első játékrészben kétgólos előnyt szerzett a Zete, a második félidőben hiába támadott többet a Kövesd, gólt megint csak a hazaiak lőttek.

2020.12.04 19:45:24

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Igaz, a vendég Újpest meg ajándékozott egy tizenegyest az újoncnak, ismét 1–1-re végeztek egymással a felek.

2020.12.03 15:44:37

Labdarúgó NB I M. G.

A DVTK 1982 óta csak kétszer győzte le hazai pályán az FTC-t, s zsinórban 7 vereségnél tart ellene.