Tulajdonosváltás! Duchatelet eladta az Újpestet a Molnak – hivatalos

Vágólapra másolva!
2024.02.06. 16:24
Roderick Duchatelet kedden aláírta az Újpest eladásáról szóló dokumentumokat (Fotó: Török Attila, archív)
Igaznak bizonyultak a Nemzeti Sport értesülései, kedden aláírták a labdarúgó NB I-ben kilencedik helyezett Újpest FC eladásáról szóló dokumentumokat, így a lila-fehérek belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet várhatóan április végével távozik a csapattól, melynek új tulajdonosa a Mol olajipari vállalat lett.

 

Roderick Duchatelet távozása már évek óta téma Újpesten. Múlt héten elsőként számoltunk be arról, hogy az Újpest FC-ben 2011-ben 95 százalékos tulajdonrészt szerző belga üzletember a napokban hosszú tárgyalássorozat végén megállapodott a leendő tulajdonosokkal, a szerződéseket pedig kedd délután írták alá.

Azt megelőzően tavaly nyáron írtunk az Újpest lehetséges tulajdonosváltásáról, amikor Duchatelet három kérővel folytatott tárgyalásokat, de egyikkel sem egyezett meg.

Azóta viszont új érdeklődő jelentkezett, megtörtént a klub átvilágítása, a napokban döntő szakaszukhoz érkeztek az egyeztetések, és az elvi megállapodás is megszületett. A Mol kedden sajtóközleményben adta hírül, hogy megszületett a megállapodás a Mol Vagyonkezelő Zrt. és az Újpest 1885 Futball Kft. tulajdonosa között, aminek értelmében a Mol-csoport leányvállalata többségi tulajdont szerez az Újpest Football Clubot üzemeltető kft.-ben.

A tranzakció lezárása és a tényleges tulajdonosváltás várhatóan 2024. április végével történik meg.

A Mol célja, hogy „kiszámítható tulajdonosként hosszú távon biztosítson támogatást az Újpest FC részére annak érdekében, hogy a klub híres múltjához méltó jövőt építhessen a folyamatosan fejlődő magyar labdarúgásban.”

Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az elkötelezett szakmai munka és a megfelelő fejlesztések és befektetések eredményekhez vezethetnek a magyar futballban. A labdarúgás csodája, hogy több millió embert képes megmozgatni. A MOL számára ez lehetőséget teremt a sport népszerűsítésében, az utánpótlás tudatos építésében és a közösség formálásában. Hiszünk abban, hogy az erős versenyszellemünk, a tudatos és transzparens üzleti gondolkodásunk hosszú távon minden vállalkozásunkban eredményeket termelt, és ezt ebben az esetben sem gondoljuk másképp. Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar focit” – mondta el Ratatics Péter, a Mol Lakossági Szolgáltatásokat irányító vezetője, aki a Mol-csoportot fogja képviselni az Újpest Football Clubban.

Duchatelet távozását hosszú ideje követelték az Újpest szurkolói (Fotó: Árvai Károly)

„Több mint tíz éven keresztül minden tőlem telhetőt megtettem az Újpest labdarúgóklubért, de itt az ideje, hogy új távlatok és célok felé lépjek tovább. 

„Nem volt könnyű megtalálni a megfelelő partnert, aki nemcsak átveszi a klubot, hanem új lehetőségeket is biztosít, és új sikerek kovácsa lehet az Újpest Football Club fényes jövője érdekében. Sok sikert kívánok neki és az egész Újpest-családnak”– mondta Roderick Duchatelet, az Újpest FC leköszönő tulajdonosa.

Az még kérdéses, ki irányítja a folytatásban a szakmai munkát. A DVSC elleni, keddi bajnokin még biztosan Nebojsa Vignjevics ül a kispadon.

Úgy tudjuk, a klub új ügyvezetője Benczédi Balázs lesz. A háttérben már folynak a tárgyalások a kiszemelt játékosokról, hiszen az átigazolási időszak február 14-ig tart. Az Újpest pedig öt távozó mellett csak Albi Dokával erősített, ugyanakkor a Nemzeti Sport információi szerint az új tulajdonossal „együtt” érkezhet az NB II-es Vasastól visszatérő Novothny Soma, és jó eséllyel Fehérvárról is jöhetnek kölcsönjátékosok.

Duchatelet 2011-ben vásárolta meg az Újpest FC 95 százalékos tulajdonrészét, azóta háromszor nyert Magyar Kupát a csapat (2014, 2018, 2021), de a belgának számos vitája volt a szurkolókkal, s évek óta arról beszélt, megfelelő ajánlat esetén eladja a klubot.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik