Mészöly Géza: Nyilatkozatomban a „feka” szónak semmilyen plusz, pejorativ tartalma nem volt

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.02.29. 16:54
Mészöly Gézának nem állt szándékában megsérteni senkit a DVTK elleni meccs után tett rasszista tartalmú nyilatkozatával (Fotó: Kovács Péter)
Mint ismert, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) 1+2 hónapra eltiltotta az Újpest FC vezetőedzőjét, Mészöly Gézát a DVTK elleni bajnokit követő sajtótájékoztatón elhangzott rasszista tartalmú nyilatkozatáért. A Sportal megszerezte a szakember Fegyelmi Bizottságnak leadott védekezését.

„…Tudtunk váltani egy picit és a beszálló játékosok is… Most Franklinre (Sasere – a szerk.) gondolok. Nem szerettem én se játszani ilyen nagydarab feka ellen, aki megtartja a labdát és megcsúsztatja. Szerintem kulcsfontosságú volt, hogy ő be tudott jönni” – hangzott el Mészöly Gézától a DVTK–Újpest bajnokit követő sajtótájékoztatón, amely miatt az MLSZ eljárást indított ellene.

A Magyar Labdarúgó-szövetség február 29-én közölte, Mészölyt ettől a naptól kezdődően három hónapra eltiltja a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől, de az Újpest FC vezetőedzőjének ebből az első hónapot kell letöltenie, a fennmaradó két hónap végrehajtását fél évre felfüggesztették, így az csak akkor lép életbe, ha ez idő alatt Mészöly újra fegyelmi vétséget követ el.

A Sportal megszerezte Mészöly Géza írásos védekezését, melyet az MLSZ Fegyelmi Bizottságának küldött el.

„Már levelem elején szeretném leírni, hogy nagyon sajnálom, ha bárkit is megsértettem az általam használt kifejezéssel, nem állt szándékomban megsérteni senkit sem emberi mivoltában, főleg nem a játékosomat/játékosaimat, akivel/akikkel jó a kapcsolatom. A szóban forgó kifejezéssel, én ott és akkor a játékosomat dicsérő jelzőkkel írtam le, és csak dicsérni akartam, semmi esetre sem megsérteni akartam Franklin Saserét” – kezdte védekezését Mészöly Géza, aki hangsúlyozta, számtalan színes bőrű személlyel ápol kitűnő kapcsolatot, ezt megelőzően soha semmilyen ilyen jellegű váddal nem kellett szembesülnie.

A szakember kiemelte azt is, hogy játékosként légióskodott Franciaországban, ahol rengeteg színes bőrű csapattársa volt, a DVTK elleni meccs utáni sajtótájékoztatón tett nyilatkozatában pedig épp arra utalt, hogy védőként nehéz volt számára ilyen erős testalkatú játékossal megküzdeni.

„Nyilatkozatomban a „feka" szónak semmilyen plusz, pejorativ tartalma nem volt, csak egyszerűen utalás volt arra nézve, hogy az ilyen típusú centerek általában feketék, mely nemhogy nem sértő a színes bőrű labdarúgókra nézve, de kifejezetten büszkék lehetnek arra, hogy nekik ilyen kitűnő fizikai adottságaik vannak. Mindez tehát nem hordoz semmilyen rasszista elemet, egyszerű ténymegállapítás volt a részemről” – húzta alá Mészöly Géza, aki támogatja a rasszizmus elleni fellépés minden formáját, de úgy véli, hogy ebben az esetben nem áll fenn rasszizmus.

„Az esetet a játékossal személyesen megbeszéltem, és Franklin, akiről szó volt a sajtótájékoztatón, maga sem érti, hogy lehetett ezt így félreérteni. Itt megjegyezni kívánom azt is, hogy ha valaki meghallgatja a teljes nyilatkozatomat, abból egyértelműen kiderül, miszerint én az érintett játékost, akire nézve utaltam nyilatkozatomban, nemhogy megbántani akartam volna, de kifejezetten dicsértem és kifejezetten hangsúlyoztam azt, hogy ő mennyire fontos szerepet játszott a győzelembe azzal, hogy fizikai adottságait kihasználva meg tudta tartani a labdát és nagy nehézségeket okozott ezzel a hazai védőknek” – írta Mészöly.

„Egyébiránt szeretném elmondani, hogy tudásom alapján a feka szó a fekete szleng kifejezése, melyet a sportolók egymás között elég gyakran használnak, ahogy ez nálunk is előfordul az öltözőben, a játékosok egymás között használják ezt a kifejezést, és ebből még sosem volt sértődés és egyetlen színes bőrű sem vette bántásnak. Nem én vagyok az első ember, aki ezt a szót használta, nagy nyilvánosság előtt” – fogalmazott az Újpest vezetőedzője, aki tisztában van vele, hogy felelősséggel tartozik a nyilvánosság előtt tett nyilatkozataiért és jobban meg kellett volna válogatnia szavait annak érdekében, nehogy félreérthetőek legyenek.

„Tanultam az esetből és biztosan állíthatom, hogy a jövőben sokkal jobban meg fogom válogatni a szavaimat, de pusztán az, hogy esetleg valaki félreérthetőnek minősíti a nyilatkozatomat még önmagában nem lehet alkalmas arra, hogy én ettől még bűnös legyek egy ilyen súlyos fegyelmi vétségében, ugyanis én soha nem voltam és nem is vagyok rasszista, illetve az általam használt kifejezés, valamint az általam tett nyilatkozat sem volt az” – tette hozzá Mészöly Géza.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik