Csinnadratta – Vincze András jegyzete

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2022.10.24. 22:59

A keddi címlap már foglalt: tuti az edzőváltás! A kétezres évek elején dömpingszerűen cserélgették az NB I-ben a szakvezetőket, a rutinos, hétfői lapzártát váró lapszerkesztő pedig késő este is biztos lehetett benne, hogy nem lesz gondja a fő sztorival. Akkoriban ráadásul jóval zajosabb volt a világ, mert vagy az derült ki, hogy a klubnak egy fi­tyingje sincs, vagy az, olyan szerződést kötöttek egymással a felek, hogy a magyar lélek beleremegett a horribilis kárpótlások hallatán. S hogy a csinnadratta nagyobb legyen, időnként hónapokig, évekig húzódó pereskedés kezdődött. Gyakorta nem is annyira a kispadok előtt zajló forgalom volt csak érdekes, hanem az egész vircsaft, ami – legyünk őszinték – legalább annyit ártott hajdan a magyar futball megítélésének, mint a megannyi csáléra sikeredett lövés.

Ma már ilyesféle haddelhadd nincs, de nem is lehet, mert igencsak rigorózus futballszabály rendelkezik arról, üres zsebbel edző nem állhat fel magyar kispadról – tegyük hozzá, az ezzel kapcsolatos szakvezetői elégedettség a tízes skálán tí­zes... S ehhez hozzá kell tenni azt is, hosszú évek óta nincs is verbális adok-kapok az élfutball kapcsán – elegánsabb lett minden kirúgás, na.

Ugyanakkor azt is észre kell venni, hogy e nagy békességben jelentős szakmai értékvesztés (is) zajlik, hiszen olyan külföldi edzőket (is) menedzselnek magyar kispadra, akik – hogy finoman fogalmazzak – ritka unalmas pályaívvel a hátuk mögött érkeznek meg az NB I-be (ígérgetni...); illetve a ki tudja, hány száz pro licences magyar szakvezető közül jó, ha nyolc-tíz név cserélődik az élvonal relációjában.

S most már tényleg a lényeg: a Honvédnál edzőt váltottak. Hétfőn. Most éppen Dean Klafuricon a sor.

A csapat amúgy 2017-ben még bajnok volt, ám az azóta eltelt öt esztendő leforgása alatt kilenc szakvezető próbálhatott szerencsét Kispesten. Ezen adatsor alapján igencsak nehéz biztató útravalót adni, talán azt, hogy a horvát edző abban reménykedhet, az arcképét majdan nem a kedden megjelenő Nemzeti Sport fő helyén látják viszont az olvasók, akkor ugyanis...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik