NB I: „Elegem volt a drasztikus műtétekből, a vágásokból”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.29. 18:34
Csütörtökön beszámoltunk arról, hogy Dudás Ádám térdét hazánkban egyedülálló módszerrel műtötték meg Debrecenben, a saját hasából kivett őssejtekkel próbálják meggyógyítani őt – a Haladás labdarúgója klubja honlapjának mesélt a történtekről.

„Noha világszerte több mint ezer ilyen beavatkozást végeztek el, idehaza én voltam az első – idézi a vaol.hu Dudás Ádámot. – Egyórás beavatkozás volt, habár érzéstelenítéssel végzik, én kábítást kértem, tehát nem voltam magamnál a műtét alatt. A hasi zsírszövetemből vett őssejtet, mintegy 10 millilitert fecskendeztek a térdembe. A szövetből nyert őssejtek belekapaszkodnak az ízületekbe, és regenerálják a elhalt részeket, felületeket, újjáépítik őket, legfőképpen a porcomat.” Dudás Ádámot. – Egyórás beavatkozás volt, habár érzéstelenítéssel végzik, én kábítást kértem, tehát nem voltam magamnál a műtét alatt. A hasi zsírszövetemből vett őssejtet, mintegy 10 millilitert fecskendeztek a térdembe. A szövetből nyert őssejtek belekapaszkodnak az ízületekbe, és regenerálják a elhalt részeket, felületeket, újjáépítik őket, legfőképpen a porcomat.”

Dudás Ádám tavaly február 17-én igazolt a Győri ETO-tól a Haladáshoz, ám azóta egyszer sem léphetett pályára. Dudás bal térdét korábban négyszer is megműtötték – kivették és pótolták a keresztszalagját is –, legutóbb 2014 telén hajtottak végre egy korrekciós műtétet. A porca mostanra elkopott, eltűnt.

„Őszintén szólva elegem volt a drasztikus műtétekből, a vágásokból, amik egyébként sem biztos, hogy teljes gyógyulást eredményeztek volna. Ezért döntöttem az idehaza még ismeretlen módszer mellett – folytatta a játékos. – Szerencsére egyik orvos sem mondta, hogy ettől a beavatkozástól biztosan meggyógyulok. Hogy miért szerencsére? Mert ilyet egy komoly orvos nem ígérhet. Viszont azzal biztattak, hogy nagyon jó esélyem van arra, hogy ismét edzhessek, futballozhassak.”

Az U20-as vb-bronzérmes játékos elmondta: egy pillanatra sem adta fel, meg sem fordult a fejében, hogy abbahagyja a labdarúgást.

„Nagyon bízom abban, hogy teljesen rendbe jövök, de hogy – ha valóban így lesz – mikor kezdhetek el edzeni, nem tudom megmondani. Körülbelül egy-két hónapot saccolok, ám ez csak tipp.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik