A Fradinál tudják, miben kell javulni a debreceni sikerhez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.26. 12:37
null
Somáliának ma ismét meggyűlhet a baja a debreceni védőkkel (Fotó: Veres Viktor, archív)
A tabellán hatodik helyen álló Ferencváros ma délután a hetedik DVSC-Teva otthonában lép pályára a labdarúgó NB I 12. fordulójában. A fővárosiak vezetőedzője, Thomas Doll szombaton úgy fogalmazott, hogy az utóbbi hetekben bővültek a variációs lehetőségei, többek között Somália felépülésével. A brazil középpályás pedig a Nemzeti Sportnak nyilatkozva arról beszélt, hogy bár még időre van szükségük, de meccsről meccsre egyre jobban teljesítenek. Debreceni oldalról ezt fogalmazta meg a Loki középpályása, Bódi Ádám is.

 

ÉRDEKESSÉGEK

♦ Kerek számnál a két csapat, ez a DVSC és az FTC közötti 80. összecsapás az élvonalban. A közös bajnoki történelem 1943-tól íródik, az örökmérleg 36–18–25 a Ferencvárosnak.

♦ Debrecen nem a Fradi kedvenc játékterepe, erősen negatív a fővárosiak mérlege a cívisvárosban. A DVSC 21–9–10-es mérleget tud magáénak pályaválasztóként. Amióta a Loki a kilencvenes években visszatért az élvonalba, a zöld-fehérek ritkán örülhettek – volt 6–1, 5–0 és 4–1 is...

♦ 2002 és 2013 között egyszer sem tudott a Fradi nyerni Debrecenben, aztán a 2012–2013-as szezon 29. fordulójában megtört a jég: Adamo Coulibaly hiába talált be kétszer, Somália, Jenner és Perics góljával a zöld-fehérek diadalmaskodtak. Amióta az FTC visszajutott az NB I-be, ezt a 2–3-as találkozót leszámítva az összes debreceni meccset a DVSC nyerte meg (2–1, 2–1, 1–0, 4–1).

♦ A legutóbbi hat debreceni DVSC–FTC bajnokiból négyen volt kiállítás, kétszer a Loki, kétszer a Fradi fogyatkozott meg.

♦ A legutóbbi hat, Nagyerdei Stadionban lejátszott bajnokiban egy dolog közös: mindig csak az egyik mérkőző fél szerzett gólt. A Loki hármat megnyert a meccsek közül, kettőt elvesztett, a KTE-vel pedig ikszelt.

♦ A DVSC a legutóbbi húsz hazai bajnokijából mindössze kettőt veszített el, a Honvéd és a PMFC ellenit, egyaránt 2–0-ra.

♦ Legutóbbi öt idegenbeli bajnokijából négyet elveszített a Ferencváros, a legutóbbi hármat – az MTK, az Újpest és a DVTK ellen – sorozatban, egyaránt 2–1-re. Ha most is kikap a Fradi, akkor 2011 óta nem látott rossz idegenbeli szériába kerül, akkor ötször kapott ki egymás után vendégként.

„A tavasszal remekül szerepeltünk, ha kellett, szép játékkal nyertünk, ha kellett, szenvedve gyűjtöttük be a három pontot. A nyáron aztán három meghatározó játékosunk is távozott, és nem volt elég időnk pótolni őket, hiszen a bajnokság vége után egy hónappal már az Európa-ligában szerepeltünk. Kell még némi idő, mire ismét összeáll a játékunk, ám úgy érzem, hétről hétre jobban teljesítünk" – nyilatkozta Somália a Nemzeti Sportnak.

„Az elmúlt fordulókban nem úgy alakultak az eredmények, ahogy terveztük. Sajnos sok pontot veszítettünk egyéni hibák miatt, ellenfeleink azonnal kihasználták a kihagyásainkat – beszélt a problémákról a brazil légiós. – Nem koncentráltunk eléggé, elöl pedig többször is nagy helyzetben hibáztunk, olykor még a kaput sem találtuk el. Akadozott a támadójátékunk, minél később szereztük meg az első gólt, úgy váltunk egyre görcsösebbé. Ezért is számított sokat, hogy a Pécs ellen hamar megszereztük a vezetést, utána nyugodtan futballozhattunk, a győzelemnek köszönhetően pedig oldottabb hangulatban készülhettünk a hétvégi bajnokira."

„Remek csapattal találkozunk, de ha a DVSC nyerni tudott a Videoton otthonában, mi is sikerrel járhatunk Debrecenben. Persze a rangadó mindig kiszámíthatatlan, az ilyen mérkőzéseken vereséget szenvedhetsz, ha jól futballozol, és akkor is nyerhetsz, ha nem játszol kiemelkedően. Nehéz lenne megmondani, milyen találkozó várható, az első húsz percben majd kiderül, mivel készült ellenünk a Debrecen, és biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk reagálni a játékukra" – tette hozzá Somália a mai összecsapással kapcsolatban.

A debreceniek középpályása, Bódi Ádám ugyancsak arról besszélt, hogy a korábbi gyengébb meccsek után most már jó úton járnak.

„Felfokozott hangulatban várjuk a mérkőzést, bízom benne, hogy az előző fordulók sikereinek köszönhetően a nézők is mellettünk állnak majd. Mindent megteszünk, hogy az új stadionunk első Debrecen–Fradi találkozója emlékezetes maradjon.

Korábban nem szerepeltünk jól, de a Honvéd és a Videoton elleni siker, valamint két győzelmünk a Ligakupában rendkívül sokat segített. Utóbbi sorozatra sokan legyintenek, ám a mi megtépázott önbizalmunknak minden jó eredmény számított. A fehérváriak elleni győzelem persze különleges, nem sokan hittek benne, hogy saját pályáján győzzük le a Videotont, ám mi végig bíztunk magunkban. Egyébként is a rangadókon hagyományosan jól teljesítünk, sosem remegnek a lábak, engem is kifejezetten feldob, ha sok néző előtt, kiélezett meccsen futballozhatok. Vasárnap is hasonlóra számítok" – fogalmazott a Loki játékosa.

Az egyelőre kérdés, hogy valójában mennyien lesznek majd a lelátókon, hiszen a debreceni és a ferencvárosi ultrák egy ideje már nem járnak ki a meccsekre, ráadásul erre a fordulóra országos bojkottot is hirdettek a regisztráció ellen tiltakozó szervezett szurkolói csoportok, sőt ma 15 órától közös demonstrációt is szerveznek a fővárosba, a Kossuth térre.

A NAP MÁSIK MECCSÉN: HALADÁS– GYŐRI ETO
♦ Szentes Lázár, a Haladás vezetőedzője játékosként az 1980-as években kétszer nyert bajnokságot a Győrrel. Ma az ETO ellen ül először a Haladás kispadján azután, hogy a szombathelyiek az előző fordulót követően leváltották az addigi vezetőedzőt, Artner Tamást.

♦ Már a százon is túl: a két csapat 102. élvonalbeli mérkőzése következik. Az örökmérleg 45–25–31-es ETO-fölényt mutat. A szombathelyi mérleg a Haladásnak kedvez (24–15–11).

♦ A nyugati rangadó négy legutóbbi szombathelyi felvonása egyaránt döntetlenre (2–2, 1–1, 1–1, 3–3) végződött.

♦ A Haladás 2008. július 26. óta nem tudott bajnokit nyerni a Győr ellen, akkor 2–1-re győzött.

♦ Az a vendégcsapat, amely 2014-ben vezetést szerzett bajnoki meccsen a Rohonci úton, meg is nyerte azt. A Paks (kétszer), a Ferencváros, az Újpest és a Videoton kerekedett felül a Haladás látogatójaként.

♦ Gyakran puskaporos a levegő a Haladás–ETO meccseken: a két csapat legutóbbi hat bajnokiján öt kiállítás volt.

 

LABDARÚGÓ NB I, 12. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Október 24., péntek
19.00
Újpest–Nyíregyháza 3–2Erdős József
Október 25., szombat
14.00Puskás Akadémia FC–MTK Budapest 0–1 Pintér Csaba
16.00
Kecskeméti TE–Budapest Honvéd 1–0 Farkas Ádám
18.00
Pécsi MFC–Lombard Pápa 1–2 Iványi Zoltán
18.00
Diósgyőri VTK–Dunaújváros PASE 3–3Andó-Szabó Sándor
20.00Videoton–MVM-Paks 2–0
Kassai Viktor
Október 26., vasárnap
16.30
Debreceni VSC-Teva–Ferencváros (M1)
Szabó Zsolt
18.30
Szombathelyi Haladás–Győri ETO FC (Sport2)
Vad II István
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik