Magyar Kupa: a Debrecen az első finalista

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.07. 17:50
null
A két csapat budapesti mérkőzésén a DVSC 3–0-ra nyert (Fotó: Mirkó István)
A labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján az idegenben tetemes előnyt szerző Debrecen az NB II Keleti csoportjában második helyen álló Vasast fogadta. A becsületesen hajtó vendégek az első félidőben Berecz Zsombor szép találatával vezetést szereztek, de a szünetben beállt Adamo Coulibaly két góljával és egy asszisztjával fordítani tudtak a végül kényelmes előnnyel továbbjutó debreceniek.

Az „esélytelenség nyugalma" meghozhatja az eredményt – vélte a Debrecen–Vasas visszavágó előtt a fővárosiak mestere, Dirk Berger, és bizony nem elsősorban a két csapat közötti osztálykülönbség, hanem az „odavágón" elszenvedett háromgólos vereség miatt volt némiképpen ironikus a német szakember.

Kollégája, Kondás Elemér igyekezett egy „úgy kell készülni, mintha 0–0-t játszottunk volna idegenben" kitétellel motiválni legénységét, de a Verpecz – Ludánszki, Simac, Szűcs I., Engel – Bódi, Lucas M., Spitzmüller, Czvitkovics – Sidibe, Pölöskey P. kezdőcsapat azt mutatta, hogy a címvédő mestere azért nem felejtette el az első mérkőzés eredményét. A Vasas kezdőjét elnézve ez a csapat még így is „túlbiztosításnak" tűnt, hiszen az angyalföldiektől hatan sérülés miatt hiányoztak, néhány alapembert pedig a kispadoztatott Berger. Talán ezért is került már a 26. másodpercben ziccerbe a hazai csapat, de Ibrahima Sidibe (ekkor még) megkegyelmezett a látogatóknak.

Ezt követően csendes iramban folytatódott a játék, erős Debrecen-fölénnyel, szórványos lehetőségekkel. A vendégek bezzeg első komolyabb lövésükből betaláltak: Berecz Zsombor gyönyörűen lőtte ki a bal alsót a 16-os elől: 0–1.

Felbátorodott a Vasas, de egyre keményebben védekezett az NB I címvédője, amely az első félidő legvégén újabb hatalmas helyzetet hagyott ki, ezúttal Czvitkovics Péter révén.

Kondás a szünetben Pölöskey Péter helyére beküldte Adamo Coulibalyt, Lucas Marcolinit pedig nem sokkal később a jó formában lévő Ferenczi János váltotta. Az egyre gólerősebb támadó nem is sokáig várt a gólszerzéssel, szépen fejelt egy szöglet után két védőt is megelőzve a kapuba (1–1), pár percre rá remekül tálalt Ferenczi elé, aki azonban elkapkodta ziccerét.

A másik kapu előtt Bobo hagyott ki egy helyzetet, a hajrára fordulva Adamo Coulibaly nem tette meg ezt a szívességet a Vasasnak: 2–1. Sőt, az igen aktív francia a legvégén még egy gólpasszt is kiosztott: Ibrahima Sidibe állította be a 3–1-es végeredményt.

Ismét csak elbukott az ezúttal is bátran futballozó Vasas (nagy kérdés, mire vitték volna, ha mindkétszer legjobb összeállításukban tudnak pályára lépni), története során nyolcadszor jutott a Magyar Kupa döntőjébe a Debrecen.

A fináléba érés alighanem európai kupaszereplést ér, ugyanis ott valószínűleg a szinte már bajnoknak tekinthető Győri ETO lesz Coulibalyék ellenfele.

Kritikus Kondás: Tíz-kettőre is nyerhettünk volna! (a Sport Tv interjúi)

MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
DEBRECENI VSC-TEVA–VASAS 3–1
Debrecen, Oláh Gábor utcai stadion, 800 néző. Vezeti: Pintér Cs.
DVSC: Verpecz – Ludánszki, Simac, Szűcs I., Engel (Sl. Bouadla, 63.) – Bódi, Lucas M. (Ferenczi J., 52.), Spitzmüller, Czvitkovics – Sidibe, Pölöskey P. (Coulibaly, a szünetben) Vezetőedző: Kondás Elemér
A kispadon:
Szécsi G. (k.), Dombi, Mészáros N., Kulcsár T.
VASAS:
Halasi – Ádám M. (Görgényi, a szünetben), Nikolov ( Lucas Dos Santos, 65.), Túri D., Deyvison – Kovács D., Thiago De Freitas, Bobo, Ferkó Á. – Berecz Zs., Cseke (Szedlár, 72.). Vezetőedző: Dirk Berger
A kispadon: Horváth A. (k.), J. Wilson, Pisanjuk, Szilágyi P.
Gólszerző: Coulibaly (55., 78.), Sidibe (90.) ill. Berecz Zs. (27.)

Továbbjutott: a DVSC-Teva, 6–1-es összesítéssel.

PERCRŐL PERCRE

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, TOVÁBBLÉPETT A DEBRECEN, KETTŐS GYŐZELEMMEL!

90. PERC SIDIBE IS BETALÁL! Czvitkovics és Coulibaly egyérintőzve kényszerítőzik a 16-os bal oldalán, utóbbi passzát hat méterről, középről ballal kapura teszi IBRAHIMA SIDIBE, a kapusról a hálóba pattan a labda. 3–1!

88. perc
Ferkó lő ballal 23-ról, középről, a félmagas labdát fogja vetődve Verpecz a jobb sarok előtt.

86. perc
Czvitkovics teker a kapu fölé egy 22 méteres szabadrúgást, kissé balról. Jobbal.

78. PERC COULIBALY ISMÉT BETALÁL, 21! Ide-oda pattog a labda a 16-oson belül, ADAMO COULIBALY találja meg a leghamarabb (pontosabban Ludánszki fejese találta meg őt), lefordul Túriról és az ötösről a jobb, azaz a hosszú sarokba lő, jobbal.

74. perc EZ IS ZICCER! Coulibaly kicselezi Túrit az ötös bal sarka előtt, ballal lő, de Halasi odaér a bal sarok elé.

72. perc Szedlár Zoltán váltja Csekét.

70. perc
MAJDNEM! Berecz indítja a balon Csekét, a beadást Bobo az ötösről centiméterekkel fejeli a jobb alsó sarok mellé.

66. perc
Ferenczi passzol rosszul kecsegtető helyzetben az ötösön érkező Co. felé, majd a 16-os bal sarkáról feladja a labdát Halasinak.

65. perc Nikolov le, Lucas Dos Santos be.

64. perc
Görgényi megy el a jobbon, Sidibe szereli egy csodás becsúszással.

Ferenczi lesz a balbekk.

63. perc Engel le, Slimane Bouadla váltja.

60. perc MICSODA HELYZET ISMÉT!!!
Coulibaly készít le Ferenczinek, aki 14 méterről ballal vérszegényen a kapus lábához gurít.

59. perc
Verpecz ment Bobo és a 16-os előtt, lábbal.

56. perc Deyvison kap egy sárgát, mert sípszó előtt lőtt el egy szabadrúgást. Egyébként ezt is elrontja a brazil, kirúgás.

54. PERC EGY EGY, COULIBALY! Egy bal oldali Czvitkovics-szögletet fejel az ötös közepéről a bal sarokba ADAMO COULIBALY, Nikolov és Thiago mellől. 1–1!

Szóval Kondás sem elégedett a mérkőzés ilyetén alakulásával.


52. perc Lucas M. le, Ferenczi János váltja.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Adamo Coulibaly állt be a szünetben Pölöskey helyére, a másik oldalon Görgényi Dávid a friss ember, ő Ádámot váltotta. Ezentúl ő a jobbhátvéd, Ferkó megy előrébb.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ.

45. perc MI MARADT KI!
Czvitkovicsot indítja Nikolov, pedig már nem egy csapatban küzdenek, a támadó egyedül viszi a kapusra a labdát, majd ellövi azt keresztbe a jobb sarok mellett. Gólnak nem gól, passzként a másik oldalon érkező Pölöskeynek meg pontatlan...

Egy perc a ráadás.

Ludánszkit, majd Túrit kell ápolni. Utóbbi járt rosszabbul, felszakadt a fejbőre.


39. perc Dajan Simac hatalmasat rúg Ádámba, sárga. A szabadrúgás a jobb oldalról érkezik a kapu elő, az ötös túloldalán Ludánszki "kézrátétellel" gyógyítja Thiagót, aki nagyot esik. Tovább...

36. perc
Bobo megveri Szűcsöt egy gyorsulási versenyben, majd az ötös bal sarka elől keresztbe lövi a labdát, a a másik kapu előtt pedig Túri ment óriásit egy jobb oldali Ladányi-beadás után.

34. perc
Verpecz István fogja meg a bal alsó előtt Thiago 21 méteres lövését, majd Bódi lő jobbal 14-ről a léc fölé, bő egy méterrel.

31. perc Ludánszki Bence fellöki Kovács Dánielt, sárga. Nem sokkal később nagyot ment a védő Ádám beadása után Bobo előtt.

30. perc
Engel Alex fejel haza egy bal oldali beadást érdekes, de végül is hasznos mozdulattal.

27. perc VEZET A VASAS, BERECZ! Szűcs fejel gyertyát egy könnyű előreívelésnél, Bobo a 16-os előtt megszerzi, Deyvison lekészíti a labdát BERECZ ZSOMBORNAK, és a fiatal tehetség 20 méterről jobbal elegánsan a bal alsóba teker. Szép gól: 0–1!

25. perc
Pölöskey passzát Czvitkovics az ötös bal sarka elől jobbal csúnyán a túlsó alsó mellé rúgja.

23. perc
Bobo ismét löki Simacot, majd újfent elterül a földön. Bobo addig rugdossa, üti a horvátot, hogy nagyon pórul jár még ma.

21. perc Thiago De Freitas hatalmasat rúg Czvitkovicsba, sárga.

19. perc
Bódi ad be balról egy szabadrúgást, most Thiago De Freitas tisztáz.

17. perc
Bódi törhetne kapura egy előrevágott Szűcs István-labdával, de rosszul kezeli azt le, Nikolov tisztáz.

15. perc
Bobo lőne az ötös bal oldala elől, ha Dajan Simac hagyná. Korner, majd Bobo fejbe rúgja felugorva Simacot, de azonnali büntetésként rosszul esik. Ápolás.

13. perc
Ferkó Ádám ment szépen a jobbon a meglóduló Pölöskey elől.

10. perc
Czvitkovics Péter ugratja ki druszáját, Pölöskeyt a jobbon, a beadásra Sidibe és Túri Dániel együtt érkezik, a támadó a kapu mellé rúgja a labdát az ötösről. Szerinte azonban Túri mentett, a szóbeli fellebbezés ellenére is kirúgás.

4. perc
A hazai Lucas is fejelhet, tíz méterről, de ő is Halasi kezei közé trafál. Ez a labdát Ludánszki Bence szállította.

1. perc HELYZET! Bódi Ádám jobb oldali beadást fejeli a bal sarok felé az ötös jobb sarkától Ibrahima Sidibe, de a kapus, Halasi Péter fogja a labdát.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Debrecenben kellemes tavaszi délután (véget ért a zápor), napsütés nélkül.

A mérkőzésre a belépés ingyenes, ennek ellenére nincs telt ház.

A vendégek mestere, Dirk Berger elmondta, hogy a továbbjutás lehetősége csekély, de bízik a csapatban, és ezt jó alkalomnak tartja, hogy fiai bizonyítsák, tudnak futballozni, tudnak küzdeni. Az "esélytelenség nyugalmával" készültek a visszavágóra, de a DVSC megszorítása reális elvárás a Vasastól.


A hazaiak mestere, Kondás Elemér szerint úgy kell játszaniuk, mintha gól nélküli döntetlen lett volna a visszavágót.

JÖTTEK-MENTEK!

A Vasastól a Debrecenhez:
2009, Laczkó Zsolt, 200.000 euró
2001, Tiber Krisztián
A Debrecentől a Vasashoz:
2010, Rezes László, kölcsönbe
2010, Szilágyi Péter, k.
2009, Szilágyi Péter, k.
2007, Thierry Issiemou
2005, Hegedűs Gyula, k.
2005, Szabó Ottó


A hazaiaknál Vukasin Polekszics, Selim Bouadla és Szakály Péter sérült, a Bundesligából hazaküldött Varga József nem játszhat már itt ebben az idényben.

Cseke Benjámin sem teljesen fitt, de a fiatal játékos ott lesz az elődöntőn.


A Vasas tájékoztatása szerint Shane Recklet, Katona Máté és Kárpáti Vitéz sem teljesen egészséges, Bastian Hohmann és Haris Mehmedagic pedig már régebb óta bajlódik sérüléssel. A keretből szintén hiányozni fog Szatmári Zoltán kapus, aki magánjellegű okok miatt nem tart a csapattal.

A piros-kékeknél mindenesetre már hétfőn ünnepelhettek: a nyolcvanhatodik életévét a hét első napján betöltő Raduly Józsefet megválasztották a Vasas tiszteletbeli elnökének.

„Nem a csodában bízunk, inkább magunkban, szeretnénk jó meccset játszani a Debrecennel - így az angyalföldiek korábbi debreceni védője, Nikolov Balázs. – Ez az elsődleges célunk, hogy tisztességesen helytálljunk. Butaság volna kijelenteni, hogy már kiestünk, semmiképp sem szeretnénk feltartott kézzel kifutni a pályára, azt igyekszünk megmutatni, hogy nem véletlenül jutottunk el az elődöntőig. A hétvége sajnos nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna, ám arra törekszünk, hogy a hátralévő négy bajnokit megnyerjük, reméljük, az elég lesz az elképzeléseink megvalósításához. Ami természetesen a feljutás."

A Debrecen 14 év alatt hetedszer juthat a kupadöntőbe, 1999-ben, 2001-ben, 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben is megnyerte a serleget, 2003-ban és 2007-ben veszített. Ebben a periódusban a Debrecen a legeredményesebb csapat öt elsőségével.

Tartogat-e izgalmat a Magyar Kupa elődöntőjének két visszavágója? A Debrecen a Fáy utcában összehozott 3–0 után hazai környezetben kimondottan előnyös pozícióból vághat neki a második felvonásnak.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DEBRECENI VSCTEVA-VASAS MAGYAR KUPA-ELŐDÖNTŐ VISSZAVÁGÓJÁNAK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik