A Debrecen már a Magyar Kupa döntőjére készülhet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.16. 17:55
null
Ferenczi János hidegvérű büntetőlövő volt ezúttal is (Fotó: Mirkó István)
A labdarúgó Magyar Kupa keddi elődöntőjében az egyetlen alacsonyabb osztályú csapatként négy közé jutott, az NB II Keleti csoportját vezető Vasas az Illovszky Rudolf Stadionban fogadta a DVSC-Teva együttesét. Nem született meglepetés: az NB I címvédője három góllal nyerni tudott. A fiatal Ferenczi János két gólt lőtt büntetőből, majd gólpasszt adott Czvitkovics Péternek.

Más a bajnokság és más a kupa – szögezte le a Vasas–Debrecen mérkőzés előtt a fővárosiak vezetőedzője, a Dirk Berger, és igaza volt a német szakembernek, mert még egy bajnoki előtt sem döntötte le a fél angyalföldi keretet egy vírusos gyomorrontás. A vendégek mestere, Kondás Elemér is minden bizonnyal örült, hogy a Fáy utcába kell látogatniuk a Magyar Kupa elődöntőjének első felvonásán, és nemcsak azért, mert anno ebben a stadionban debütált edzőként az élvonalban, hanem azért, mert ez a túra egyben azt is jelentette, hogy elkerülte csapata a Győrt és a Videotont is.

A betegségek és a „sorozatterhelés" miatt több alapember pihent mindkét gárdából, és ahogyan azt vártuk, az első két helyzetet debreceniek alakították ki – előbb Szűcs István fejelt kis híján öngólt, majd Vukasin Polekszics ütött a lécre egy Vasas-szögletet. Az első két gólt is a vendégek szerezték, mindkettőt Ferenczi János, mindkettőt 11-esből, és mindkettőt a bal alsóba lőtte a hajdúsági fiatal.

MESTERMÉRLEG

Dirk Berger, a Vasas vezetőedzője: „Sok problémánk volt a meccs előtt, így nem számíthattam minden játékosomra. De a csapat felkészült volt, amiben a különbséget láttam, az a helyzetkihasználás volt. Teljesen elégedett voltam a fiatalokkal, Túri Dánielt külön is kiemelném, az egyéni hibák nem tőlük jöttek".

Kondás Elemér, a DVSC vezetőedzője: „Az előny birtokában kicsit lazábban játszottak a fiúk, arra kellett vigyáznunk, nehogy ez a lelkesen játszó hazai csapat gólt rúgjon, mert attól vérszemet kaphatott volna. A harmadik gól ezért volt fontos, de máskor még nyugodtabban kellene játszanunk"

A két gyors debreceni gól rossz hatással volt a mérkőzésre, mert az első félidő két legemlékezetesebb eseménye ezt követően ezek valának: 1.: Katona Máté Máté atomjaira rúgott egy szögletzászlót, 2.: Pölöskey Péter szeretett volna kézzel ütni egy maradonás gólt, de meghúzódott (!) az eset közben.

A fordulást követően sem csapott eget verő magasságokba az iram, bár legalább az „exek" igyekeztek: az exdebreceni vasasos, Szilágyi Péter, majd exvasasos debreceni, Rezes László került helyzetbe, de mindketten pontatlanul céloztak.

Igyekezett a Vasas, de a 68. percben végleg eldőlt a mérkőzés: két gól után Ferenczi kiosztott egy gólpasszt is, Czvitkovics Péter pedig önbizalom-növelő szép gólt rúgott.

A hajrában Czvitkovics még lőtt egy bődületes nagy lécet, Szécsi Márk elpuskázott egy ziccert, de mindez már a vendégeket sem igazán szomorította el.

Simán kikapott az élvonalba vágyó, tartalékos Vasas a tartalékos Debrecentől: tényleg más a kupa, és más a bajnokság.

LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
VASAS–DVSC-TEVA 0
–3
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion, 1200 néző. V: Németh Á.
Vasas: Halasi – Túri, Nikolov, Lucas Rocha, Katona M. – Venczel – Ferkó (Berecz Zs., 61.), Ádám M. (Füredi, 88.), Deyvison – Szilágyi P. (Cseke, 78.), Pisanjuk. Vezetőedző: Dirk Berger.
A kispadon: Szatmári Z. (k.), J. Wilson, Görgényi, Thiago de Freitas
DVSC-TEVA: Polekszics – Bernáth (Ludánszki, 73.), Máté P., Szűcs I., Ferenczi J. – Rezes (Coulibaly, 69.), Spitzmüller, Czvitkovics – Kulcsár T., Szécsi M., Pölöskey P. (Se. Bouadla, 42). Vezetőedző: Kondás Elemér.
A kispadon: Verpecz (k.), L. Ramos, Mészáros N., Sidibe
Gólszerző: Ferenczi J. (9., 19. – mindkettőt 11-esből), Czvitkovics (68.)

PERCRŐL PERCRE


A lelkes Vasas-szurkolók hatalmas ünneplést csaptak kedvenceiknek hálából az eddigiekért. Le a kalappal előttük is!

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Két perc a ráadás.

88. perc Füredi Ádám a pályán Ádám helyett.

83. perc
MI MARAD KI! Kulcsár ad be balról, Szécsi jobbal az égbe lő nyolc méterről...

80. perc Venczel Balázs behúzza a kéziféket Kulcsáron, sárga. Czvitkovics lő 27 méterről jobbal a LÉCre, Halasi nem is mozdul!

78. perc Cseke Benjámin váltja Szilágyit.

73. perc
Bernáth le, Ludánszki Bence jön be helyette.

73. perc Berecz, majd Deyvison lő 16-ról, de blokkolják őket a védők.

70. perc
Deyvison teker éppen csak a léc felé egy középtávoli szabadrúgást.

69. perc Adamo Coulibaly be, Rezes le.

68. perc ELDŐLT, NAGYON, HÁROM NULLA! Ferenczi bal oldali beadásának Kulcsár mellé rúg, de éppen így jó Czvitkovics Péternek, aki 12 méterről jobbal félmagasan a kapu jobb oldalába lő. 0–3!

65. perc
Berecz lő távolról kapura, de távolról sem pontosan.

64. perc
Nikolov ad fel Polekszicsnek egy 16-os bal sarka előli szabadrúgást, majd Ádám Martin megy el a balon, de a rövid sarok elől kivágja labdáját Szűcs.

61. Berecz Zsombor be, Ferkó le.

58. perc
Polekszics fogja Pisanjuk beadását, majd Rezes lőhet szabadon nyolc méterről, Halasi azonban kitolja a labdát a léc alól.

55. perc
Venczel dűt-borít maga körül, ebből az 1986-os születésű fiúból még lesz valami.

50. perc
Deyvison passza után Pisanjuk lő gyengén a bal alsó elé, Polekszics fogja.

49. perc
NAGY HELYZET! Pisanjuk jobb oldali szögletét Czvitkovics fejeli fel a levegőbe, Túri a kapu elé fejeli a labdát 14-ről, az ötös bal sarka előtt Polekszics nem tudja elöklözni a labdát, mert összefut Spitzmüller Istvánnal, az érkező Szilágyi ballal 12-ről a bal asló mellé lő, pár centiméterrel.

46. PERC FOLYTATJUK!

JÖTTEK-MENTEK!

A Vasastól a Debrecenhez:
2009, Laczkó Zsolt, 200.000 euró
2001, Tiber Krisztián
A Debrecentől a Vasashoz:
2010, Rezes László, kölcsönbe
2010, Szilágyi Péter, k.
2009, Szilágyi Péter, k.
2007, Thierry Issiemou
2005, Hegedűs Gyula, k.
2005, Szabó Ottó


45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

45. perc
Ferkó Ádám lő nem is sokkal a bal alsó mellé 16-ról.

44. perc
Szilágyi jobbról be, Bernáth kapásból a léc fölé az ötösről. Korner.

42. perc Pölöskey le, Selim Bouadla váltja.

37. perc Majd kap egy sárgát, mert kiderül, nem is annyira fejes, mint inkább jobb kézzel való paskolás esete forgott fent a kapufás eset előtt.

36. perc Nikolov felrúgja Szécsit, szabadrúgás 24-ről, kissé balról. Czvitkovics beadását Pölöskey Péter a bal kapufára csúsztatja az ötös elől, szép mozdulattal. Bele is sérül...

36. perc
Szilágyi jobbról bead, az ötös előtt azonban lyukat rúg Pisanjuk.

34. perc
Végre valami! Venczel beadását leüti Deyvison fejéről az ötösön Polekszics.

Kicserélik a Katona által atomjaira rúgott szögletzászlót.

A debreceni Rezes László anno 12 mérkőzésen 1 gólt vágott a Vasas színeiben.

24. perc
Polekszics lábbal felszabadít. Szöglet, amelyet Pisanjuk a kapus kezeibe ível, lágyan, finoman.

22. perc Bernáth Csaba derékon kapja Deyvisont, sárga.

Halasi érezte a sarkot, de lemaradt a jól helyezett labdáról.


19. perc EZ IS BENT VAN! Ferenczi János ballal a bal alsóba lő, mint az imént. 0–2!

18. perc ÚJABB 11-ES!
Katona Máté teljesen fölöslegesen akasztja a labdát átvevő Kulcsárt az ötös előtt.

16. perc
Ferenczi lő távolról a léc fölé.

15. perc
Ferenczi készít le Pölöskeynek, az ötösről ballal elengedett lövés azonban csemege a hazai kapusnak, Halasi Péternek.

Nikolov pedig az idényt még a DVSC színiben kezdte.

Szilágyi egykoron 32 tétmérkőzésen 5 gólt vágott a Debrecen színeiben.


12. perc
Máté Pétert átjátssza a balon Pisanjuk, beadását azonban elvéti a 16-os másik szélén lévő Szilágyi Péter.

9. PERC FERENCZI JÁNOS BALLAL A BAL ALSÓBA PASSZOL. 01!

A csatár nagyon el akart esni, de hát nem szabad a védőnek okot adni erre a büntetőterületen belül.

7. perc BÜNTETŐ! Szécsi passzol Pölöskey Péterhez, akit akaszt a 16-oson belül Lucas Rocha, 11-es!

6. perc
Rezes orra előtt suhan el egy szöglet az ötösön.

3. perc
Igor Pisanjuk bal oldali szögletét fejeli kapuja fölé Szűcs István, szándékosan, mentés gyanánt. Még két korner következik, a második után Vukasin Polekszics üti a labdát nem a lécre. Dermesztő megmozdulás, a kipattanót Venczel Balázs ollózza rá, szép mozdulattal, de pontatlanul.

1. perc
Rezes László tör be a 16-os bal oldalára, majd elesik Nikolov Balázs mellett. Tovább.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak vörös-kékben, a vendégek tiszta fehérben.

A vasasos Túri Dániel első tétmérkőzése a felnőttek között.

A hazaiak köszöntötték Várady Bélát, a legendás nehézbombázót, aki nemrégiben ünnepelte 60. születésnapját.

A hazaiaknál Shane Recklet, Kovács Dániel, Bastian Hohmann, Harisz Mehmedagics és Popovics Bertold sérült, a vendégektől Nenad Novakovicson kívül mindenki bevethető.

„Tiszteljük ellenfelünket, ám nem félünk tőle – így a német edző. – Fiatal labdarúgóim tisztességesen, keményen dolgoztak. Ha tartják magukat a megbeszéltekhez, nem lesz könnyű a debrecenieknek. A védekezést már a támadóinknak meg kell kezdeniük, próbáljuk ellenfelünket most is, mint mindig nyomás alá helyezni, hogy ne tudják zavartalanul kihozni a labdát a saját térfelükről. Sok a sérültünk, és még valamiféle vírusos gyomorrontás is felütötte a fejét az öltözőben, ezért csak közvetlenül a mérkőzés előtt tudom megmondani, kik kezdenek, kik ülnek le a padra.”

„Más és más utakról beszélünk – tett különbséget Dirk Berger, az angyalföldiek vezetőedzője. – Az egyik, ugye, a bajnokságról szól, a másik pedig a kupáról. A kupát az különbözteti meg a bajnokságtól, hogy nem nyomja teher a vállunkat, eredménykényszer nélkül játszhatunk. Sok mérkőzés van mögöttünk, sok van még előttünk, fáradtságra viszont senki sem panaszkodhat. Effajta kifogást senkitől sem fogadok el, mert mégiscsak profik alkotják a csapatunkat. Olyanok, akiknek nem okoz gondot az, ha tíz napon belül a negyedik tétmérkőzésüket kell lejátszaniuk – sőt, inkább úgy tekintenek a következő megméretésre, mint óriási lehetőségre arra, hogy felszabadultan és jót játsszanak élvonalbeli ellenfelük ellen.”

Mindenekelőtt azért, mert a hétvégén legyőzte az utolsó szalmaszálba kapaszkodó riválisát, a Békéscsabát. Három pont az előnye a feljutásért vívott versenyfutásban. Meg azért is, mert egyedüli másodosztályúként verekedte be magát a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé – kedden odahaza az élvonalbeli Debrecennel játszik a döntőbe jutásért.

Noha a Vasasnak mindkét sorozatban jól megy, Dirk Berger vezetőedző nem mosná össze a kettőt. Már csak azért sem, mert az NB II Keleti csoportjában az esélyesség olykor béklyót köthet az angyalföldi lábakra. Ezúttal, a favorit Debrecen ellen viszont különösebb teher nélkül, felszabadultan játszhatnak a piros-kékek a Magyar Kupa elődöntőjében.

Más a bajnokság és más a kupa.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VASASDEBRECENI VSC-TEVA MAGYAR KUPA-ELŐDÖNTŐ ELSŐ MÉRKŐZÉSÉNEK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik