Férfi kosár BL: csak a buszok robbantak le a Falco bravúrtúráján

Vágólapra másolva!
2021.01.08. 08:34
null
Váradi Benedek nagyszerű csapatsikerként értékelte a lublini győzelmet (Fotó: FIBA)
Tükörsima idegenbeli sikerrel teremtette meg a továbbjutás lehetőségét a Falco, amelynek csapatkapitánya, Váradi Benedek elárulta, a novgorodi, továbbjutásról döntő utolsó meccsen pluszmotivációjuk is lesz.


„Ilyen még nem volt, de amikor az előző idényben a Ventspilsszel játszottunk, akkor hazafelé a reptérre menet lerobbant a busz, ami helyett küldtek másikat, így kis híján lekéstük a budapesti járatot. De hogy a pótjármű is elromoljon, arra még nem volt példa – ám ez csak még emlékezetesebbé és szebbé teszi a szerdai győzelmet
– mondta Váradi Benedek egy nappal azután, hogy a Falco 83–59-re legyőzte a lengyel Lublint idegenben a Bajnokok Ligája D-csoportjának 5. fordulójában. A csapatkapitány nagyszerűen játszott, tripla duplához közeli teljesítménnyel (19 pont, nyolc lepattanó, hét gólpassz) vezette sikerre a szombathelyieket, akiknek így elég egyetlen ponttal legyőzniük az orosz Nyizsnij Novgorodot az utolsó játéknapon, hogy a csoport második helyén végezzenek és továbbjussanak. Ennek megfelelően az esti, kemencés csülök elfogyasztása közben már sokat viccelődve beszélgettek a csapat tagjai, akiknek a játékára tényleg nem lehetett semmiféle kifogás.

KÉT FŐPRÓBA

A Falco sokat nem ülhet a babérjain és nem pihenhet, hiszen a csütörtöki hazaérkezést követően még két meccs vár Gasper Okorn edző legénységére, mielőtt elutazna Oroszországba a továbbjutásról döntő találkozóra. A szombathelyiek vasárnap a Szegeddel csapnak össze idegenben, amely a két gárda őszi meccsén majdnem megtréfálta a sárga-feketéket, és csak a túlórában adta meg magát (95–93) az Arena Savariában. Három nappal később a Zalaegerszeget fogadja a Falco, majd előreláthatólag 18-án, hétfőn kel útra Novgorodba.

No de térjünk vissza egy mondattal a „buszos incidensre”: a csapatot a meccsre szállító jármű a sportcsarnok kapujában lerobbant, nem tudott beállni a parkolóba, majd a meccs után a pótlására küldött másik busz nem indult el, ezért aztán személyautókkal vitték vissza a delegáció tagjait a hotelbe. Mindezen csak mosolyogtak a szombathelyiek, hiszen az évad talán legjobb játékával kiütötték a Lublint, amelynek még csak a szoros meccsre sem volt sansza a mezőnyből 51 százalékos pontossággal dobó, összesen 44 lepattanót szerző Falco ellen.

„Jól felkészültünk a Lublinból, amelyből a szombathelyi meccshez képest két meghatározó játékos hiányzott, de valójában a csapatvédekezés volt a kulcs – folytatta Váradi. – Nálunk sem volt ott Kyan Anderson, s a keretünk is változott, Sztrahinja Milosevics távozott, és a helyére érkező Boris Barac most mutatkozott be. A védekezésben ahhoz, hogy a többiek segítsenek csapatszinten, amikor az egyéni felelősségen túl hibázik valaki, idő kell. Ebből sokat elvesztettünk novemberig, volt egy periódus, amikor ötven napból 35-öt karanténban töltöttünk... A jó védekezés magával hozza a jobb ritmusú támadást, ez most is így volt. Ez egy nagyszerű csapatsiker volt, csapatként nyertünk, külön öröm, hogy Barac jól mutatkozott be és minden bizonnyal egyre jobban játszik majd.”

A Falco a harmadik negyedben már harminc ponttal is vezetett a tanácstalan rivális ellen, s végül nemcsak győzött, de önbizalom-növelő sikert aratott, ami fontos lehet a Novgorod elleni sorsdöntő meccsen. Amelynek van egy jelentőségteljes előzménye is, hiszen október végén a szombathelyiek elutaztak Nyizsnyij Novgorodba, ám a meccsnap délutánján az oroszok közölték, több játékosuk is koronavírusos, így nem játsszák le a találkozót. Az érthetően mérges és bosszús szombathelyiek tiltakozása ellenére a sorozat szervezője, a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) nem büntette meg a Novgorodot, hanem újrajátszást írt elő.

„Ismerve a csapattársakat és a klubnál dolgozókat, a történtek nyilván pluszmotivációt jelentenek mindannyiunknak, ám ennek nem szabad elvinnie a fókuszt arról, hogy nyernünk kell és kizárólag a játékra kell koncentrálnunk – tette hozzá Váradi. – Mindez nem csaphat át olyan érzésbe, ami negatívumokat is előhozhat. Addig még azonban idehaza is vár ránk két bajnoki, először azokra kell figyelnünk.

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, D-CSOPORT
6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Január 19., kedd
Nyizsnij Novgorod (orosz)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY
Casademont Zaragoza (spanyol)–Pszczólka Start Lublin (lengyel)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik