„Többen támadtak Cozmára” - Gulyást is meghallgatta a bíróság

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.11.15. 19:05
null
A Cozma-gyilkosság helyszíne (Fotó: Németh Ferenc, archív)
Többen támadtak Marian Cozmára a Patrióta lokál előtt: egy ember szemben állt vele, mások pedig körülvették és ütöttek felé, majd hirtelen „Marian eldőlt" – ezt Gulyás Péter, az MKB Veszprém kézilabdázója vallotta hétfőn a Veszprém Megyei Bíróságon, a Cozma-ügyben gyilkossággal vádoltak tárgyalásán.


GULYÁS PÉTER VALLOMÁSA


Gulyás Péter elmondta, látta a betonon fekvő és mozdulatlan Marian Cozma véres pólóját, ám neki egy fekete pólós, bokszoló állásba helyezkedő férfira kellett koncentrálnia, mert az közelített felé és azt kiabálta: „gyertek, kértek még?" Gulyás Péter - vallomása szerint - hátat fordított a férfinak és futni kezdett, mert „nem keresi a bajt". Az utca elejénél azonban találkozott Ivan Pesic csapattárásával, akinek a nadrágja „tiszta vér volt", s megmutatta neki a kórház felé vezető utat -  vallotta Gulyás Pétert.
    
A tanácsvezető bíró ezután ismertette a tanú nyomozati vallomását, amelyben többek közt az szerepel, hogy egy ismerőse a Patrióta lokálban figyelmeztette: „menjünk innen, mert itt a vannak a Beéryék a cigányokkal és balhé lesz". Gulyás Péter vallomása szerint Beéryéket ismeri, s tudta, milyen hírük van, ők a szórakozóhelyeken „csinálják a balhét". (Beéry Iván Tamás és Beéry Csaba veszprémi testvérpár a Cozma-ügy csoportosan elkövetett garázdaság bűnperében vádlottak, míg az emberölési ügyben tanúként hallgatta ki őket a bíróság. Több tanú vallomása szerint ők javasolták 2009. február 8-án hajnalban az Enyingen szórakozó mintegy 25-30 tagú, többségében cigányokból álló társaságnak, hogy Veszprémben folytassák a szórakozást.)
    
Gulyás Péter a rendőrségi szembesítés során Németh Győző, másodrendű vádlottban vélte felfedezni a vele szemben bokszoló állásba helyezkedő és kiabáló férfit. Németh Győző ezt a nyomozati szembesítéskor és a hétfői tárgyaláson is tagadta.
    
A kézilabdázó elmondta, hogy a csapatot nagyon „megrendítette, megrázta" a bűneset, Marian Cozmát pedig úgy jellemezte, hogy "szeretett bulizni, szerette a lányokat, s egy barátságos, nagy gyerek volt".
    A kézilabdás emlékezete szerint menekülése közben azt hallotta mögötte kiáltozni, hogy "állja meg!" és "hozd a fegyvert!". Elmondta azt is, hogy Sztojka Iván harmadrendű vádlottat korábban már látta Veszprémben egy kávézóban, de a többi vádlott ismeretlen a számára.

LUSNYIKOVOT IS MEGHALLGATTÁK
    
Tanúként hallgatta ki a bíróság hétfőn – tolmács segítségével – Jevgenyij Lusnyikovot, az MKB Veszprém orosz kézilabdázóját is, aki közölte, hogy a korábban elmondottakhoz képest, „nem tud újat mondani". A bíró ismertette a sportoló nyomozati vallomását, amely szerint ő csak annyit látott a Patriótával közös épületben lévő ír sörözőből, hogy sportoló társai - Marian Cozma, Zarko Sesum, Uros Vilovszki - rohannak kifelé és az utcán nagy a zaj. Kint azt látta, hogy Cozma körül bokszoló állásban álltak többen is, s egy pillanat múlva már a betonon feküdt mozdulatlanul a csapattársa. Öt-hat kopasz férfi pedig elrohant mellette, s beszálltak egy közelben lévő fekete terepjáróba - vallotta Lusnyikov.
    
Elmondta azt is, hogy Cozma fejét Ilyés Ferenc csapattársuk tartotta a kezében, s "Feri mentőkért kiáltozott". Felfigyelt Zarko Sesumra is, aki panaszkodott, hogy nagyon fáj a szeme - vallotta Lusnyikov. Vallomása szerint a támadóknál fegyvert, kést nem látott.

VÉDETT TANÚK VALLOMÁSA

Egy védett tanú szerint a „vérző fejű” vagy az „elálló fülű kopasz” szúrhatta le Marian Cozmát; az NN-1-es jelzésű tanú nyomozati vallomását a tanácsvezető bíró olvasta fel a Veszprém Megyei Bíróságon, a Cozma-ügyben emberöléssel vádoltak hétfői tárgyalásán.

A tanú kérte a rendőrségi vallomásának ismertetését, ugyanis – mint mondta – már nem tudja feleleveníteni a történteket. Az NN-1-es tanú (egy izmos, magas, 30 év körüli férfi) a rendőrségen azt vallotta, hogy a Patrióta lokál kijárati ajtajában állt, amikor a verekedés az utcán lezajlott, s ő azt látta, hogy Marian Cozmával szemben egy „vérző fejű” és egy „elálló fülű kopasz cigány férfi" állt, és verekedtek a sportolóval. A tanú később - a rendőrségen elé terjesztett fotók alapján - a „vérző fejűben" Raffael Sándor első rendű vádlottat, az „elálló fülűben" pedig Sztojka Iván harmadrendű vádlottat vélte felfedezni.
    
A tanú nyomozati vallomása szerint Marian Cozma egy támadóját eltalálta egy ütéssel, az hanyatt esett (emlékezete szerint az „elálló fülű" volt), majd Cozma egy kaszáló mozdulatot tett a kezével, ám ezután a szívéhez kapott, és összecsuklott. A tanú szerint Ilyés Ferenc kézilabdázó kapta el Cozmát, és fektette le a földre, majd azt kiabálta: „ne bántsátok, hagyjátok". A tanú úgy vallott a rendőrségen, hogy szerinte csak a „vérző fejű" vagy az "elálló fülű" szúrhatta le a sportolót.     

Az NN-1-es tanú azt is vallotta, hogy a szúrást nem látta, és kést sem látott senkinél sem. Viszont hallotta, hogy az „elálló fülű kopasz" azt kiabálja: „na, most gyertek, köcsögök", majd belerúgott a földön fekvő Cozmába, és elrohant.
    
A tanúnak a tárgyaláson a vádlottak közül senki sem volt ismerős, nem ismerte fel Raffael Sándorban a „vérző fejűt" és Sztojka Ivánban sem az „elálló fülűt", illetve többször is ellentmondásba keveredett – védői kérdésekre adott válaszaiban – a rendőrségi vallomásával.

Nem tudott választ adni például arra a védői kérdésre, hogy miért emlékezett a bűneset után fél évvel - novemberi  kihallgatásakor - sokkal alaposabban a történtekre, mint első kihallgatásakor, amely mindjárt a gyilkosság napjának délutánján történt. A hétfői tárgyaláson azt is megjegyezte, hogy nem is látta verekedni a „vérző fejűt". „Most így emlékszem" – mondta.

Az NN-2-es jelzésű védett tanú (középtermetű, vékony testalkatú, 25-28 év körüli férfi) vallomást tett a bíróságon, s elmondta: Gulyás Péterrel, az MKB Veszprém kézilabdázójával beszélgetett a Patrióta lokállal szomszédos ír sörözőben, amikor valaki beszólt nekik, hogy „menjetek el, mert balhé lesz". Azt látta még, hogy a kijáratnál Ilyés Ferenc „két kopasz cigánnyal" beszélt. Kint a lokál előtt arra lett figyelmes, hogy „hirtelen balhé lett", s látta Marian Cozmát elzuhanni, a feje „nagyot szólt" a betonon. Körülötte emberek ugráltak - mondta. Az NN-2-es tanú vallomása szerint valaki azt kiáltotta: „hozzátok a pisztolyt".  

A tárgyalás kedden újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban  gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet, életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik