Kézilabda: emléktáblát állítottak Marian Cozmának

Vágólapra másolva!
2014.02.17. 17:14
null
Emléktáblát állítottak Marian Cozmának (Fotó: MTI)
Bronz emléktáblát állítottak azon a helyen, egy veszprémi szórakozóhely előtt, ahol öt évvel ezelőtt meggyilkolták Marian Cozmát, az MKB Veszprém kézilabdázóját.

 

 

A hétfői avatóünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta: Marian Cozmát tehetsége és egyénisége miatt mindenki szerette. Értelmetlen halálával egy ígéretes sportkarrier szakadt félbe – tette hozzá.

Felidézte: Cozma tehetséges családból érkezett, szülei és honfitársai büszkén engedték el Veszprémbe, ahol nagy múltja és kultusza van a kézilabdázásnak.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az emberek öt évvel ezelőtt éppen itt, a Virág Benedek utcában gyűltek össze, és „döbbenten gondoltunk vissza egy olyan mozzanatra, amikor az emberben feltámad a gyilkos, az emberben feltámad az állat, és megöli egyik embertársát. Egy olyan embertársát, akire ez a város büszke volt."

Marian Cozma szeretetreméltó egyénisége és tehetsége miatt mindenkinek kedvence volt, „nekünk is, akik befogadtuk" – jelentette ki Navracsics Tibor.

„Kicsit mindannyian meghaltunk, veszprémiek, akik úgy éreztük, Veszprémben baj nem történhet. (...) S ebben az esetben nem vigasztal bennünket, hogy nem veszprémi volt az elkövető. Itt történt" – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: kell hogy legyen emlékműve Marian Cozmának Veszprémben is, hogy az emberek, akik ezen a járdán járnak, megértsék, hogy „Marian Cozma a miénk, és mindig is a miénk lesz, másrészt, hogy egy ilyen szeretetreméltó városban is megtörténhetnek szörnyűségek, ha nem vigyázunk egymásra".

Kálomista Gábor, az MKB-MVM Veszprém társelnöke Marian Cozma édesapját méltatta, aki fia halálhíre után is higgadtan próbálta csillapítani a kedélyeket.

Igazságot azonban csak részben sikerült szolgáltatni, „hiszen a magyar bíróság úgy ítélte meg, hogy ez mégsem volt olyan súlyos bűncselekmény, s ez mélyen felháborította az egész magyar közvéleményt" – mondta Kálomista Gábor.

„Úgy gondolom, ezek az emberek, akik aljas, mocskos módon megölték Marian Cozmát, nagyobb büntetést érdemeltek volna, nem pedig azt, hogy néhány év múlva ugyanúgy rettegésben tarthassanak embereket" – fogalmazott a társelnök.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Cozma temetésén a románok tapssal fogadták a magyar megemlékezőket. Úgy véli, Cozma a halálával megmutatta, hogy románok és magyarok között nincs feszültség, a két nemzet között barátság van.

A kézilabdacsapat nevében Nagy László csapatkapitány emlékezett meg Marian Cozmáról. Mint mondta, az európai kézilabda-társadalom sokáig a tragikus eseményről beszélt. Csodálatos kézilabdázó volt, aki előtt remek karrier állt.

„Emlékünkben örökké élni fogsz, és sikerünknek mindig részese leszel" – mondta Nagy László.

Az emléktáblát – amelyen a felirat arra emlékeztet, hogy az MKB Veszprém román kézilabdázóját ezen a helyen ölték meg 2009. február 8-án, valamint román és magyar nyelven a Nyugodj békében! búcsúmondat szerepel – a Városi Nyilvánosság Alapítvány készítette el, támogatók segítségével – mondta az alapítvány elnöke, Vermes Gábor az MTI-nek.

A járdába süllyesztett bronztáblánál az alapítvány minden évben megemlékezést tart Marian Cozma halálának évfordulóján – tette hozzá az elnök.

Emléktáblát állítottak Marian Cozmának (Fotó: MTI)
Emléktáblát állítottak Marian Cozmának (Fotó: MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik