Az utolsó táncok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.05.26. 07:11
null
Görbicz Anita (Fotó: MKSZ)
Csak egy magyar kézilabdacsapat van, amely ötszörös Bajnokok Ligája-győztes: a Győri Audi ETO KC. A klubnak mindössze két játékosa volt részese valamennyi sikernek: Görbicz Anita és a brazil (de már magyar állampolgársággal is bíró) Eduarda Amorim. És csupán egy magyar kézilabdázó rendelkezik öt elsőséggel a Bajnokok Ligájában: az egyszeri és megismételhetetlen Görbicz Anita.

 

Aki látta már a Győr rituáléját a mérkőzésekre való bevonulás előtt, a játékos-folyosóban várakozva, talán kiszúrta, hogy a csapatkapitány Görbicz utolsó kérdése mindig ez a sor vége felé kiáltva: „Idalina?” A címzett pedig nem más, mint Eduarda Amorim, teljes nevén Eduarda Idalina Amorim Taleska. A két játékost nem csupán ez köti össze, hanem a klub, és a magyar klubkézilabdázás legnagyobb sikerei, idén pedig együtt búcsúznak el, és május végén egyaránt utoljára lépnek pályára budapesti FINAL4-ban zöld-fehérben. Görbicz Anita visszavonul, és az egyesület sportigazgatója lesz, míg Eduarda Amorim a Rosztov-Don játékosaként szerepel tovább. Előtte még együtt szeretnének ötről a hatra jutni.

Eduarda Amorim (Fotó: MKSZ)
Eduarda Amorim (Fotó: MKSZ)

 

Görbicz Anita gyerekkora óta a klub játékosa, nevelőegyesületéből vonul tehát vissza, az öt BL-siker mellett 13-szoros magyar bajnok és 15-szörös Magyar Kupa-győztes, a BL-győzelmek mellett három alkalommal volt BL-döntős, egyszer KEK-döntős és háromszor EHF-kupa-finalista együttes tagja, 2005-ben a világ legjobbjának is megválasztották. Volt BL-gólkirálynő vesztes döntővel (2012) és győztes fináléval (2014) egyaránt, 2018-ban pedig éppen születésnapján nyert a Győrrel – felejthetetlen izgalmakat követően.

Fotó: MKSZ
Fotó: MKSZ

 

Eduarda Amorim 2009-ben, az idény közben érkezett Szkopjéból Győrbe, így egy fél, 11 teljes és 1 csonka (2019/20) szezont követően búcsúzik, dicsőséglistájára pedig – eddig – az öt BL-siker mellett két BL-döntő, tíz magyar bajnoki elsőség és tizenegy Magyar Kupa-siker került fel az ETO színeiben. 2014-ben a világ legjobb kézilabdázójának választotta a nemzetközi szövetség, míg 2019-ben az EHF voksolásán lett első, a 2010-2020 közötti időszakot tekintve pedig a Handball-Planet voksolásán az évtized (!) legjobb női játékosának is megválasztották.

Fotó: MKSZ
Fotó: MKSZ

A két legenda final four-mérlege – amely természetesen azonos a klub mutatójával – lehengerlő: 10 mérkőzés, 9 győzelem, 1 vereség – utóbbi is csupán hosszabbítást követően, büntetőkkel, a 2016-os fináléban. Görbicz és Amorim ketten együtt eddig 98 találatig jutottak (52-46-os megoszlásban, „Görbe” javára, itt „Duda” a 2.), így az idei hétvégén elérhetik a bűvös 100-at is.

Május utolsó hétvégéjén pedig együtt sírhatunk, együtt nevethetünk velük. Utoljára, de reményeink szerint az örömtől. Járd együtt Te is az utolsó táncot Görbiczcel és Amorimmal, valamint a győriekkel, és legyél ott a DELO EHF FINAL4-on május 29-30-án a Papp László Budapest Sportarénában!

Jegyek kaphatók a jegymester.hu oldalon.

A jegyek az esemény mind a két napjára, mind a négy mérkőzésre érvényesek.

Az EHF, az EHF Marketing és az MKSZ megállapodása értelmében a Papp László Budapest Sportarénában a teljes befogadóképesség felét megnyitják a szurkolók számára, speciális szabályozás mellett.

A jogszabályok értelmében a magyar, illetve a Magyarország által elfogadott védettségi igazolvánnyal, vagy a védettséget igazoló applikációval rendelkező szurkolók léphetnek be az esemény területére, korhatárra való tekintet nélkül, tehát kiskorúak abban az esetben látogathatják a final fourt, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, vagy az applikációval igazolni tudják védettségük tényét. A szervezők a beléptetés során ellenőrzik a védettségi igazolvány meglétét, valamint az ahhoz szükséges személyazonosító okmányt is (személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély, diákigazolvány).

Az EHF, az EHFM és az MKSZ megegyezése értelmében a DELO EHF FINAL4 idején a szurkolók és a csapatok biztonsága érdekében a csarnokban kötelező a maszkhasználat, ennek elmulasztása esetén a rendezők felhívják a jegytulajdonosok figyelmét a szabályok betartására. Étel- és italfogyasztás a nézőtéren nem engedélyezett, a kilátogató drukkerek számára a fogyasztásra a Papp László Budapest Sportaréna folyosóin lesz lehetőség.

A DELO EHF FINAL4 programja

Május 29., szombat, elődöntők
15:15:
Győri Audi ETO–Brest Bretagne (francia)
18:00: Vipers Kristiansand (norvég)–CSZKA Moszkva (orosz)

Május 30., vasárnap
15:15:
bronzmérkőzés
18:00: döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik