Még a német klubok is bajba kerülhetnek – így hatott a koronavírus-járvány Európa kézilabdaéletére

NEDELYKOV TAMÁS, ROSKA EMESE BOGLÁRKANEDELYKOV TAMÁS, ROSKA EMESE BOGLÁRKA
Vágólapra másolva!
2020.09.04. 13:08
null
Még a Bundesliga-klubok is megrendülhetnek, ha tartósan elmaradnak a szurkolók (Fotó: AFP)
Csökkenő fizetések, utazási korlátozások, állami segítség – külföldi újságírók megkérdezésével exkluzív körképet készítettünk arról, hogyan hatott a koronavírus-járvány a kézilabdára, illetve megnéztük, milyen tendenciák érvényesülnek a többi csapatsportágban.

Hónapok óta folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy az életünket meghatározó koronavírus-járvány milyen hatást gyakorol a sportvilágra, miként alakította át a finanszírozást. Körképünkből kirajzolódik, hogy a kézilabdában is jelentős változások történtek, és a legtöbben várakozó álláspontra helyezkedtek.

MÉG A NÉMET CSAPATOK IS NAGY BAJBA KERÜLHETNEK A ZÁRT KAPUS MECCSEKKEL

AZ EHF NORMÁL BL-RAJTTAL SZÁMOL, FINAL FOUR MÉG IDÉN

A témával kapcsolatban megkerestük az Európai Kézilabda-szövetséget (EHF) is, hogy a saját szemszögéből értékelje a koronavírus-járvány hatását. Thomas Schöneich sajtófőnök elöljáróban leszögezte, hogy a gazdasági hatások nagyban függnek attól, mennyire befolyásolja a járvány az új idényt, azonban örömmel számolt be arról, hogy a férfi Bajnokok Ligájához új partnereket tudtak megnyerni, míg a nőknél maradt a Delo a névadó szponzor. Mint mondta, a két elitsorozat továbbra is vonzó megjelenési felületnek számít, így a közeljövőben újabb támogatók bejelentése várható.

A pozitív esetek és az utazási korlátozások miatt az elmúlt hetekben felvetődtek különböző variációk a BL-sorozatok lejátszására (például az amerikai sportoknál vagy a foci BL-nél alkalmazott buborékrendszer), az EHF azonban az eredetileg meghatározott forgatókönyvvel készül. „Az elmúlt hétvégén sikeresen elindult az Európai Kézilabdaliga selejtezője, a mérkőzések nagy többségét lejátszották. A BL-klubok részére workshopot szerveztünk a hétre, de azzal számolunk, hogy szeptember közepén a férfiak és a nők sorozata is elindul a hagyományos formátumban – reagált Schöneich, aki szerint ugyanakkor az EHF-kupa rajtjának egy hónapos elhalasztásával az európai szövetség megmutatta, hogy ha szükséges, képes gyorsan reagálni a változó körülményekre.

Másik aktuális kérdés a december végére halasztott kölni BL-négyes döntő ügye, miután Németországban Angela Merkel kancellár azt mondta, a nagy tömegeket vonzó sportrendezvények lebonyolítására vonatkozó tiltásnak szerinte az év végéig érvényben kellene maradnia. Márpedig Michael Wiederer, az EHF elnöke korábban arról beszélt nekünk, hogy nézők nélkül nem akarnak finak fourt rendezni.

„A német kormány munkacsoportot állít fel, amelynek október végéig ki kell dolgoznia a nagy sportrendezvényekre vonatkozóan a nézők beengedésének feltételeit – válaszolta az EHF sajtófőnöke. – Reméljük, hogy legalább csökkentett létszámban lehetnek szurkolók a final fouron. Az EHF vezetősége a héten ülésezik a marketingcégünkkel közösen, utána további információkkal szolgálunk, de az biztos, hogy a 2020-as férfi négyes döntőt még az idén megrendezzük, további halasztás nem jöhet szóba!

NÉMETORSZÁG. Még a legerősebb európai kézilabdás nemzet esetében is elmondható, hogy a klubok nehéz időket élnek át. Márciustól júliusig nagy segítséget jelentett, hogy az állam átvállalta a fizetéseket (alkalmazottanként havi 6500 euróig és a rendes fizetés hatvan százalékáig), így nem a kluboknak kellett állniuk az irodai alkalmazottak és a játékosok bérét. Ezzel a lehetőséggel a nagy többségük élt is. Az edzések újraindulásával aztán ismét fizetni kellett a játékosokat, azonban a legtöbb esetben 25 és 50 százalék közötti csökkentésben állapodtak meg (a THW Kielnél például 50 százalékos volt a mérték). Érdekesség, hogy a német hokibajnokságban csak akkor kap egy csapat licencet az új idényre, ha az összes játékosa belement a 25 százalékos megvonásba, azonban a kézilabda esetében nincs hasonló szabályozás.

Az biztos, hogy a zárt kapus mérkőzések nagy hátrányt jelentenek minden csapatnak. „A Kielnél és a Flensburgnál azt mondták, minden nézők nélkül megrendezett találkozó 250 ezer eurós veszteséget termel nekik, amit előbbi esetében reálisnak is tartok – jelentette ki megkeresésünkre Björn Pazen, az EHF német szakírója. – Az átlagos Bundesliga-klubok három-négy hónapot kibírnak a szurkolóktól származó bevételek nélkül, de többet nem, ugyanis a költségvetésük ötven-hetven százalékát alkotja ez a szegmens. A férfiaknál nagyjából öt százalékra tehető a televíziós jogokból befolyó összeg, a nőknél ugyanez nulla, mivel egyetlen találkozót sem közvetít televízió.”

Az állam igyekszik kompenzálni a kieső bevételeket, így a csapatsportok számára létrehoztak egy 200 millió eurós alapot, amiből a labdarúgó első és másodosztály kivételével a többi sportág (kézilabda, kosárlabda, röplabda, jégkorong és a női labdarúgó Bundesliga, valamint a férfi labdarúgó-harmadosztály) klubjai részesülhetnek. A zárt kapus vagy csökkentett létszámú mérkőzések, elmaradt találkozók után 800 ezer euróig (vagy az elmaradt bevétel 80 százalékáig) kaphat kárpótlást egy csapat az április és december közötti időszakban.

A nőknél a tervek szerint ezen a hétvégén, míg a férfiak esetében október elején rajtol a Bundesliga, azonban a közigazgatási berendezkedés miatt tartományonként és bizonyos esetekben városonként is változhat, hány néző lehet a találkozókon. Valahol a teremsportok esetében csak a zárt kapus rendezés lehetséges, de olyan is van, ahol 500 néző engedélyezett. Egy 50 oldalas egészségügyi protokollt állítottak össze, amit ha mindenhol elfogadnak, szabályozni fogja a koronavírus-járvány elleni védekezést (nem utazhatnak idegenbe a szurkolók, nincsenek állóhelyek, csökkentett kiszolgálás stb.)

„A Kiel és a Flensburg azon a véleményen volt, hogy a Bajnokok Ligája túl korán kezdődik, és a világbajnokságot is törölni kellene, de a Bundesliga többi csapata és a szövetség ezzel nem értett egyet. Az EHF azt tervezi, hogy a BL-ben a hazai klubnak garantálnia kell, hogy az ellenfele nem kerül karanténba” – tette hozzá Pazen már a nemzetközi kupával kapcsolatban.

FRANCIAORSZÁG. Eddig úgy tűnik, hogy a szponzorok nagy része kitart a csapatok mellett, a Chambéryn, a Toulouse-on és még néhány klubon kívül a többség nem vesztett a költségvetésének tíz százalékát meghaladó összeget.

„A szponzorok már csak azért is maradnak, mert nem vetne rájuk jó fényt, ha a járvány közben hagynák cserben a klubokat. Azonban ha az idényt nem lehet lejátszani a tervezett formában, annak biztosan lesznek anyagi vonzatai. A francia kluboknak megvan az az előnye, hogy sok kis szponzoruk van egy nagy helyett, így nem számít akkora csapásnak, ha az egyik kiesik – vázolta a helyzetet Kevin Domas, az EHF francia újságírója.

David Tebib, a férfi profi liga új elnöke kijelentette, hogy nézők nélkül nem kezdik el a bajnokságot. Jelen állás szerint ötezer főben maximalizálták a szurkolók létszámát, ami néhány kivételtől eltekintve nem jelent nagy érvágást a csapatoknak, de a tervezett szeptember 24-i rajtig még sok minden történhet.

Az állam június végéig állta az ötezer euró alatti fizetések 84 százalékát, de azóta nincs szó bármilyen más, a sportot támogató intézkedésről. Problémát jelenthet, hogy több csapatnál (pl. Brest, Metz, Nantes) is regisztráltak már pozitív esetet, márpedig a jelenlegi protokoll az, ha egy csapatban koronavírusos játékos van, akkor nem lehet megrendezni a mérkőzést.

„Például ha a PSG-ben valaki elkapja a vírust, akkor hét napra le kell állni az edzésekkel, és ezalatt meccset sem játszhatnak – folytatta Domas. – Ez még működhet a felkészülés alatt, de az idény közben nem. A klubok egy része azon az állásponton van, hogy a mérkőzéseket akkor is le kell játszani, ha az egyik csapatban pozitív eset van, míg mások jónak tartják a mostani szabályozást. Az érvényben levő protokoll szerint a csapatokat a stábbal együtt minden héten tesztelik, és ezen kívül három nappal az adott mérkőzés előtt is mintát kell venni.”

Volt olyan francia csapat, amely már bajba is került a nemzetközi kupában a koronavírus miatt. Az Aixnél öt pozitív esetet találtak, így törölték az Irún elleni Európa-liga-selejtezőjének első felvonását, a párharc egy mérkőzésen, Spanyolországban dől el.

A NAGYOK KÖLTSÉGVETÉSE ÉRDEMBEN NEM CSÖKKENT

SPANYOLORSZÁG. S ha már a spanyolok: a Barca így is, úgy is kiemelkedik az ottani mezőnyből, ez a koronavírus-járvány hatására sem változott. A Marcában a kézilabdáról 36 éve író, 1986 óta szinte minden világbajnokságon és összesen hat olimpián megforduló Javier Romano arról beszélt, hogy a klubok költségvetése nagyjából 12-20 százalékkal csökkent, ám a nagyokat kevésbé viselte meg a világjárvány.

„A Barcának a legutóbbi idényhez hasonlóan nagyjából most is kilenc millió euró lesz a büdzséje, míg az Ademar León és a Bidasoa-Irún körülbelül egymillió euróból gazdálkodhat – így Romano, aki jó barátságot ápolt lapunk tavaly elhunyt szakírójával, Simon Józseffel. – Ahogyan volt különbség, meg is maradt. A kluboknak a Barcelonát leszámítva a legutóbbi gazdasági válság óta szerény a költségvetése, de az most is stabil, adósság nélküli, még ha többen szponzorokat is veszítettek.”

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott (európai) országok egyike Spanyolország, az egységes protokoll kidolgozását az is nehezíti, hogy régiónként és városonként is folyamatosan változik a helyzet, emiatt még nincs is elfogadva egységes szabályozás. Például az északon található Bidasoa pályára léphet maximum 600 néző előtt, ellenben az idénynyitónak beillő, a Barca sikerét hozó Szuperkupa-mérkőzésen a déli Benidormban csak a résztvevők lehettek ott.

A férfibajnokság szombaton kezdődött volna, ám a csapatok fele halasztást kért az egységes protokoll hiánya miatt, így az első két fordulót rögvest eltolták. A nőknél ugyancsak megrendezték a Szuperkupát, elkezdték a kupát, és a jövő héten startol a bajnokság – legalábbis elvileg… „Összességében nem jók a kilátások, ezért is igazolnak már hosszú ideje külföldre a tehetséges fiatalok.”

Direkt állami támogatást nem kapott a sportág, viszont az állam 20 millió euróra növelte a szövetségnek folyósítandó összeget. Az azonban még vita tárgyát képezi, hogy a sportminisztérium részben vagy egészben fedezi-e a koronavírustesztek jelentős költségét. A spanyol kézilabdához kapcsolódó hír, hogy még a nyáron a Barca – és egyébként a Logrono is – kilépett a ligából, az Asobalból, miután elégedetlenek voltak a vezetéssel, például az átláthatóságot hiányolták. A Barca ettől még ugyanúgy szerepel a bajnokságban, ám a döntés kétségtelenül krízist eredményezett a klubkézilabdában.

Nycke Groot csapata, az Odense a többi dán klubhoz hasonlóan legfeljebb ötszáz néző előtt játszhatja a mérkőzéseit 
(Fotó: Imago)
Nycke Groot csapata, az Odense a többi dán klubhoz hasonlóan legfeljebb ötszáz néző előtt játszhatja a mérkőzéseit (Fotó: Imago)

AZ UTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK ELLEHETETLENÍTHETIK A NEMZETKÖZI KUPÁBAN ÉRDEKELT NORVÉG CSAPATOKAT; MI LESZ A NŐI EB-VEL?

DÁNIA. A vírushelyzetnek eddig nem voltak jelentős gazdasági hatásai a dán élvonalbeli klubokra nézve, nem érkeztek hírek csődbe menő csapatokról, és a szponzorok is kitartanak. Egyedül azt lehet megemlíteni, hogy a TTH Holstebro leválasztotta a klubtól a női csapatot, amely így külön, új néven folytatja a szereplést.

Heidi Möller Eskildsen, a dán Tv2 riportere kérdésünkre elmondta, a csapatok más cégekhez hasonlóan támogatást kaptak az államtól a márciustól júliusig tartó karanténidőszakban. Több klub a fizetéscsökkentés mellett döntött (például az Arhus, a Herning Ikast, a GOG vagy a KIF Kolding), míg a Silkeborg-Voel és a Köbenhavn nem vállalta az indulást a női Európa-ligában, miután a bizonytalan helyzetben ezt érezték felelős döntésnek.

A női bajnokság már augusztusban elrajtolt, míg a férfi ezen a héten, egyelőre ötszázan lehetnek jelen a találkozókon, beleértve a játékosokat, a rendezőket és a sajtót. A szurkolók nem utazhatnak az idegenbeli találkozókra, míg a csapatoknak minden héten tesztelniük kell a keretet és a stábot, amelynek költségét a klubokat tömörítő szervezet állja. Folynak a tárgyalások arról, hogy több néző mehessen be a meccsekre, a limitált létszám ugyanis a szponzorok kiszolgálására is hatással van.

Nagy kérdés, mi lesz a decemberi dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnoksággal, miután dán részről kijelentették, ha nem kapnak pénzügyi garanciát az államtól, akkor nem tudják vállalni a nézők hiányában veszteséges rendezést.

NORVÉGIA. A norvég klubok meglehetősen optimistán tekintenek a jövőbe – tudtuk meg Jostein Overviktől, a Verdens Gang szakírójától. Nincs szó arról, hogy a szponzorok tömegével távoznának, a felületet is megkapják, miután a bajnoki meccsek mindegyike látható a televízióban vagy az interneten.

A bajnokikon legfeljebb kétszáz néző lehet jelen, az állam azonban megtéríti a jegyeladás és a meccsnapi bevétel elmaradásából származó veszteség hetven százalékát. A két legmagasabb osztály küzdelmei augusztus végén indultak, az alacsonyabb ligákban eltolták a rajtot szeptember 20-ig. Előbbiek esetében a játékosok naponta kétszer mérik a hőmérsékletüket, valamint megválaszolnak két egyszerű, az egészségükre vonatkozó kérdést. Akinél bármi tünet jelentkezik, azonnal tesztelik. Amikor augusztus elején a másodosztályú Nötteröynél két koronavírusos játékost találtak, az egész csapat tíznapos házi karanténba vonult.

Az utazási korlátozások nagy problémát jelentenek a nemzetközi kupákban érdekelt csapatoknak, emiatt az Arendal és a Haslum játék nélkül búcsúzott a férfi Európa-liga selejtezőjétől. „A Vipers és az Elverum optimista a BL-szereplésük kapcsán, ugyanakkor még sok a bizonytalanság – mondta Overvik. – Nem tűnik például reálisnak, hogy a Porto szeptember közepén Elverumba utazhat. A norvég szövetség szeretné, ha az UEFA protokolljához hasonlóan lehetne lebonyolítani az idegenbeli kupameccseket. Tehát a játékosok egy vörös jelzésű országból hazatérve azonnal PCR-tesztre mennek, de utána folytatják a rendes edzéseket, azonban a szabadidejükben házi karanténban maradnak a második negatív tesztig. Nem biztos, hogy a norvég hatóságok belemennek ebbe, az ugyanakkor látható, hogy az utazások sokkal drágábbak lesznek, mint eddig. A szövetség és a klubok ezért lobbiznak, hogy anyagi támogatást kapjanak az államtól és az EHF-től.”

Ami a decemberi női Eb-t illeti, a norvég szövetség a maga részéről megerősítette, hogy megrendezi a tornát, miután a kormány pénzügyi támogatásról biztosította a szervezőket a kieső jegybevételekből származó veszteségek miatt.

SVÉDORSZÁG. A járvány ellenére a szokásos módon szeptember közepén indul a bajnokság, azonban legfeljebb ötven néző követheti a mérkőzéseket a helyszínről. A kormány ígérete szerint októbertől változhat a létszám, de természetesen telt házas találkozókra nincs esély. Néhány klub eltolná a rajtot, hogy az elejétől fogva több szurkoló előtt játszhassanak, ez azonban nem tűnik reálisnak.

Majdnem minden klub csökkentette a játékosok munkaidejét, negyven, hatvan vagy nyolcvan százalékra, és csak ezután adják nekik a fizetést. Az állam azonban kompenzálja az így kieső összeget, így nagyjából a rendes bérük 93 százalékát megkapják. Hozzá kell tenni, hogy csak a Kristianstadnál áll kizárólag profi játékosokból a keret, más csapatoknál három-tíz fő profi, a többiek dolgoznak vagy tanulnak a kézilabda mellett” – árulta el a Nemzeti Sportnak Johan Flinck, az Aftonbladet újságírója, aki azt is hozzátette, hogy a csökkenő szponzori bevételek ellenére még minden klub talpon van.

Flinck felhívta a figyelmet a férfibajnokság változására, amelyre szintén a koronavírus-járvány miatt volt szükség. Svédországban már évek óta a klubok a riválisok felével háromszor is megmérkőztek az idény során (földrajzi alapon készült a beosztás), így a 14 csapatos ligában 32 fordulót rendeztek a 26 helyett. Az új kiírásban azonban csak a hagyományos oda-vissza vágós alapú alapszakaszra kerül sor, majd a negyeddöntővel kezdve jön a rájátszás.

A Rosztov-Don játékosai maguknak adták át az aranyérmeket a rivális CSZKA Moszkvával szemben augusztusban megnyert Orosz Kupa-döntő után (Fotó: AFP)
A Rosztov-Don játékosai maguknak adták át az aranyérmeket a rivális CSZKA Moszkvával szemben augusztusban megnyert Orosz Kupa-döntő után (Fotó: AFP)

BUBORÉKRENDSZER A ROMÁNOKNÁL, MEGHÍVÓ KELL AZ OROSZOKHOZ

ROMÁNIA. Mivel a román kézilabdában gyakorlatilag minden klub az adott település önkormányzatának tulajdonában van, a kisebb szponzorok kiesése nem viseli meg a sportágat. Bár tavasszal sok csapat élt a lehetősséggel, és kényszerszabadságra küldte játékosait, csupán a minimálbért fizetve nekik, a nyári játékosmozgások mennyisége és minősége (utóbbi főként a női ligában) azt tükrözi, hogy a csapatok költségvetése a legtöbb helyen változatlan maradt. Közvetlen állami (központi kormányzati) támogatás eddig sem volt, ezután sem lesz.

Ahogy kolozsvári tudósítónktól, Boros Miklóstól megtudtuk, szinte naponta változik a helyzet az idénykezdésre vonatkozóan, főleg mivel a sportminisztérium egyelőre csupán „buborékokban”, kéthetes karantént követő zárt és nézők nélküli tornákon engedélyezte a teremsportok küzdelmeinek újrakezdését. Az első ilyen torna a női Román Kupa tavasszal elmaradt végjátéka szeptember 3. és 6. között Bukarestben, ezt követi a férfi másodosztály feljutásról döntő tornája. A férfi Román Kupa négyes döntőjét szeptember 12–13-án rendezik Sepsiszentgyörgyön, és a tervek szerint két nappal később ugyanott kezdődik a Nemzeti Liga első tornája, három fordulóval. A női bajnokság újrakezdéséről egyelőre nem született döntés,

„A nézők hiánya elsősorban a vidéki topcsapatokat viselheti meg, nem feltétlenül anyagilag, hanem mert a nőknél Valceán vagy Nagybányán, a férfiaknál pedig Tordán vagy Konstancán azért a közönség erős nyomást szokott gyakorolni az ellenfelekre. Bukarestben hagyományosan kevés néző van, legfeljebb a Dinamo–Steaua férfi rangadóra telik meg a csarnok” – mutatott rá Boros, hozzátéve, hogy a román kormányok terveiben a sport már csaknem két évtizede az utolsó helyek egyikén szerepel, a jelenlegi kormányzatnak sem elképzelése, sem pénze nincs a sport támogatására.

Az egyetlen közvetett állami támogatás eddig a köztelevízió által fizetett, 200 ezer eurós jogdíj volt, most azonban a TVR-nek versenytársa akadt a kétszer ekkora összeget ígérő Look Sportban. A Prosport szerint a TVR ekkor összeget is hajlandó lenne fizetni, a szövetség pedig a közeli jövőben dönt, hogy kinek adja el a közvetítési jogokat.

A kormányzat sport iránti érdektelensége annyiban jól jött a kluboknak, hogy a szigorú, valódi edzéseket ellehetetleníthető járványszabályokat lazán értelmezve viszonylag normálisan tudtak készülni, bár a szokottnál jóval kevesebb felkészülési mérkőzést játszva. A tehetősebb csapatok külföldön, enyhébb szabályokkal rendelkező országokban vívtak edzőmeccseket.

OROSZORSZÁG. A kontinensnyi ország egyes régióiban különböző protokollok érvényesek – mondta el Szergej Bogoduhov, az angolul is publikáló Handball Fast munkatársa. A mérkőzésekre az érvényes szabályozástól függően a maximális nézőszám 0-50 százalékát engedik be, miközben vannak régiók, amelyekben nem lehet közönséggel rendezni az eseményeket.

Ahogyan másutt, Oroszországban is a fizetéscsökkentés volt a túlélés egyik eszköze, a lezárások idején, márciustól júniusig a játékosok és a stábtagok bérét is jellemzően 15-50 százalékkal vágták meg. Most azonban úgy tűnik, ha kisebb is a költségvetés, stabil a klubok helyzete.

Oroszországban az Orosz Kupa előző idényről elhalasztott női négyes döntőjével indult az évad, a még Ambros Martín irányította Rosztov-Don nyert, zajlik a női és a férfibajnokság is. Már nyakunkon van a Bajnokok Ligája következő kiírása, magyar–orosz párharcokkal, hiszen az FTC a Rosztovot fogadja, míg a Győr a CSZKA Moszkvához utazik.

„Komplikált a helyzet – így Bogoduhov. – A hazai és a vendégcsapatnak is együtt kell működnie az EHF-fel és az orosz szövetséggel, rövid időn belül meg kell kapniuk a sport- vagy a külügyminisztérium meghívóját. Nem egyszerű a szituáció, úgy tudjuk, a Győrnek sok gondja van a repülőgépekkel Oroszországba, de azért reménykedünk a tervezett kezdésben.”

ÉLET A PISZKOS ZÓNÁBAN

LENGYELORSZÁG. A koronavírus-járvány a lengyel kézilabdán is nyomot hagyott, ám nem drámai a helyzet – mesélt a történésekről Michal Pomorski, a Handball Polska havi magazin magyar mérkőzésekre gyakran ellátogató újságírója. A károkat azért jelzi, hogy a nőknél bajnok Metraco Zaglebie Lublin és a harmadik KPR Gminy Kobierzyce is visszalépett az európai kupaszerepléstől. Nem is elsősorban anyagi okok miatt, sokkal inkább mert bizonytalannak érezték a jövőt, nem tudták, miként alakulnak az utazások, mi lesz a helyzet a nézőkkel.

A férfiaknál Vive Kielce indul, és új szponzort is talált, a Lomza sörgyárat, ám mert ez egy Kielcétől 300 kilométerre lévő város neve, olyan, mintha Dunaújvárost Budapestnek, vagy Veszprémet Kisvárdának hívnánk. A kis kellemetlenséget azért biztosan elviselik a klubnál, ha már a támogató hozzájárult a hatmillió eurós büdzsé kialakításához. A Lomza érkezése előtt a lengyel kézilabda szimbóluma a szurkolóktól kért anyagi támogatást, a remélt 550 ezer euróból 180 ezer jött össze.

A fizetések csökkentését Lengyelországban sem úszták meg, ám a légiósok száma nem változott érdemben. A Kielcének és az Plocknak volt kerete nyugati játékosokra, a többiek javarészt Ukrajnából, Fehéroroszországból és más keleti országból igazoltak. A nőknél a Kim Rasmussen vezette Lublin például négy külföldit szerződtetett.

Ami az egészségügyi protokollt érinti, tiszta és piszkos (tényleg ez a neve) zónákat állítottak fel, előbbiben a játékosok, az edzők és a játékvezetők, utóbbiban a média képviselői és a nézők mozoghatnak, az elnevezés idegesíti is a szurkolókat. Sajtótájékoztatót legalább 50 négyzetméteres teremben kell tartani, de a legjobb szabad levegőn interjúzni, a nézők pedig természetesen nem pacsizhatnak a játékosokkal. Szeptember 30-ig maximum a teljes nézőszám felét engedhetik be, októbertől viszont jöhet a telt ház. A játékosokat az idénykezdés előtt kell tesztelni, a női bajnokság szeptember 9-én, a férfi szombaton kezdődik. Ahogy fentebb írtuk, a férfiaknál a KS Azoty-Pulawy játék nélkül jutott tovább az európai porondon az Arendal ellen, mivel Norvégiában szigorúak a karanténszabályok, szóval az utazási korlátozások már itt is nyomot hagytak.

„Szerintem kérdéses a női európai kupasorozatok megrendezése, és ugyanez igaz a női Európa-bajnokságra is – osztotta meg gondolatait Pomorski. – A férfiaknál nagyobb pénzek forognak, ott talán jobban meg tudják védeni a sorozatokat.”

A Buducsnoszt felkészülését alaposan átírta a koronavírus-járvány (Fotó: zrkb.me)
A Buducsnoszt felkészülését alaposan átírta a koronavírus-járvány (Fotó: zrkb.me)

A SZERB CSAPATOK CSAK A TÚLÉLÉSÉRT KÜZDHETNEK, A VARDAR HAZAI RIVÁLISOKAT KAPOTT

SZERBIA ÉS MONTENEGRÓ. „Az új idényben a csapatok egyetlen célért küzdhetnek, az pedig a túlélés” – kezdte egy drámai felütéssel Nemanja Szavics, az EHF szakírója a szerb és montenegrói helyzetről szóló beszámolóját. Úgy látja, a nagyobb klubok még csak túlélik valahogy a járványidőszakot, a kisebb csapatok viszont kemény hónapok elé néznek, miközben tovább nyílik az olló közöttük.

A hétszeres szerb bajnok Vojvodina kerete is alaposan meggyengült a koronavírus hatására, amelyet különösen a SEHA-ligában érezhet meg. Montenegróban a Buducsnoszt női csapata eddig élvezhette az állam támogatását, de nagy kérdés, hogy a politikai változások hogyan érintik a finanszírozását. A Podgorica egyébként az államhoz hasonlóan segítő kezet nyújtott a többi klubnak, ami mindenképpen előremutató.

Szerbiában az állam pénzügyi segélyt biztosított a labdarúgás és a kosárlabda számára, a kézilabda esetében azonban hiányzik a számottevő támogatás. A szerb szövetség a saját lehetőségeihez mérten például felszereléssel segítette a csapatokat, azonban a helyzet komolyságát mutatja, hogy a tisztújítást is elhalasztották.

A nézők hiánya inkább az európai kupákban induló csapatokra lehet hatással, miután a bajnokik már eddig is alacsony látogatottság mellett futottak mindkét országban. Az ugyanakkor biztos, hogy a szurkolók támogatása nélkül a kisebb csapatok hazai pályán is csekélyebb esélyekkel vehetik fel a harcot a nevesebb ellenfeleikkel.

„Beszéltem Jovanka Radicseviccsel és más játékosokkal, mely alapján világos, hogy mindenki az egészséget tartja a legfontosabbnak. Nem lehet mást tenni, mint követni az előírásokat. Sok csapat szabadtéren tart edzéseket. Amíg a mostani bizonytalanság fennáll, nehéz érdemi munkát végezni” – folytatta Szavics, megerősítve, hogy a Buducsnoszt a korábban nyilvánosságra hozott pozitív esetek miatti (állítólag nagyjából tíz játékos volt érintett!) hátrányban van a felkészülésben. Ennek ellenére a megerősített kerettel a BL-trófeát célozta meg.

Szerbiában októberig elhalasztották a bajnokságok rajtját, a kupa végső szakaszát szeptember végén rendezik, zárt kapuk mögött. A szakíró szerint minden jel arra mutat, hogy a szerb csapatok anyagi okokból nem tudják vállalni az indulást az európai kupákban.

HORVÁTORSZÁG. Az országot a turizmus visszaesése miatt különösen is érzékenyen érintette a koronavírus-járvány, amely természetesen a kézilabda finanszírozására is hatással volt. Mint Tomislav Lauric sportmenedzsertől és kézilabdás tanácsadótól megtudtuk, egyetlen első osztályú férfi vagy női csapatnak sem kellett visszalépnie a bajnokságtól, és a helyzet úgy sem tűnik kaotikusnak, hogy több szponzor is kihátrált a járványra hivatkozva.

A nézők elmaradása nem fog nagy kiesést okozni, miután az első és másodosztályú bajnokikra már eddig is olcsó volt a belépő, de még a PPD Zagreb BL-meccseire is mindössze öt euró körül mozog a legdrágább jegy. Az eredményeken már annál inkább meglátszódhat a zárt kapu, miután a szenvedélyes horvát szurkolók nagy nyomást tudnak helyezni a vendégcsapatokra.

Az előbb említett PPD Zagreb finanszírozására a márciusi földrengés is befolyással lehet, mert a zágrábi polgármester valószínűleg inkább a város helyreállítására fogja összpontosítani a forrásokat, és nem a csapat támogatására.

Lauric hozzátette, a sportolókra nem vonatkozott az állam által márciustól garantált minimálbér. Ráadásul a júliusi választások után a sport területe beolvadt a turizmussal foglalkozó minisztériumba, amelynél a nyári szezon megmentése volt a prioritásaz utóbbi hónapokban.

Szeptember végén indulnak a bajnokságok, addig is a horvát szövetség egy járványügyi szakemberekből álló csapatot állított össze, amely felügyeli, hogy a klubok betartják-e az óvintézkedéseket. A labdarúgás esetében ha egy csapatnál pozitív esetet találnak, az egész keretnek két hétre karanténba kell vonulnia – hasonló protokollra számítanak az összes sportág esetében.

ÉSZAK-MACEDÓNIA. A karanténidőszak alatt a kormány több intézkedéssel próbálta segíteni a gazdaságot, a kézilabdázók például a minimálbérnek megfelelő összeget kaptak áprilisban és májusban. Egyes klubok 10-40 százalék közötti mértékben csökkentették a fizetéseket, amíg nem lehetett meccset játszani. Ezzel együtt a nagyobb szponzorok egyike sem fordított hátat a sportágnak, miközben az is igaz, hogy a Vardar 1961, Metalurg Szkopje, Eurofarm Peliszter hármason kívül a többi csapatnak jóval kisebb költségvetése van, és vannak helyek, ahol az önkormányzatok is segítik a finanszírozást.

„A jelenleg hatályos rendelkezés szerint csak zárt kapus meccseket lehet rendezni, de pénzügyi szempontból ez nem érinti hátrányosan a klubokat, ugyanis a bajnokikra általában ingyenes a belépés – árulta el Amina Idrizi, a 24rakomet.mk szakportál újságírója. – Csak az európai kupákban induló csapatok árulnak jegyeket, de a szponzorok tisztában vannak vele, hogy a kézilabda támogatása inkább presztízst jelent nekik, és nem remélnek tőle profitot.

Július elejétől lehet újra meccseket játszani, az edzésekre vonatkozó protokoll nagyjából megegyezik az UEFA által kiadottal, csak a sportág jellegéből adódóan még jobban kell figyelni a higiéniára. A kézilabdában szereplők jelenleg az új kormányra várnak, hogy lesz-e terve további segítségnyújtásra.

„A Vardar nagy átalakuláson esett át, nyolc-kilenc játékos érkezett, de a célok továbbra is nagyok, a Bajnokok Ligájában és a SEHA-ligában is szeretne négyes döntőbe jutni – tért ki a csapatokra Idrizi. – Közben hazai szinten kiélezett versenyre számíthat, hiszen a Metalurgnak és a Peliszternek is erős a kerete, így végre az északmacedón bajnokság is izgalmasabb lesz. A felkészülési időszakban a Vardar kétszer is kikapott a Pelisztertől, ez is azt mutatja, hogy nagy csata várható az első helyért.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik