Zvizej szerint fontos a rutin, támogatja az „öreg rókák” visszatérését

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2009.06.25. 18:44
A Pick-Szeged keretének egyik biztos pontja, a balszélső Luka Zvizej jelenleg 138 fellépéssel a szlovén válogatott csúcstartója és Uros Zorman mellett a legrutinosabb játékosa. A 28 éves klasszis az Eb-selejtezők utolsó fázisában (a júniusi négy mérkőzésen) 26 góllal a szlovén csapat legeredményesebbje volt, de leginkább annak örült, hogy végre egy csapatban játszhatott az öccsével, Miha Zvizejjel, aki a Slovan és immár a válogatott beállója.
Luka Zvizej (jobbra) és válogatott társai a németekkel, a svédekkel és a lengyelekkel kerültek egy csoportba az Eb-n
Fotó: Action Images (archív)
Luka Zvizej (jobbra) és válogatott társai a németekkel, a svédekkel és a lengyelekkel kerültek egy csoportba az Eb-n
Luka Zvizej (jobbra) és válogatott társai a németekkel, a svédekkel és a lengyelekkel kerültek egy csoportba az Eb-n
Fotó: Action Images (archív)
Luka Zvizej (jobbra) és válogatott társai a németekkel, a svédekkel és a lengyelekkel kerültek egy csoportba az Eb-n

„Tavaly a szlovákok kiejtettek bennünket a vb-ről, ezért most nagyon óvatosak voltunk, nehogy ismét kellemetlen meglepetés érjen bennünket – mondta Luka Zvizej. – A tavalyi bakit sohasem fogom elfelejteni, szerintem valamennyiünk karrierjét megpecsételte az, hiszen óriási csalódás ért bennünket és az egész nemzetet. Most a németektől kikaptunk mindkét meccsen, de a többieket megvertük oda-vissza. A fehéroroszokat nagy riválisnak tartottuk, velük játszottunk idegenben az utolsó mérkőzésen, de azt is magabiztosan megnyertük. A németeket Celjében megszorongatta fiatal csapatunk, ezért szerintem szép jövő áll előttünk.”

A Siolsport internetes újságnak a szegedi játékos hozzáfűzte, szerinte a válogatottban helye van azoknak a rutinos kéziseknek – Ales Pajovic, Rok Praznik, Vid Kavticnik, Gorazd Skof – is, akik nem vettek részt az Eb-selejtezőkben, mert a rutinjuk és játéktudásuk januárban Ausztriában jól jöhet a jelentősen megfiatalított válogatottnak.

A szlovénok az innsbrucki C-csoportba kerültek az Európa-bajnoksági sorsoláson, Németország, Svédország és Lengyelország mellé.

A rutinos játékosok visszahívása a válogatottba természetesen az új kapitánytól függ majd – legutóbb a 65 éves Miro Pozun ült a válogatott kispadján, de utódját még nem nevezte meg a szövetség.

„Mivel a mester nagyon szeretett volna győzelemmel búcsúzni a válogatottól, összefogtunk, és teljesítettük a kívánságát – folytatta Zvizej. – Azt is elmondta nekünk, hogy az egész életét a kézilabdában töltötte, és eddig egyetlen mezt se kapott. Ezért úgy döntöttem, hogy a mérkőzés után megajándékozom a mezemmel. Ezzel köszöntem meg mindazt, amit a legeredményesebb szlovén edzőként tett a sportágért.”

Zvizej kitérően válaszolt arra a kérdésre, ami a szurkolókat leginkább érdekli, mikor fog egy csapatban játszani beállós öccsével, a 24 éves Mihával, akinek ő a példaképe.

„Nagyon jól megértjük egymást a pályán Mihával, és szeretünk együtt játszani – mondta. – Nagyon örülök annak is, hogy az elmúlt három évben óriásit fejlődött.”

SERDARUSIC LESZ AZ ÚJ KAPITÁNY?

A szlovén férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Miro Pozun az Eb-selejtező előtt bejelentette a visszavonulását.

A 65 éves tréner legsikeresebb edzői korszakát a Celje trénereként élte meg, 2004-ben BL-győztes volt, és amikor szövetségi kapitányként a szlovákokkal szemben nem jutatta ki a csapatot a horvátországi vb-re, akkor már sejteni lehetett, hogy a szerződés lejártával befejezi a pályafutását.

Pozun az állam függetlenné válása után az első szlovén kapitány, Tone Tiselj segédedzője volt, önállóan először 1995-ben ült a válogatott kispadján (a vb-n a szlovénok a 18. helyen végeztek), majd az 1996. évi Eb-n a 11. helyen végzett a nemzeti együttessel. 2007-ben Kasim Kamenica helyett vette át a csapatot, és kétéves szerződése most jár le. A következő évben tehát már ő nem vezeti a csapatot, de az Eb-re kijutás (nyolcadszor a szlovénok történetében) óriási siker és a korona a karrierjén.

A szlovén sajtó már napok óra azt firtatja, hogy ki lesz az utódja. Tomaz Jersic, a szövetség főtitkára közölte a sajtóval, hogy nem fogják elsietni az új kapitány kinevezését, de a sajtó szerint a szövetség már hosszabb ideje tárgyal a THW Kiel korábbi edzőjével, a horvát Zvonimir Serdarusiccsal. Azonban a Noka becenévre hallgató trénert az elmúlt hónapokban nagyon megviselte bundabotránnyal kapcsolatos ügy, így nem tudni, hogy elfogadja-e a meghívást.

A sajtó szerint mellette Pozun eddigi pályaedzője, Boris Denic tűnik igazán esélyes jelöltnek, hiszen nagyon jól ismeri a csapatot, és méltó utódja lehetne az eddigi kapitánynak. Mivel a női válogatott élére a szintén horvát Ivica Rimanicot nevezte ki a szövetség, a sajtó úgy sejti, hogy ha Serdarusic elfogadja a fölkérést, akkor valószínűleg elsőbbséget élvez a szlovén szakemberrel szemben. A sajtó viszont egyértelműen a hazai trénerre voksolna.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik