MTI
M. B.
2023.10.03 15:05

Kerékpár: az Alpok után a Himalája átszelésére készül Zichó Viktor

Zichó Viktor kerékpáros arra készül, hogy az Alpok után a világon elsőként hosszában átszelje a Himaláját, és az útról dokumentumfilmet is készítene.

Zichó Viktor (Fotó: Facebook)

A sportoló keddi sajtóközleménye szerint két éve készül a nem mindennapi teljesítményre, amely során 5500 kilométer és mintegy 150 ezer méter szintkülönbség leküzdése vár rá.
   
„Nincs előttem példa, útvonalleírás vagy felkészülési útmutató. A világon elsőként teljesíteném ezt a kihívást, amivel a fenntartható közlekedésformákat szeretném népszerűsíteni. A megvalósítás minden eleme egy összetett kirakós egy-egy darabja, amit nekem kell a helyére illesztenem” – fogalmazott Zichó.
   
A kerékpáros 2021 óta készül a próbatételre, aminek első lépéseként az Indiai-óceán partjáról felbiciklizett Afrika legmagasabb pontjára, az 5895 méter magas Kilimandzsáró csúcsára. Néhány hónappal később eltekert Magyarországról az északi sarkkörön túlra, tavaly pedig egy kerékpáros hegymászásra kerített sort Pakisztánban, amely során többször is hegyikerékpározott 4000 méteres magasságban.
   
„Idén fel akartam tenni a pontot a fizikai felkészülésre, életem első teljes hosszanti hegység-átszelése volt tervben, az Alpok Traverz: kétezer kilométer tekerés összesen mintegy 60 ezer méter szintemelkedéssel. Sopronból, az Alpok legkeletibb részéről indultam el augusztus 10-én. Ahol lehetett, ott csak földutakon és ösvényeken haladtunk” – mondta Zichó, akinek az út során számos nehézséggel, így például tengelytöréssel, hóviharral és kánikulával is meg kellett küzdenie.
   
„Az út során szinte mindvégig sátorban aludtam, patakokban és tavakban frissültem fel, igyekeztem mindent a lehető legnaturálisabb formában hozni, hiszen a Himalájában alig-alig számíthatok majd ennél nagyobb komfortra” – jelentette ki a sportoló, aki múlt csütörtökön érte el a Földközi-tengert.
   
Zichó kiemelte, fizikailag felkészült a Himalája-projektre, ám most jön a „neheze”: partnerek megkeresése és az út engedélyeztetése.

2023.10.28 00:10:48

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egy hónap alatt megtett 920 kilométer során tizenháromszor töltöttem az energiacellákat, az áramtankolás pedig – ha jól bogarásztam a számlát – 420 forintot vett ki a pénztárcámból... És... Ennyi!

2023.10.24 13:45:25

Kerékpár nemzetisport.hu

A kerékpárral történő munkába járás kiváló módja a környezetbarát közlekedésnek is. (x)

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.