MTI/B. D. K. 2021.01.17 15:25 Frissítve: 2021.01.17 15:48

Jégkorong-vb: már hétfőn döntés születhet a fehérorosz rendezés ügyében

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) elnöke azt mondta, akár már hétfőn, de legkésőbb a hét végéig dönthetnek arról, hogy maradhat-e Fehéroroszország az idei elit-világbajnokság társrendezője.

IH
Fontos szponzorok léphetnek ki (Fotó: Getty Images)

 

A torna két főszponzora, a Skoda és a Nivea a héten egyértelművé tette, visszalép a támogatástól, ha Minszk otthont adhat májusban és júniusban a világbajnokságnak, amelynek rendezését annak idején Riga közösen kapta meg a fehérorosz fővárossal az IIHF-től.

René Fasel – miután hétfőn Minszkben találkozott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel és a szervezőbizottság belorusz tagjaival – pénteken úgy nyilatkozott, van B-tervük arra az esetre, ha Fehéroroszország nem tudja vendégül látni a vb mezőnyét. Hozzátette, Lettország egyedül is lehet rendező, vagy pedig Dánia és Szlovákia ad otthont a tornának, s arról is beszélt, hogy a döntést várhatóan a január 25–26-i IIHF-tanácsülésen hozzák meg.

Lukasenka tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Számos nemzetközi szervezet és ország, így a társrendező Lettország is arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

Fasel arról beszélt, hogy az idei világbajnokságra mindenképpen sor kerül, de a helyszín kérdése még nyitott, ez ügyben az IIHF hétfői videokonferenciáján születhet döntés.

„Az IIHF most két tűz között van, nagy rajtunk a nyomás, politikai és pénzügyi oldalról egyaránt. Azt hiszem, nagyon nehéz lesz megrendezni a tornát Minszkben" – nyilatkozta Fasel.

2021.05.21 23:50:14

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A szálak itt egymásba fonódnak: ami jó a régióban élőknek, hasznára van a helyi jégkorongsportnak is.

2021.05.10 22:38:48

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ezért is kellene megbecsülni például egy MK-hétvégét.

2021.05.02 23:46:41

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Visegrádi négyek kooperációjában is egyre erősödik a Kassa–Miskolc hokitengely jelentősége.

2021.04.25 11:26:22

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Gordie Howe 41 éves rekordját megdöntve lett a liga legtöbb alapszakaszmeccsét játszó hokisa.

2021.03.30 23:50:04

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nyílt titok, a sportágon belül a többség nem tippelt nagy jövőt a kísérletnek, jó előre a pofozógép szerepét vészjósolták a Vasas jégkorongcsapatának.