MTI/B. D. K. 2021.01.17 15:25 Frissítve: 2021.01.17 15:48

Jégkorong-vb: már hétfőn döntés születhet a fehérorosz rendezés ügyében

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) elnöke azt mondta, akár már hétfőn, de legkésőbb a hét végéig dönthetnek arról, hogy maradhat-e Fehéroroszország az idei elit-világbajnokság társrendezője.

IH
Fontos szponzorok léphetnek ki (Fotó: Getty Images)

 

A torna két főszponzora, a Skoda és a Nivea a héten egyértelművé tette, visszalép a támogatástól, ha Minszk otthont adhat májusban és júniusban a világbajnokságnak, amelynek rendezését annak idején Riga közösen kapta meg a fehérorosz fővárossal az IIHF-től.

René Fasel – miután hétfőn Minszkben találkozott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel és a szervezőbizottság belorusz tagjaival – pénteken úgy nyilatkozott, van B-tervük arra az esetre, ha Fehéroroszország nem tudja vendégül látni a vb mezőnyét. Hozzátette, Lettország egyedül is lehet rendező, vagy pedig Dánia és Szlovákia ad otthont a tornának, s arról is beszélt, hogy a döntést várhatóan a január 25–26-i IIHF-tanácsülésen hozzák meg.

Lukasenka tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Számos nemzetközi szervezet és ország, így a társrendező Lettország is arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

Fasel arról beszélt, hogy az idei világbajnokságra mindenképpen sor kerül, de a helyszín kérdése még nyitott, ez ügyben az IIHF hétfői videokonferenciáján születhet döntés.

„Az IIHF most két tűz között van, nagy rajtunk a nyomás, politikai és pénzügyi oldalról egyaránt. Azt hiszem, nagyon nehéz lesz megrendezni a tornát Minszkben" – nyilatkozta Fasel.

2021.02.08 23:16:42

Jégkorong MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A magyar csapat a világon a 7., Európában az 5. lett, s ezzel az összegzés szerint »pontosan azt a helyet jelölte ki magának, amelyet – reálisan! – megérdemelt«. A nyolc nap alatt a hat mérkőzés »olyan erőkifejtésre kényszerítette a résztvevőket, ami közel jár az emberfölöttihez«.

2021.01.13 22:28:50

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Szlovákiában már rég nem nevetnek rajtunk.

2020.11.04 21:24:27

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY.   Ilyen kalibert megnyerni a hokinknak hatalmas fogás.

2020.10.12 14:23:44

Jégkorong H. Á.

A szlovák bázisú nemzetközi jégkorongbajnokságban érdekelt DVTK Jegesmedvék bajnoki menetrendje.

2020.10.12 13:33:09

Jégkorong H. Á.

Az osztrák bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokságban szereplő Fehérvár AV19 bajnoki menetrendje.