KRASZNAI BENCE
KRASZNAI BENCE
2022.03.02 12:58 Frissítve: 2022.03.02 14:13

Vb 2022: az oroszokat felfüggesztették, de Ukrajna is ellehetetlenülhet a pótkvalifikációtól

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöksége és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága hétfőn úgy döntött, hogy Oroszország válogatottjait, klubcsapatait további intézkedésig felfüggeszti a most zajló versenysorozatokból, így az oroszok több mint valószínű, nem vehetnek részt az idei, katari világbajnokságon. De mi a helyzet a március végi pótselejtezőben érdekelt ukrán nemzeti együttessel, amelynek nagy része ellehetetlenült a mérkőzésektől?

Nagy kérdés, hogy Ukrajna ki tud-e állni a világbajnoki pótselejtezőben (Fotó: AFP)

 

 
Az UEFA és a FIFA kizárta az orosz klubokat, válogatottakat – hivatalos
Felfüggesztették az ukrán bajnokságokat a hadiállapot miatt
Hogyan tölthetik fel az oroszok vb-selejtezős helyét, érintett lehet-e a magyar válogatott?

Jelen állás szerint az orosz válogatott nem vehet részt az idei világbajnokság pótselejtezőjében, és a Szpartak Moszkva sem léphet pályára az RB Leipzig elleni Európa-liga-nyolcaddöntőben. Keddi írásunkban azzal a négy forgatókönyvvel foglalkoztunk, amelyek azt vizsgálják, mi történhet akkor, ha Oroszország a felfüggesztés miatt valóban nem játszhatja le a világbajnoki pótselejtező-mérkőzését. A The Guardian ezek közül a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy Lengyelország, mint az oroszok kisorsolt ellenfele játék nélkül továbbjut a playoffdöntőbe, amelyben megmérkőzik a Svédország–Csehország párharc győztesével. Ebben az esetben feltöltésről nincs szó.

A The Guardian a saját forrásaira hivatkozva kizárja annak a lehetőségét, hogy a sorozatot megelőző Nemzetek Ligája-kiírás alapján feltölthetnék az oroszok helyét, pedig ebben a sorban Magyarország következne. 

Skócia március 24-én Glasgow-ban fogadná az ukrán válogatottat a rájátszás elődöntőjében, de nagy bizonytalanság van azzal kapcsolatban, hogy Olekszandr Petrakov szövetségi kapitány csapata ki tud-e állni három hét múlva tétmérkőzésen, hiszen az ukrán bajnokságot a hadiállapot miatt határozatlan ideig felfüggesztették. Márpedig az ukrán válogatott játékosainak nagy része Ukrajnában futballozik.

A The Guardian úgy tudja, hogy a Skót Labdarúgó-szövetség felvette a kapcsolatot az ukránnal, s felajánlotta, mindenben kész segíteni annak érdekében, hogy a mérkőzést lejátszhassák, így természetesen az esetleges halasztás útjába sem állna. 

A meccs átütemezésére vonatkozó kérvényt egyelőre nem adták be az ukránok, és azzal mindkét fél tisztában van, hogy az esetleges halasztás esetén sem biztos, hogy sor kerülhet az összecsapásra. A hírek szerint a mostani hét végéig döntést kell hozni azzal kapcsolatban, hogy a tervezett időpontban megtartják-e a találkozót.

A Daily Record szerint az utolsó európai vb-helyért legkésőbb június 2. és 14. között küzdhetnének a válogatottak – a skót–ukrán párharc győztese a döntőben Ausztria vagy Wales ellen lépne pályára a kvalifikációért. A portál kiemeli, az érintett együttesek júniusban esedékes Nemzetek Ligája-mérkőzéseit ősszel pótolhatják abban az esetben, ha júniusra halasztják a pótkvalifikációjukat.

A PÓTSELEJTEZŐS PÁRHARCOK ÁGRAJZ SZERINT

A JELŰ ÁG
ELŐDÖNTŐ

Skócia–Ukrajna
Wales–Ausztria (a párharc győztese a döntő házigazdája)

B JELŰ ÁG
ELŐDÖNTŐ
?
(Oroszországot felfüggesztették)–Lengyelország (a párharc győztese a döntő házigazdája)
Svédország–Csehország

C JELŰ ÁG
ELŐDÖNTŐ

Olaszország–Észak-Macedónia
Portugália–Törökország (a párharc győztese a döntő házigazdája)

A hivatalos program szerint a playoffkör első fordulójának meccseire 2022. március 24-én, a másodikra öt nappal később, március 29-én kerül sor.

2022.08.11 23:44:56

Foci vb 2022 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A pénz beszél, arról nem szólva, hogy pénzt csak pénzből lehet teremteni.

2022.07.15 22:00:30

Foci vb 2022 KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Dúsgazdag ország lévén, Katar nyilván megadja a módját.

2022.06.23 22:45:48

Foci vb 2022 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Ha van valami jó az idei, téli világbajnoki rendezésben, hogy már most úgy várom a vb-t, mint gyerek a karácsonyt, reménykedve, talán a katari meccseken végre ismét feltűnnek olyan játékosok, akik a különleges talentumukkal valami érdekeset csempésznek az unalmasra uniformizált futballba.

2022.06.13 21:48:04

Foci vb 2022 MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A labda pártatlan: uram bocsá’, még a bíróknál is kevesebb benne az elfogultság; szuverén: csak a fizika törvényeinek engedelmeskedik; öntörvényű: nem feltétlenül arra megy, amerre küldik; bosszúálló: aki rosszul nyúl hozzá, kibabrál vele. Ugyanakkor igazságos: megbünteti, aki félvállról veszi; engedelmes: de csak azzal, aki jól bánik vele; hálás: segít, ha sokat foglalkoznak vele; lelke van: kileheli…, leereszt, és jöhet a cseréje.

2022.06.07 08:51:45

Foci vb 2022 K. Zs.

Katar, november 20. – december 18.: öt város, nyolc stadion, 32 résztvevő, 64 mérkőzés.