Vb 2022: az oroszokat felfüggesztették, de Ukrajna is ellehetetlenülhet a pótkvalifikációtól

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.03.02. 12:58
null
Nagy kérdés, hogy Ukrajna ki tud-e állni a világbajnoki pótselejtezőben (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöksége és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága hétfőn úgy döntött, hogy Oroszország válogatottjait, klubcsapatait további intézkedésig felfüggeszti a most zajló versenysorozatokból, így az oroszok több mint valószínű, nem vehetnek részt az idei, katari világbajnokságon. De mi a helyzet a március végi pótselejtezőben érdekelt ukrán nemzeti együttessel, amelynek nagy része ellehetetlenült a mérkőzésektől?

 

Jelen állás szerint az orosz válogatott nem vehet részt az idei világbajnokság pótselejtezőjében, és a Szpartak Moszkva sem léphet pályára az RB Leipzig elleni Európa-liga-nyolcaddöntőben. Keddi írásunkban azzal a négy forgatókönyvvel foglalkoztunk, amelyek azt vizsgálják, mi történhet akkor, ha Oroszország a felfüggesztés miatt valóban nem játszhatja le a világbajnoki pótselejtező-mérkőzését. A The Guardian ezek közül a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy Lengyelország, mint az oroszok kisorsolt ellenfele játék nélkül továbbjut a playoffdöntőbe, amelyben megmérkőzik a Svédország–Csehország párharc győztesével. Ebben az esetben feltöltésről nincs szó.

A The Guardian a saját forrásaira hivatkozva kizárja annak a lehetőségét, hogy a sorozatot megelőző Nemzetek Ligája-kiírás alapján feltölthetnék az oroszok helyét, pedig ebben a sorban Magyarország következne.

Skócia március 24-én Glasgow-ban fogadná az ukrán válogatottat a rájátszás elődöntőjében, de nagy bizonytalanság van azzal kapcsolatban, hogy Olekszandr Petrakov szövetségi kapitány csapata ki tud-e állni három hét múlva tétmérkőzésen, hiszen az ukrán bajnokságot a hadiállapot miatt határozatlan ideig felfüggesztették. Márpedig az ukrán válogatott játékosainak nagy része Ukrajnában futballozik.

A The Guardian úgy tudja, hogy a Skót Labdarúgó-szövetség felvette a kapcsolatot az ukránnal, s felajánlotta, mindenben kész segíteni annak érdekében, hogy a mérkőzést lejátszhassák, így természetesen az esetleges halasztás útjába sem állna.

A meccs átütemezésére vonatkozó kérvényt egyelőre nem adták be az ukránok, és azzal mindkét fél tisztában van, hogy az esetleges halasztás esetén sem biztos, hogy sor kerülhet az összecsapásra. A hírek szerint a mostani hét végéig döntést kell hozni azzal kapcsolatban, hogy a tervezett időpontban megtartják-e a találkozót.

A Daily Record szerint az utolsó európai vb-helyért legkésőbb június 2. és 14. között küzdhetnének a válogatottak – a skót–ukrán párharc győztese a döntőben Ausztria vagy Wales ellen lépne pályára a kvalifikációért. A portál kiemeli, az érintett együttesek júniusban esedékes Nemzetek Ligája-mérkőzéseit ősszel pótolhatják abban az esetben, ha júniusra halasztják a pótkvalifikációjukat.

A PÓTSELEJTEZŐS PÁRHARCOK ÁGRAJZ SZERINT

A JELŰ ÁG
ELŐDÖNTŐ

Skócia–Ukrajna
Wales–Ausztria (a párharc győztese a döntő házigazdája)

B JELŰ ÁG
ELŐDÖNTŐ
?
(Oroszországot felfüggesztették)–Lengyelország (a párharc győztese a döntő házigazdája)
Svédország–Csehország

C JELŰ ÁG
ELŐDÖNTŐ

Olaszország–Észak-Macedónia
Portugália–Törökország (a párharc győztese a döntő házigazdája)

A hivatalos program szerint a playoffkör első fordulójának meccseire 2022. március 24-én, a másodikra öt nappal később, március 29-én kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik